DANCE & DRUGS – John van den Heuvel: ‘Legaliseren is geen optie’

-

Home » Algemeen » DANCE & DRUGS – John van den Heuvel: ‘Legaliseren is geen optie’

De polarisatie in het Nederlandse drugsdebat is compleet. Op rechtsachter een CDA-minister die minder festivals wil en ‘gebruikende’ partypeople medeschuldig acht aan drugscriminaliteit. Linksbuiten een partij als D66, die juist de discussie opent over legaliseren en reguleren. Maar wat vinden andere betrokkenen ervan? Na de uitgaanders en de drugsexpert is dit keer in de serie DANCE & DRUGS het woord aan de misdaadkenner, John van den Heuvel. Zijn stellige overtuiging: met een juiste mix van voorlichting en handhaving kan het gebruik van drugs sterk worden teruggedrongen onder jongeren. Net als al met roken en drinken gebeurt. “Geef je drugs vrij, dan komen er meer jongeren die gaan gebruiken.”

 

Door Mark van Bergen en Anne-Claire Le Sage 

 

Na 30 jaar als misdaadverslaggever te hebben gewerkt (o.a. Telegraaf, RTL Boulevard) heeft John van den Heuvel een enorme hoeveelheid kennis van de Nederlandse onderwereld verworven. De voormalige politie-agent bracht reeds verschillende criminelen en bendes met elkaar in verband en bepaalde met grote primeurs het nieuws.

Hij zag van dichtbij hoeveel leed drugs kan veroorzaken. “Ik heb zo onnoemelijk veel ellende gezien. Niet alleen in de handel, ook qua gebruik. In verslavingsklinieken schrik je je nu helemaal te pletter. En binnen gevangenissen is 80 à 90 procent van de gedetineerden drugsgerelateerd. Een groot aantal van hen heeft zelf drugsproblemen op gebruikersniveau.”

Als de overheid ook nog gaat zeggen: ‘geef drugs maar vrij’, dan is er totaal geen rem meer

John van den Heuvel

Manifest

Toch is hij niet bepaald de BN’er die benaderd is om zijn handtekening te zetten onder het manifest #ikmaakmedrug. Onder politieke leiding van D66, gesteund door GroenLinks, pleit een grote groep BN’ers daarin voor regulering. “Ik weet wel waarom”, zegt hij cynisch. “Mijn mening staat haaks op die van de initiatiefnemers.”

Van den Heuvel is een fervent tegenstander van drugs en van een ‘softer’ beleid. “De ondertekenaars van het manifest zeggen: drugs is geen gezondheidsprobleem. Door te reguleren of te legaliseren haal je criminelen de wind uit de zeilen. Maar dat is echt niet zo. Legaliseren is geen optie.”

Hij pleit juist voor een strengere aanpak, maar dan een combinatie van voorlichting en handhaving. “Dertig à veertig jaar repressie heeft ook niet tot veel verbetering geleid. Maar je moet bij een jonge generatie echt niet het beeld laten rijzen dat gebruik normaal is. Dat hebben wij als oudere generatie nu wel gedaan. Als de overheid dan ook nog gaat zeggen: geef maar vrij, dan is er totaal geen rem meer.”

 


Voordat je verder leest…

Support This Is Our House

Hopelijk waardeer je onze content. Die is gratis maar niet goedkoop. Journalistiek is vakwerk. De inkomstenbron om die uit te financieren is door de coronacrisis echter flink aangetast. Jij kunt ons indirect helpen, door ons bereik mee te vergroten. Hoe? Volg onze socials en wijs ook muziek-liefhebbende vrienden op onze Facebookpagina en Instagram! We hebben ook een wekelijkse nieuwsmail. Alvast bedankt!


 

Hij maakt zich met name zorgen om de jonge jeugd. “In de oudere generaties gedraagt men zich vaak al wat verantwoordelijker met drugs. Daar worden gezinnetjes gesticht. Maar geef je het vrij, dan komen er meer jongeren die gaan gebruiken.”

Hij is dus niet voor puur harde repressie, ofwel ‘met gestrekt been’ erin gaan. “Ik heb ook kinderen die misschien wel eens iets gaan proberen. Laat het primair om betere voorlichting gaan. De boodschap moet zijn: gebruik geen drugs, dat is hartstikke schadelijk. We moeten overigens eerst eens goed onderzoeken welke gezondheidseffecten drugs precies hebben. Het duurt eigenlijk allemaal veel te lang.”

