vrijdag, mei 7, 2021
HomeNieuwsHorror-scenario voor Koelhuis: Club mag last minute niet open

Horror-scenario voor Koelhuis: Club mag last minute niet open

-

Het zwartste scenario wat je maar kunt bedenken komt uit voor culturele hotspot Koelhuis in Eindhoven. Een dag voor de (vrijwel uitverkochte) opening maakt de club annex eventruimte bekend dat de deuren dicht blijven, op last van de gemeente. De kolossale kink in de kabel: een zogenaamd Bibob-onderzoek. Koelhuis heeft ‘geen idee waar dit op gebaseerd is’.

 

Naast het kick-off event ‘Koelhuis Gaat Open!’ wordt zo ook een streep gehaald door het nieuwjaarsfeest met een van ’s werelds meest populaire vrouwelijke techno-dj’s, Amelie Lens. Dat event was al wekenlang compleet uitverkocht, met maar liefst 2000 tickets. Het evenement zal volgens Nachtburgemeester Siem Nozza verhuizen naar het Klokgebouw.

- Advertisement -

UPDATE – ZIE OOK ONS ARTIKEL MET REACTIES: Woede om besluit cancellen Koelhuis

KOELHUIS Gianni Patrick

Ruim 30 jaar lang stond de voormalige opslag van zuivelfabrikant Campina leeg. De enige activiteit kwam van krakers en zwervers, die er niet bepaald in investeerden en het pand nog verder stripten.

Grondige verbouwing

Initiators Gianni Jorissen en Patrick de Koning (foto boven) zijn daarom de afgelopen vier maanden vrijwel continu bezig geweest met een grondige verbouwing waarvoor een aanzienlijke investering is gedaan. De afgelopen jaren waren de twee horeca-ondernemers actief in De Bank, het voormalige ABN AMRO-gebouw op het Stadhuisplein, dat afgelopen zomer ophield vanwege verbouwingsplannen van de projectontwikkelaar. Om diezelfde reden moesten meerdere tijdelijke nachtgelegenheden stoppen, zoals De Sociale Dienst en Wall Street.

Hetgeen destijds al ‘een klap voor het nachtelijk aanbod’ werd genoemd door nachtburgemeester Siem Nozza (foto onder). En dat terwijl de gemeente na het drukbezochte Debat van de Eindhovense Nacht samen met hem in het coalitieakkoord nota bene voor het eerst in de geschiedenis van de stad de nachtcultuur zwart op wit heeft vastgelegd.

Ik heb geen idee waar dit initiatief op gebaseerd is

Siem Nozza Nachtburgemeester Eindhoven

Jorissen en De Koning hebben vrijwel het hele Koehuis is aangepakt. Er zijn bars en een toiletgroep gebouwd, het dak is gerepareerd. Verder kwamen er ook extra nooduitgangen, een speciaal geluidssysteem en een grote trap. Zelfs water en elektriciteit moesten (opnieuw) worden aangelegd door het duo.

Bibob

De Wet Bibob is een (preventief) bestuursrechtelijk middel. Als er gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan het bevoegde bestuursorgaan de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken.

“Ik heb geen idee waar dit initiatief op gebaseerd is. Ik heb altijd alles volgens het boekje georganiseerd en op deze manier lopen we een fatale vertraging op”, aldus Gianni van Koelhuis.

Siem Nozza: “Gianni en ik hebben er de afgelopen maanden samen met de gemeente en politiek alles aan proberen te doen om Koelhuis open te laten gaan. Ik zie het Koelhuis immers als een noodzakelijke locatie om het nachtelijk aanbod in onze stad weer te verbreden en daarmee te verbeteren. Zéker met de internationale en culturele ambities die de stad heeft op papier om een ‘bruisende stad’ te willen zijn.”

“De Bibob is daarbij uiterst onhandig voor tijdelijke horeca met dergelijke investeringen, want hierdoor loop je simpelweg cruciale inkomsten mis die je in je relatief korte periode van uitbating maar moeilijk recht kan trekken. Het is extra pijnlijk en schrijnend omdat de stad bijna letterlijk schreeuwt om dergelijke initiatieven en initiatiefnemers.”

Het laatste woord is hier nog niet over gezegd

KOELHUIS bar

Toekomst

Of het Koelhuis toekomst heeft, daar twijfelt Jorissen momenteel zeer aan. ,,Het vertrouwen in de gemeente Eindhoven is enorm geschaad. We zouden eerst open gaan op 25 oktober, maar ook dat is een dag van tevoren gecancelled. De gemeente lijkt ook nu weer een dag van tevoren niet in staat te zijn om ons initiatief binnen een acceptabele termijn te kunnen vergunnen. Dit ondanks een enorm groot draagvlak en behoefte van de Eindhovenaren en ver daar buiten. Ik roep daarom de gemeente op om dit alsnog mogelijk te maken voor de stad, voordat het te laat is.”

Het is niet bekend hoe lang het onderzoek gaat duren. De initiators zouden aanvankelijk het volle komende kalenderjaar krijgen om de zaak te draaien, is hen door de projectontwikkelaar verzekerd. Daarna wil deze kantoren in het gebouw realiseren. Dit verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd.

“Het laatste woord is hier nog niet over gezegd. We gaan er alles aan doen om hier samen snel een oplossing voor te vinden,” benadrukt nachtburgemeester Nozza.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACI.

Gerelateerd

Nagenieten van Koningsdag: herbeleef de sets van o.a. de Streamers en 538 Koningsdag

Hoewel dit al de tweede Koningsdag is die we thuis moeten vieren, hebben Supersized Kingsday, de Streamers en 538...

De grootste muzikale familie ter wereld: TranceFamily

Met deze meerdelige serie wil This Is Our House het belang van verschillende online dance community's onder de loep...