HomeFeatures15 jaar Intents Festival in 15 bijzondere momenten

15 jaar Intents Festival in 15 bijzondere momenten

-

Intents Festival staat aan de vooravond van een bijzonder jubileum. Het driedaagse festival in Oisterwijk viert dit jaar het 15-jarig bestaan. Speciaal voor deze mijlpaal staat This Is Our House samen met Remko Hermans van Intents Festival stil bij 15 bijzondere momenten uit de geschiedenis van het evenement.

1. Lasers, lasers en nog eens lasers

Lampen, show, special effects die synchroon lopen op de muziek van voorgeprogrammeerde intro’s en lasers: de organisatie van Intents is er dol op. Al snel stond het festival daarom bekend vanwege de fantastische licht- en lasershow.

Intents Festival
De lasershow op Intents in 2006.

“Een van de lichtmannen had een kort lijntje met Laser Image, een bedrijf dat al jarenlang zorgt voor de dikste lasershows. En die shows hebben vanaf het begin voor memorabele fotomomentjes hebben gezorgd.”

Intents Festival
De lasershow op Intents in 2016.

 2. Anthems

‘The Magical Mystery’, ‘Circus of Insanity’ of ‘The Funfair of Madness’: het zijn enkele iconische anthems van Intents Festival. Het eerste Intents anthem werd gemaakt door D-Block & S-te-Fan (daarover meer verderop in dit artikel) en het is daarom niet verrassend dat dit duo zich in het jubileumjaar opnieuw anthemmaker mag noemen, samen met Frequencerz.


Meer lezen? Volg ons op Facebook!

- Advertisement -


Alle anthems van Intents groeiden uit tot populaire tracks die nog altijd met regelmaat worden gedraaid. Naast D-Block & S-te-Fan (2011), waren ook Brennan Heart (2012), Wildstylez (2013), Ran-D (2014), Radical Redemption (2015), Coone & Hard Driver (2016), Digital Punk & Adaro (2017) verantwoordelijk voor een anthem.

In 2017 werd een speciale anthem releaseparty gehouden in De Leerfabriek in Oisterwijk. Bezoekers konden alleen binnen komen door toegang te winnen. Die avond draaiden Adaro en Digital Punk het anthem voor het eerst, MC Da Syndrome was de host.

3. De eerste eindshow

Een dikke eindshow was niet altijd vanzelfsprekend in het verleden. Intents pakte in 2011 voor het eerst uit met een gave afsluiting van het festival. Waar het publiek daarvoor alleen een outro van een paar minuten voorgeschoteld kreeg, deed de organisatie er zeven jaar geleden een dikke schep bovenop.

In 2011 was er voor het eerst een outdoor stage en die leende zich perfect voor een gelikte show waarin de verhaallijnen van het thema samen kwamen. De combinatie van vuurwerk, het licht, special effects, vlammen en lasers die op perfecte wijze correspondeerde met de muziek was van een andere orde.

“Zeker toen het eerste Intents Festival anthem ooit, ‘The Magical Mystery’ van D-Block & S-te-Fan, werd gedraaid vielen de puzzelstukjes samen. Dit was een magisch moment.”

4. De comeback van Adaro

Bijzondere momenten ontstaan soms ook uit vervelende dingen. Adaro was op Intents Festival in 2014 de host van de indoor mainstage. Toen bleek dat bij hem hyperacusis – een syndroom waarbij iemand overgevoelig is voor geluid – was vastgesteld, kon Adaro voor langere tijd niet draaien. Hij kon dus ook niet op zijn eigen hosting komen, waarop de organisatie besloot de stage om te dopen tot ‘Dedicated to Adaro’.

Na een lange herstelperiode keerde de dj in september van dat jaar terug. En hoe! In het verlengde van de hosting werd een speciale ‘Adaro Comeback Party’ georganiseerd in de Leerfabriek. Fans vanuit het hele land kwamen naar dit bijzondere feest.

“Het thema tijdens Intents Festival 2014 was ‘The Lost Treasure’. Dit thema ga je terug zien in de Onbesuisd area op de zondag van Intents Festival.

Intents Festival
De ‘Adaro Comeback Party’ in 2014.

5. De circustenten van 2017

Een festival organiseren betekent dat je te maken krijgt met uitdagingen. Een organisatie moet snel kunnen schakelen als, in het geval van Adaro in 2014, een artiest niet kan komen. Maar er moet ook creatief worden nagedacht om alle plannen tot uitvoering te laten komen. Het ontwerpen en daadwerkelijk bouwen van de mainstage is misschien wel de grootste uitdaging.

De lat wordt ieder jaar steeds hoger gelegd en dat zorgt voor nieuwe uitdagingen. Je kunt wel iets geks of spectaculairs verzinnen, het moet nog wel gebouwd (kunnen) worden. Voor het thema ‘Circus of Insanity’ in 2017 wilde de organisatie circustenten verwerken in de mainstage. Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het moest namelijk wel op een veilige en verantwoorde manier worden gebouwd.