Strafmaat en testen

Maar uiteindelijk kun je het niet alleen met voorlichting winnen. “Er moet ook iets van strafmaat op staan. Een verbod met handhaving.”

En met handhaving bedoelt hij ook: testen. “Geen proeven gaan houden met het vrijgeven van drugs, maar proeven gaan houden met drugsvrije scholen, drugsvrije gevangenissen, en drugsvrije bedrijven. Nogmaals, niet meteen om mensen te ontslaan, maar wel om daar duidelijkheid over te geven. Als scholen roepen dat ze drugsvrij willen zijn, moeten ze ook de daad bij het woord voegen.”

Veertig jaar geleden was roken ook nog volstrekt normaal, nu is het bijna een taboe

En zo heel verrassend is deze aanpak niet, betoogt hij. Het is zelfs een bewezen succes. “Bij roken is op deze manier al gelukt om het ver terug te dringen. Veertig jaar geleden was het nog volstrekt normaal, nu is het bijna een taboe. Bij alcohol is het begin nu gemaakt. We zitten daar echt bij het omslagpunt. Er is veel meer bewustwording. Maar drugs zouden we dan zomaar laten gaan? Dat mis ik nu echt bij D66. Het is lafjes wegkijken.”

Grapperhaus

Met de uitspraak van justitieminister Grapperhaus is hij het ook weer niet helemaal eens. Het is volgens Van den Heuvel geen bewuste keuze van een recreatieve drugsgebruiker om misdaad in stand te houden. “Maar er mag zeker wel een omslag in denken starten. Kijk naar de uitbuiting in de kledingindustrie, daar houden we nu toch ook rekening mee bij onze aankopen?”

“Als je inderdaad een lijntje snuift, of een pilletje neemt, draag je dus bij aan het in stand houden van een volstrekt normloze en misdadige economieDaar mag je gebruikers best op wijzen. Het verbieden van festivals vind ik dan weer het andere uiterste. Probeer eerst met festivaleigenaars of organisatoren aan tafel te gaan zitten: Hoe pakken we dit aan?”

John van den Heuvel
Foto: William Rutten

 

Regulering of legalisering zal ook weinig tot geen effect hebben op de criminaliteit zelf, betoogt de misdaadjournalist. “Denk je nu echt dat criminele organisaties zich terugtrekken? We leven hier allang in een narcostaat, qua synthetische drugs zijn we het Colombia van de wereld. Drugsbendes zullen juist heel veel geld en middelen investeren om de markt terug te winnen, dan wel te verstoren. Dat zie je nu in Canada al. Prijzen van drugs worden verlaagd, het gehalte van thc verhoogd.”

Compromis?

Hoe tref je drugsorganisaties dan het hardst? Zijn antwoord is hetzelfde: alleen door de vraag te laten afnemen. “Met ontmoedigingscampagnes en handhaving door feestorganisatoren, scholen en ouders. Als je van de 46 procent die maandelijks gebruikt al 20 procent kunt maken, tref je drugshandelaren het hardst. Nogmaals: bij rokers en drinkers is dat ook gelukt.”

Waar gaat dit gepolariseerde drugsdebat eindigen, in Nederland polderland? “Om in deze problematiek een compromis te vinden, is best lastig. De manieren van aanpak die worden voorgesteld liggen zo ver uit elkaar. Maar in mijn ogen moét je blijven ageren tegen gebruik. Ik denk dat we 10 jaar geleden of 20 jaar geleden ook niet hadden verwacht dat het roken en drinken onder jongeren zo goed zou worden terug gebracht.”

 


Dance en Drugs

Dance & Drugs

Lees hier de andere afleveringen van onze serie, of scroll door naar beneden (accepteer dan wel even alle cookies):

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Dance & Drugs: (Onder) invloed in coronatijd

Drugs en onze roemrijke dancecultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe vergaat het de gebruiker in een tijd...

Boek ‘XTC – Een biografie’: Fijne ‘pil’ over alles wat je nog niet wist over MDMA

Boeken over elektronische muziek, partycultuur, dj's en organisatoren zijn er inmiddels heel wat. Een overzichtswerk over het middel dat...