donderdag, oktober 5, 2023

De Bank: Nieuwe tijdelijke cultuurlocatie in hartje Eindhoven

-

Home » Algemeen » De Bank: Nieuwe tijdelijke cultuurlocatie in hartje Eindhoven

Eindhoven krijgt er een grote nieuwe culturele broedplaats bij. Eind augustus opent aan het Stadhuisplein De Bank, gevestigd in en vernoemd naar het voormalige pand van ABN-Amro. Naast clubavonden kun je er een zeer gevarieerd aanbod van frisse cultuur verwachten.

 

De Bank is een initiatief van Gianni Jorissen en Patrick de Koning, die eerder onder meer De Bron van de grond kregen aan het Stratumseind.

De opening staat gepland voor het weekend van 31 augustus. Daarvoor wordt al proefgedraaid.

De culturele invulling van het oude bankgebouw is tijdelijk. “Misschien zitten we er een half jaar, misschien 2 jaar”, aldus Gianni.

We gaan zoveel mogelijk cultuur proberen te maken

De Bank buitenkant

Maar de ambities zijn er niet minder om. “We gaan proberen zoveel mogelijk cultuur te maken. Films, theater, debatten, concerten en clubavonden. We willen zoveel mogelijk cultuur toevoegen uit alle disciplines voor en van deze stad.”

Aan ruimte geen gebrek. De Bank krijgt de beschikking over een grote zaal met een capaciteit van zo’n 1000 man. Daarnaast is er tweede ruimte waar nog 650 personen in kunnen. “Gecombineerd komt het, door veiligheidseisen, op zo’n 1300 man. Een enorme plek dus.”

De Bank

STRP en DDW

Het programma is nog onder constructie. Maar volgens Gianni wordt in ieder geval samengewerkt met partijen als DDW en de STRP Biënnale.

De Bank moet op eigen benen staan, het krijgt alleen een tijdelijke vergunning maar geen subsidie. Gianni: “Dus we kijken hoe we de balans kunnen vinden tussen frisse cultuur brengen en commercieel draaien.”

De Bank binnen

De nieuwe tijdelijke cultuurplaats houdt volgens de initiatiefnemer geen verband met de recente impulsen vanuit het Eindhovense stadsbestuur en de nachtburgemeester.

“Dit liep al eerder. Verder is het nieuwe coalitieakkoord natuurlijk nog heel vers. Gelukkig staat daarin wel voor het eerst zwart op wit dat B en W werk willen maken van het nachtleven. En het Nachtburgemeesterstap juich ik enorm toe. Maar is afwachten of het ook tot daden komt, en niet bij loze beloften blijft. Op deze manier tonen wij echter aan dat de ambitie blijft bestaan.”


Meer over De Bank

Volg de Facebookpagina van De Bank voor meer info en events.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...