Maandenlang hield de organisatie zich hiermee bezig. Uiteindelijk kwam ze uit bij een bedrijf die berekeningen uitvoert voor echte circustenten. “Dat bedrijf voerde voor duizenden euro’s aan veiligheidsberekeningen uit zodat het podium op een veilige manier kon worden aangekleed.” Het resultaat mocht er zijn.

Intents Festival
De mainstage van Intents in 2017.

Het thema ‘Circus of Insanity’ is dit jaar terug te zien in de Boombox.

6. ‘The Launch Platform’

Eén van de meest memorabele podia was toch wel ‘The Launch Platform’ op Intents Festival 2010. Het thema was toen ‘The Ultimate Universe’. Voor het eerst schakelde Intents dat jaar een professioneel bedrijf in voor het ontwerpen van de podia. Dat bedrijf kwam er na een aantal maanden achter dat het zelf geen tijd had om alle stages te ontwerpen.

En zo zat de organisatie met de handen in het haar omdat er geen stagedesign was. Vaak komen dan wel de meest creatieve ideeën naar boven en dat bleek ook hier het geval. “Na een brainstormsessie werd het podium met pen op een papiertje getekend en daarna technisch uitgewerkt. En zo ontstond deze outdoor stage zonder dat hier een uitgebreide stagedesign aan vooraf was gegaan.”

Intents Festival
‘The Launch Platform’ in 2010.

‘The Launch Platform’ wordt dit jaar in een eigentijds jasje teruggebracht op de Fanaticz/Relive area.

7. Het 10-jarig bestaan van Intents Festival

Een jubileum moet goed gevierd worden. Daarom pakt Intents Festival dit jaar groots uit voor het 15-jarig bestaan. Vijf jaar geleden werd het 10-jarig jubileum ook op passende wijze gevierd met ‘Music is Timeless’ als thema.

Dit thema was goed terug te zien in de mainstage waar een tijdmachine tot in het kleinste detail was uitgewerkt. Het podium was een gigantische investering, maar betekende ook de geboorte van de iconische mainstages die later zijn gebouwd.

Intents Festival
De imposante mainstage van 2013.

 De tijdmachine van ‘Music is Timeless’ komt dit jaar terug in de indoor mainstage met veel video, nog meer lampen en een aantal toffe dingen die nog niet verklapt mogen worden.

8. 2015, het jaar waarin alles klopte

Soms vallen alle puzzelstukjes precies op de goede plek. Dat was in 2015 het geval. Door de jaren heen bouwde Intents een sterke naam op wat betreft de thema’s en de uitwerking daarvan, zo schreven we eerder al eens. Drie jaar terug sloeg het thema ‘Funfair of Madness’ goed aan bij het publiek. Het gelijknamige anthem van Radical Redemption overtrof alle verwachtingen en de mainstage was buitengewoon fraai.

Op vrijdag werd het nog even spannend. Vanwege zware onweersbuien moest de camping geëvacueerd worden. Gelukkig ging dat zonder problemen, werd het feestje in de sporthal voortgezet en was het vervolgens het hele weekend schitterend weer. Na afloop van het festival kwam Intents met een aftermovie zoals die destijds nog nooit was gemaakt.

Dit zorgde allemaal voor veel waardering van de bezoekers. Uiteindelijk werd Intents door het publiek ook verkozen tot beste dancefestival van de Benelux. “Dit was een enorme eer en voor ons was dit een onvergetelijke editie.”

Intents Festival
De mainstage van Intents in 2015.

De Outrageous! stage op Intents Festival wordt dit jaar omgedoopt tot ‘Funfair of Madness’.

9. Fanaticz in een botsautobaan

We blijven nog even in 2015. Met het thema ‘Funfair of Madness’ kreeg de organisatie het even gekke als originele idee om een stage te bouwen in een botsautobaan. Op zaterdag gingen de raw hardstylefanaten daar uit hun dak, zondag kwamen nostalgische gevoelens naar boven bij de classicsarea.

“De setting van deze area in combinatie met de sfeer zorgden voor ongekende kippenvelmomentjes die menig liefhebber zich nog kan herinneren.”

Intents Festival
Fanaticz in 2015, waar de hele dag een uitzinnige sfeer hing.

10. Release-avond van de aftermovie

De aftermovie, we schreven er eerder in dit artikel al over. Intents Festival staat bekend om de bijna filmische aftermovies. Zo was Intents de eerste organisatie die in hun aftermovies interviews met artiesten verwerkte. Op die manier kwam er een echte verhaallijn in de recap.

De aftermovie werd eerder al in klein comité gepresenteerd, maar in 2017 ging Intents een stap verder. De recap werd toen in De Kerk in Oostelbeers getoond en daar werd uiteraard een feestje bij georganiseerd waar ook bezoekers bij konden zijn.

