donderdag, oktober 5, 2023

Drie clubs dicht in Eindhoven: ‘Klap voor nachtelijk aanbod’

-

Home » Algemeen » Drie clubs dicht in Eindhoven: ‘Klap voor nachtelijk aanbod’

Een flinke nachtelijke aderlating voor Eindhoven. De stad gaat in een paar maanden tijd drie belangrijke tijdelijke clubs en culturele broedplaatsen verliezen. De Sociale Dienst is recent al gesloten, 1 september volgen ook De Bank en Wall Street. Tevens staat het voortbestaan van Temporary Art Centre (TAC) op de tocht. Nachtburgemeester Siem Nozza maakt zich ernstige zorgen over het gebrek aan visie op en waardering voor creatieve initiatieven in de stad.

 

September markeert doorgaans de start van het clubseizoen, na maanden vol festivalgeweld. Maar in Eindhoven valt dit jaar weinig te starten, zo lijkt het.

De Bank en Wall Street, naast elkaar op het Stadhuisplein, kregen van de projectontwikkelaar te horen dat ze moeten stoppen. Inclusief de tussenin gelegen kunstruimtes van Wall Space.

Albert van Abbe

Albert van Abbe

Ook in het geval van de Sociale Dienst gaan de ateliers verdwijnen. Dat zijn er wel zo’n 100. Techno-producer Albert van Abbe (foto boven) heeft er z’n studio – en organiseerde er tevens heel wat clubavonden. Maar ook talloze foodconcepten en ontwerpstudio’s van designers en kunstenaars hebben er onderdak.

“Daar moet op enigerlei wijze een vangnet voor zijn”, aldus Nachtburgemeester van Eindhoven Siem Nozza. “Zéker nu leegstandsbeheerder Stichting Ruimte is overgenomen door de commerciëlere partij VPS. Daar waar Ruimte verbinding zocht met de creatieve sector en een atelierbeleid voerde, doet VPS dat vooralsnog niet.”

Ik twijfel inmiddels soms om nog iets te organiseren in Eindhoven

Lab-1

Dynamo

Behalve Lab-1 (hier onze recente repo + interview) heeft Eindhoven nog steeds geen echte club. Albert van Abbe: “En dat is soms maar moeilijk uit te leggen als ik een eigen evenement organiseer of met promoters van clubs in het buitenland praat. Werken met tijdelijke pop-up-locaties is cool maar op die manier kun je maar heel moeilijk echt iets opbouwen aan nachtcultuur. Ik twijfel inmiddels soms om nog iets te organiseren in Eindhoven.”

Ook Lowie van Rooij van Dynamo en de succesvolle 575-clubavonden slaat alarm. “Het is zo jammer dat er in Eindhoven maar erg beperkt ruimte is. Dit merk ik ook bij Dynamo, waar inmiddels vrijwel alle vrijdag- en zaterdagen volgeboekt zijn. En ik nu steeds vaker ‘nee’ moet verkopen aan jonge makers omdat er simpelweg geen ruimte is. Dit terwijl de schreeuw om ruimte juist steeds harder wordt. Daarnaast vallen locaties als Wall Street en de Sociale Dienst weg voor onze evenementen met het 575-collectief.”


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


Nozza maakt zich ernstig zorgen. Het was weliswaar vanaf de intrek duidelijk dat genoemde initiatieven tijdelijk zouden zijn, maar hij merkt op dat er gebrek aan perspectief en visie is in de stad.

“Er is totaal geen vangnet en de timing is uiterst ongelukkig nu dat de bouwvak begint en het zomerreces bij de gemeenteraad al gestart is. Deze ontwikkelingen zullen ten koste gaan van de diversiteit die momenteel wordt opgebouwd en daarmee komt de leefbaarheid en het vestigingsklimaat van Eindhoven in het geding. Voor zowel de rasechte Eindhovenaar als bijvoorbeeld (internationale) studenten en expats.”

Siem Nozza Nachtburgemeester Eindhoven

Stichting Ruimte werkte vanuit een deels artistieke visie, waardoor leegstand meer gekoesterd werd, aldus Nozza (foto boven). “Nu is de gemeente alle leegstand aan het afstoten aan ontwikkelaars. De Bank en Wall Street zijn op die manier al verkocht.”

