dinsdag, oktober 3, 2023

Festival Jus d’Orange: 013 gaat out of the box op Koningsdag

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Festival Jus d’Orange: 013 gaat out of the box op Koningsdag

King Willy viert dit jaar zijn 50e verjaardag in Tilburg. Reden genoeg voor Poppodium 013 om extra goed uit te pakken op Koningsdag. Het introduceert Jus d’Orange, een vers en gratis toegankelijk oranjefestival. Voor de gelegenheid niet binnen, maar buiten. Verdeeld over 3 verrassend opgetrokken stages rond het 013-gebouw treden gevestigde namen als Egbert (live), ANBU en Juan Sanchez op maar ook frisse locals als Ringbaan en Ben Penn.

 

Een techno-stage op de plek waar normaal de tourbussen van bands aanmeren (Loading Dock). Tropical house die letterlijk in de etalage wordt gezet. En, last but not least, hiphop boven op de kassa.

Poppodium 013 gaat letterlijk out of the boxes, tijdens het gratis toegankelijke festival Jus d’Orange op Koningsdag in Tilburg. De komst van Willem Alexander en Maxima heeft de organisatie getriggerd om iets extra moois neer te gaan zetten.

Niet in de zalen, maar voor de gelegenheid in de openlucht er omheen. Daar waar het feest is op zo’n dag. Het gebied rondom 013 bloeit op met 3 verschillende podia, waar tal van muziekgenres geprogrammeerd staan.

Jus d’Orange

Een simpel ‘Kingsday festival’ was niet waar 013 zijn verhaal in kwijt kon. Naar aanleiding van het succesvolle Plan de Champagne met oud en nieuw popte de naam Jus d’Orange op.

Het doel van het festival is immers om vers en sappig over te komen in elke mogelijke vorm. Een kadootje aan de stad, en dus gratis. Mocht het naar meer smaken, dan kan het volgende Koningsdag zomaar terugkeren.

Koningsdag x 013

Het grootste gedeelte van het festival is in de open lucht, uitgezonderd een klein overdekt deel van de Loading Dock. Aan elk podium is een eigen sound en karakter gegeven, om de wendbaarheid van 013 te laten zien.

Jus d’Orange is een mooie kans voor 013 om zichzelf te laten zien als een veelzijdig podium met een multifunctioneel gebouw, zowel binnen als buiten. Met Roadburn en Woo hah kleurde het eerder al fijntjes buiten de lijntjes.

De line-up is een ware vertaling van de naam. Een lijst vol sappige namen, in een cocktail van lokale, regionale en nationale acts. Voor ieder wat dansbaars, maar wel met oog voor anders en vers, zoals het een popcentrum betaamt.

Omdat Koningsdag niet vroeg genoeg kan komen, brengen we je alvast in de stemming voor het het frisse festijn. In de vorm van een kleine rondleiding langs de stages en een aantal van de royale uitblinkers aldaar.


Volg TIOH op Facebook:


 

Loading Dock Stage

Het Loading Dock dient op showdagen voor ontvangst van de gitaren en drumstellen. Op Koningsdag is dit de plek waar house- en technoliefhebbers royaal kunnen raven. Tegelijkertijd biedt het een unieke inkijk achter de schermen van 013. Een deels overdekte ruimte waar techno en house komen tot zijn recht met onder anderen:

EGBERT (LIVE)

Rotterdammer Egbert brengt zijn pompende sound terug naar Tilburg. Deze ras-producer is inmiddels uitgegroeid tot een gevestigde naam in de technoscene. Een combinatie van bombastische platen, opzwepende melodieën en heel veel kwaliteit staan centraal. Live, uiteraard. Handjes in de lucht en bouncen bij weer een climax, jawel!

Egbert

PABLO DISCOBAR SOUNDSYSTEM

Utrechts duo, in eigen stad voortgekomen uit een succesvolle clubnacht (EKKO, Basis, TivoliVredenburg) waarop disco, funk en house wordt geserveerd. Nu reizen Jeroen Woertink en Rob Scholtens vanuit 030 af naar 013 om het volk te voorzien van deze oude sounds gemixt met moderne invloeden. Produceren doen ze zelf ook en zó juicy klinkt dat:

BEN PENN

Tilburg’s own Jeroen Opstelten a.k.a. Ben Penn gaat niet voor platte house of techno. Hij is juist ambassadeur van de ‘vergeten’ zwarte dansstijlen die hun komst mogelijk maakten. Disco, funk, Afro, soul, boogie, hiphop en – vooruit – soms wat vroege house. Structureel te horen tijdens zijn eigen avond De Gin Gin (Club Smederij), nu ga je gewoon lekker buiten aan de Tivolistraat in zijn groef.

Box Office Stage

De Box Office van 013 dient tijdens Jus d’Orange als 2e stage, met hiphop en urban. Een heel ander podium dan normaal. Des te meer een bijzondere gelegenheid om op Koningsdag de juiste juice te brengen die het volk nodig heeft met top talent van de rappers en dj’s. De meest frisse namen uit deze categorie:

ANBU

De ene na de andere fijne beats-/fissamaker staat op in Venlo, zo lijkt het wel. ANBU heeft in de korte tijd dat dit creatieve collectief bezig is al getekend bij Topbillin’, een album uitgebracht (‘Het Zonnige Zuiden’) en zelfs hun eigen kleding gelanceerd. Vorig festivalseizoen stond het trio op Solar Weekend en Mysteryland, nu brengen ze de Veemarktstraat aan het schudden.

SMIB

The Box Office biedt voor SMIB terrein om te laten zien wie ze zijn. Een collectief uit de Bijlmer dat door middel van muziek en kleding een bijzonder live-act weet neer te zetten. Speciaal voor Jus d’Orange met een frisse touch.

Window Stage

Ook de almaar stijgende tropische dansinvloeden worden vertegenwoordigd tijdens Jus d’Orange. De etalage aan de zijkant van het 013-gebouw wordt gedoopt tot Window Stage. Weer of geen weer, diverse smaakvolle acts staan klaar om je royaal warm te schudden met latin en afro beats:

AFRIKABOOMNADA

Twee jonge broers die hun droom volgen. Samen mixen ze hun passie voor Afrikaanse muziek samen met house, hip-hop en funk op bijzondere wijze. Onlangs vlogen de BOOM’s en POW’s je nog om de oren op de STRP Biënnale, nu wordt de steeg voor 013 een klimaatje hoger getild door het duo.

PACHA MAMA SOUNDSYSTEM

Alle culturele en muzikale aspecten komen samen bij dit viertal. Magische klanken van reggae en tropische melodieën zorgen voor een tropisch spektakel. Drie jaar geleden zijn ze begonnen en sindsdien spelen ze met liefde. Samen met een saxofonist, percussionist en twee vocalisten ervaar je een live-act van formaat. Een absolute uitblinker waar je royaal los kunt gaan.


Jus d’Orange

Festival Jus d’Orange vindt op Koningsdag plaats rondom Poppodium 013 (Veemarktstraat en Tivolistraat). Het evenement duurt van 14:00 tot 01:00 uur en is gratis toegankelijk. Kijk hier voor meer informatie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...