Intents Festival
De release-avond van de aftermovie in 2017.

11. Inten(t)se hardcore

Hardcore was niet vanaf het begin vertegenwoordigd op een eigen stage op Intents Festival. Dat gebeurde in 2008 wel, direct met een eigen area die werd afgesloten door Partyraiser. Hij kan inmiddels gerust worden gezien als het hardcore boegbeeld van Intents.

Partyraiser Intents Festival
Partyraiser op Intents Festival in 2008.

In 2015 mocht hij voor het eerst de Dynamite hardcore stage hosten en dit was een gigantisch succes. Dynamite is vandaag de dag uitgegroeid tot een 100 meter lange tent die twee dagen open is. Dit jaar is Partyraiser opnieuw de host van de Dynamite.

Intents Festival
Partyraiser in de Dynamite op Intents in 2017.

12. IntentsCity

IntentsCity is inmiddels, net als Partyraiser, een begrip onder de (vaste) bezoekers van Intents. De festivalcamping werd in 2014 geïntroduceerd en een jaar later omgedoopt tot IntentsCity. Zoals het festival zelf ieder jaar uitgewerkt wordt in een thema, geldt dat net zo goed voor de camping. Bezoekers wanen zich in een stad, met straatnamen (wel zo makkelijk om je tentje terug te vinden) en muntjes haal je bij de City Bank (de muntkassa’s).

De camping is ook de plek waar Digital Punk met Unleashed intieme feestjes gaf, waar de mannen van Donkey Rollers hun album presenteerden en waar het bovenal (Brabants) gezellig is. Daarnaast is er een feestcafé, bioscoop en zijn er ieder jaar sport- en spelactiviteiten.

Intents Festival
IntentsCity in 2017, op de foto zie je de toilet- en doucheruimte.

13. Het allereerste thema

Terug naar de periode toen er nog helemaal geen camping was. Het allereerste thema van Intents was ‘Natural Insanity’ in 2009. In dat jaar begon de organisatie met het thematiseren van het festival.

Dit zag je terug in het artwork en de podia, maar ook in de intro’s van de dj’s, op de videoschermen en bij de aankleding van danseressen. Het is in de loop der jaren een handelsmerk van Intents geworden. Thema’s worden tot in detail uitgewerkt en zie je zelfs terug bij de wc’s.

Intents Festival
Intents Festival in 2009.

Het thema ‘Natural Insanity ga je op de 15e editie terug zien in de ‘Beach area’, die op zaterdag door Hard Island en op zondag door Groovesum gehost wordt.

14. Boombox

We gaan van groot naar klein. Over de mainstage hebben we al veel geschreven, maar laten we de kleinste area zeker niet vergeten. De Boombox is een zeecontainer waarin een dj-booth zit. Deze area, die is bedoeld om talent een podium te bieden, was in 2014 voor het eerst op het festivalterrein te zien. En niet zonder succes.

Vanwege de intieme en gezellige sfeer is de Boombox zeer geliefd bij het publiek. De Boombox heeft sindsdien op meerdere evenementen gestaan, waaronder Fusion – The Harder Styles, Outrageous! Indoor en Dollen Dinsdag. Acts die inmiddels op grotere podia te zien zijn als Galactixx, Orphan, The Shade, PRDX, Proto Bytez, Jay Reeve en MickeyG maakten (meerdere keren) hun opwachting in deze befaamde area.

Intents Festival
De Boombox op de editie van 2017.

De Boombox komt terug op Intents Festival, dit jaar in een Funfair of Madness jasje.

15. It’s a whole different ballgame

Vooruit dan, nog één thema. Omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen. 2016 was het jaar waarin de uitwerking van het thema nog een stap verder ging. Voor het thema ‘It’s all-in the game’ werd de mainstage omgetoverd tot een groot stadion.

Coone en Hard Driver, verantwoordelijk voor het anthem, presenteerden hun track tijdens de eerste anthemshow die overdag werd gegeven. Ook hier was weer aan alle details gedacht. Duizenden vlaggetjes en grotere vlaggen wapperden boven het publiek. Het Nederland American Football Team begeleidde de anthemmakers het podium op en cheerleaders voerden de nodige acts op.

Intents Festival
De mainstage in 2016.

It’s all-in the Game komt dit jaar terug in een hardcore jasje op de Dynamite.

Intents Festival

Intents Festival is helemaal uitverkocht. Bekijk hier het beeldverslag van vorig jaar.

©️ Alle foto’s zijn afkomstig van Intents Festival

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

21×2021: het jaar van Juliëx

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...

Intents maakt met The Online Festival een nieuwe overtreffende trap

Zoals onze 'harde' Huisgidsen Mandy en Peter al benoemden in hun maandtips, stond het eerste weekend van juni in...