En dat terwijl de gemeente na het drukbezochte Debat van de Eindhovense Nacht in het coalitieakkoord nota bene voor het eerst in de geschiedenis van de stad de nachtcultuur zwart op wit heeft vastgelegd. En De Bank, De Sociale Dienst en Wall Street volgens vele betrokkenen allang hun waarde hebben bewezen. Enkele quotes uit het Eindhovense coalitieakkoord 2014 – 2018:

 

“We stimuleren een levendige en bruisende binnenstad met winkelen en uitgaan, met open en aantrekkelijke plinten en ruimte voor initiatieven. Studenten spelen daarbij een belangrijke rol. We streven ook naar een levendig nachtleven vol eigenheid.Eindhoven staat voor vernieuwing, creativiteit en ontwikkeling: dat betekent ook dat er ruimte is voor dynamiek op bijzondere locaties en in bijzondere combinaties. En dat in een balans tussen reuring en rust.”

We hanteren de normen voor geluid en veiligheid en houden rekening met overlast voor omwonenden. Het beleid  wordt echter niet bepaald door één klager of één initiatiefnemer. Deze balans wordt in samenwerking met een brede groep van bewoners en culturele ondernemers uitgewerkt.”

De nachtelijke diversiteit en creativiteit gaan hier enorm onder lijden

eindhoven avond slider

Siem Nozza: “De nachtelijke diversiteit en creativiteit gaan hier enorm onder lijden. Deze zijn juist zo belangrijk voor de economische en culturele ontwikkelingen van een grote stad met dergelijke ambities. Ik mis nu echter de uitweg, de visie en de duidelijkheid voor nieuwe initiatieven. Het is echt vijf voor twaalf.”

Een extra uitdaging, volgens hem: er zijn gewoon nauwelijks nog uitwegen voor nieuwe culturele initiatieven. “Er is inmiddels bijna geen leegstand meer in Eindhoven. Je zult dus echt anders moeten gaan kijken, als je deze initiatieven wil koesteren en de internationale ambities van Eindhoven wil waarmaken.”

Een locatie als de Campina, die al jaren leeg staat en leeggehouden wordt, zou volgens de Nachtburgemeester nog wel een mogelijk alternatief vormen. Zo ook bijvoorbeeld de Schellens-fabriek. Daar staat al zo’n 10 jaar honderden, zoniet duizend vierkante meters leeg in het midden van het centrum.

De Bank buitenkant

Lucas Maassen, initiatiefnemer van Wall Street, Wall Space en ontwerper van formaat: “Ook wij kunnen niets vinden, maar we zijn wel aan het zoeken samen met de projectontwikkelaar van de panden aan het Stadhuisplein. En de belangrijke expositieruimte Onomatopee is inmiddels ook al weg.”

“Om met de woorden van Onomatopee-initiatiefnemer Freek Lomme te spreken: ‘Misschien moeten we wel met z’n allen naar Tilburg verhuizen. Daar lijkt een progressievere wind te waaien’.”

Ook Gianni Jorissen (De Bank, foto boven) heeft inmiddels een goede relatie opgebouwd met de projectontwikkelaar. “We zien kansen. Waar we eigenlijk 3 maanden zouden krijgen, hebben we 11 maanden gekregen, dus dat is prachtig. Maar het klopt dat er een gat gaat vallen. Als er de juiste commitment is, en breder wordt gekeken dan enkel naar panden van de gemeente. De gemeente heeft niks meer.”

Wall Street Eindhoven

Lab-1: ‘Hier is genoeg ruimte’

Twan Hofman, naast Gwen Schenkel de huidige uitbater van Wall Street, laat weten projectontwikkelaars uit te nodigen om samen een oplossing te vinden. “Op plekken zoals Wall Street komen mensen bij elkaar die spoedig geen plek meer hebben om naar toe te gaan. Het gaat hier niet om geld, maar om tijd en ruimte.”

Ruimte is er juist genoeg in Lab-1, aldus Chris de Zeeuw. Hij laat in een reactie weten van de nood een deugd te willen maken en nodigt alle gedupeerde partijen uit om programma mee te maken in zijn club annex cinema aan de Keizersgracht (foto onder).

“Zaal 2 is daar speciaal voor ingericht, in een rauwe, experimentele sfeer. Onze agenda is nog beschikbaar in oktober, november en december. Wij moeten al hard werken om die clubzaal elke week te vullen. Eindhoven is niet zo’n grote stad met aanhang voor bijvoorbeeld wekelijks techno of house en aanverwante stromingen.”

Mozem Lab-1

Het Nachtcollectief Eindhoven (overlegorgaan van het uitgaansleven) is inmiddels al bijeengekomen om de nijpende situatie te bespreken, aldus Nozza. Het beraadt zich tot het maken van ‘een flinke vuist’ in september. We moeten snel samen rond de tafel met de politiek, initiatiefnemers en projectontwikkelaars, zoveel is zeker.”


Laat je stem horen over de Eindhovense nachtcultuur!

Mee discussiëren? Deel je mening of visie via de comments op onze socials.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...