zondag, mei 9, 2021
HomeFeaturesDe oordoppentest: welke partyplug is het fijnst?

De oordoppentest: welke partyplug is het fijnst?

-

Een kwart van de jongeren in Nederland heeft gehoorschade en met dat feit is het belang van het dragen van oordoppen meteen onderschreven. Op maat gemaakte oordoppen zijn het allerbeste, maar aangezien niet iedereen die wil/kan aanschaffen, besloot This Is Our House 3 van de meest gebruikte ‘ready made’ oordopjes te testen. De test werd uitgevoerd door Jesper de Vaan, de allerlaatste op onze redactie die nog onbeschermd feestjes afstruinde. Gezien zijn voorliefde voor grote speakermuren en wapperende broekspijpen durven we wel te zeggen dat de oordopjes aan de ultieme test zijn onderworpen. De oordoppen werden onder meer getest op Koningsdag van Zodiak (bij de Zinloos Geluid area), verschillende undergroundfeesten in de omgeving en ver daarbuiten en op het Belgische Dour Festival.

>> Zie ook Tinnitus: van de party-hemel naar een diepe dip door gehoorbeschadiging <<

De deelnemers:
Noizezz Muziek Pro
Alpine PartyPlug
Pluggerz Music Premium

Draaggemak

- Advertisement -

Als je dan toch oordoppen in doet, wil je natuurlijk wel dat je oren beschermd zijn. Belangrijk is dan ook dat de pasvorm goed is. Noizezz wint op dit onderdeel de strijd. Door de vier geleverde maten (s, m, l, xl) zit er altijd wel eentje bij die perfect past. Mocht je na een feest niet meer in opperste staat van paraatheid zijn, is Noizezz ook je beste vriend. Deze oordopjes zijn het gemakkelijkst uit te doen vanwege het extra lipje aan het uiteinde. Nadeel is dat ze hierdoor extra opvallen.

Noizezz oordoppen
Foto: De oordoppen van Noizezz

Ondanks dat de plugs van Alpine niet zo perfect aansluiten, zijn ze toch stukken minder zichtbaar. Ook voelen ze het ‘zachtst’ aan van de drie, al neemt dat niet weg dat je ze alle drie – zeker in het begin – goed voelt zitten. Bij de Pluggerz ben ik het snelst vergeten dat ik iets in mijn oren heb, al geven deze wel af en toe een kriebelend gevoel.

Een nadeel van Noizezz is dat ze enkel aangeleverd worden in een plastic verpakking. Bij zowel Alpine als Pluggerz is een handig klein opbergbakje bijgeleverd die je bijvoorbeeld aan je sleutelbos kunt hangen. Hoef je je na een feest nooit meer af te vragen waar je ze gelaten hebt. Tenzij je je sleutels kwijt bent natuurlijk.

Prijs

Vooropgesteld, bespaar waar je kunt besparen. Ik doe mijn boodschappen bij de Lidl, Aldi of de Turkse winkel om de hoek en ik drink alleen maar budgetbier. Ik limbodans onder het poortje van de wc’s langs de snelweg om 50 cent te besparen en mijn favoriete – en meest gecomplimenteerde – T-shirt komt van de Primark.

Pluggerz oordoppen
Foto: de oordoppen van Pluggerz

Maar nu bespaar ik even niet. Je hebt maar één paar oren en in de keuze naar goede bescherming moet je je niet laten leiden door een paar knaken meer of minder. Ervan uitgaande dat je je oordoppen niet meteen je eerste feestje kwijtraakt, is dit verschil over jaren uitgesmeerd al helemaal te verwaarlozen. Overdrijven is ook weer niet nodig. Op maat gemaakte oordoppen zijn natuurlijk het allerbeste maar erg prijzig, terwijl universele oordoppen met muziekfilter al meer dan prima bescherming bieden.

Muziekbeleving

De oordoppenfabrikanten zijn het er vast niet mee eens, maar de kwaliteit van de muziek is natuurlijk het beste zonder oordoppen. Maar omdat we nog vele jaren van muziek willen genieten, is dat geen optie meer. Alle drie de oordoppen dempen het geluid (16 tot 21 db), maar beloven door de muziekfilter te voorkomen dat het geluid vervlakt. Dat valt niet tegen!

De muziek komt natuurlijk minder ‘BAM in your face’ binnen, maar met name de plugs van Alpine vervormen het geluid nauwelijks. Bij de oordoppen van Alpine komt de muziek nog even goed tot zijn recht, terwijl bij Noizezz de algemene helderheid (met name in de hoge tonen) en bij Pluggerz de bass minder sterk binnenkomen. Bij alle drie de oordoppen hoor je in het begin de muziek zachter, maar hier wen je vrij snel aan.

>> Zie ook Tinnitus: van de party-hemel naar een diepe dip door gehoorbeschadiging <<

Alpine PartyPlug
Foto: de oordoppen van Alpine

Wat verder opviel: bij alle oordoppen is het mogelijk om een gesprek te voeren, al geven die van Alpine wel het gevoel alsof ik het hele feest door de treintunnel bij Best rijd. Bijkomend nadeel: je hoort jezelf praten, waardoor je geneigd bent zachter te praten. Bij Pluggerz heb je het minste het gevoel ‘afgesloten’ te zijn.

Winnaar oordoppen

Trompetgeschal en taart graag! We hebben een winnaar. Alle drie hadden ze hun voors en tegens. Zo was de pasvorm van Noizezz het beste en had je bij Pluggerz het minste het gevoel afgesloten te zijn van het feest. Het allerbelangrijkste is toch de muziekbeleving en die was het beste bij de Alpine PartyPlug. De kwaliteit van de muziek blijft vrijwel gelijk. Hij vervormt en vervlakt het minste en de bass komt van de drie het krachtigst binnen. Daarom is de Alpine PartyPlug de winnaar van deze test!

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Nagenieten van Koningsdag: herbeleef de sets van o.a. de Streamers en 538 Koningsdag

Hoewel dit al de tweede Koningsdag is die we thuis moeten vieren, hebben Supersized Kingsday, de Streamers en 538...

De grootste muzikale familie ter wereld: TranceFamily

Met deze meerdelige serie wil This Is Our House het belang van verschillende online dance community's onder de loep...