woensdag, september 28, 2022

Wat wij al wisten: Vegas & Mike op 1 in vervloekte DJ Top 100

-

Home » Algemeen » Wat wij al wisten: Vegas & Mike op 1 in vervloekte DJ Top 100

UPDATE: Wat wij op 2 oktober al meldden klopt: het Grieks-Vlaamse duo Dimitri Vegas & Like Mike is de nieuwe aanvoerder in de zwaar bekritiseerde, maar nog steeds zeer invloedrijke DJ Mag Top 100. De populairste dj volgens stemmers op de poll van het Britse blad komt daarmee voor de verandering eens niet uit Nederland.
Dimitri-Vegas-Like-Mike_750x325_acf_cropped

Ook de rest van onze eerder gepubliceerde top-3 klopt. Hardwell uit Breda, hiervoor de ‘beste dj ter wereld’, staat op de tweede plaats. Ook de nummer 3 is wel een Nederlander: Amsterdammer Martin Garrix.

Net als andere jaren staan weer diverse andere landgenoten hoog genoteerd. Armin van Buuren staat op 4, pal voor Tiësto. Afrojack staat op 8.

ADE

Dat bleek vrijdagnacht tijdens de officiële bekendmaking van de vervloekte lijst op het Amsterdam Music Festival (AMF) in de Arena. AMF is onderdeel van het Amsterdam Dance Event.

Our House meldde het nieuws reeds op 2 oktober, na informatie te hebben ingewonnen bij een aantal internationale top-dj’s. De bronnen wensen anoniem te blijven, omdat de belangen van de DJ Mag Top 100 nog altijd van zeer bepalende waarde zijn. Dit tegen hun zin, overigens.

DJ-Mag-Top-1001_750x325_acf_cropped

 

Breuk in Nederlandse dance-dynastie

In de poll van het van oorsprong Britse danceblad was tot op heden sprake van een Nederlandse dance-dynastie. Hardwell was de laatste 2 jaar lijstaanvoerder. Armin van Buuren (van 2007 tot en met 2010 en in 2012) en Tiësto (van 2002 tot en met 2004) gingen hem voor.

‘Er wordt belachelijk veel geld uitgegeven om aandacht voor de lijst te kopen’

De ‘verkiezing’ van Dimitri Vegas & Like Mike – ofwel de broers Thivaios – is omstreden. Ze raakten in opspraak doordat ze tijdens hun ‘eigen’ Tomorrowland in Boom, het grootste festival ter wereld, promoteams via iPads stemmen lieten ronselen.

Het duo is echter allang niet meer de enige (top-)act die zich van promotiepraktijken bedient die buiten het feitelijke artiestendom liggen.

Stimulerende middelen

“Er wordt in de hele top – en daaronder – belachelijk veel geld uitgegeven om aandacht voor de lijst te kopen”, zegt Benjamin Kuijten. Hij is hoofd van de dance-opleiding van de Fontys Rockacademy in Tilburg en als Benjamin Bates zelf ook actief als dj/producer.

DJ Mag Top 100 alle jaren
De top-10 van de DJ Mag Top 100 door de jaren heen. Klik voor vergroting.

 

“Marketeers proberen hun dj’s zo op de cover van DJ Mag te krijgen, of hun advertentie boven de stemmodule op de site. Maar zolang als iedereen meedoet in het spel, blijft het de investering waard. Je gage en aantal boekingen vliegt omhoog met een hoge positie in de lijst.”

Vorig jaar schreef Kuijten een breed gesteund opiniestuk over de verregaande invloed van de DJ Mag Top 100. Dit naar aanleiding van een vergelijkbaar artikel van Our House-hoofdredacteur Mark van Bergen. Kuijten noemde de poll onder meer de ‘doping van de dance’, in een vergelijk met wielerpraktijken.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Hardwell maakt comeback tijdens Ultra Music Festival

Wat al een tijdje rondzingt in het wereldje, komt uit. Hardwell maakt, na een afwezigheid van 3,5 jaar, zijn...

Geen Chinezen, wel allrounders: De DJ FACT Top 100 versus de DJ Mag Top 100

De verschillen tussen onze vorige week gelanceerde DJ FACT Top 100 en de laatste DJ Mag Top 100 zijn...