Zaterdag 28 november was het weer tijd voor Qlimax. Ditmaal een andere editie dan wij gewend zijn. Alsnog wist Q-dance geweldig in te spelen op de huidige gang van zaken en kwam met een uniek alternatief, namelijk ‘een audiovisuele reis’. Om Q-dance te eren met het 20-jarig bestaan en om 20 kaarsjes uit te blazen, willen wij onze lezers en de bezoekers van Qlimax met een regelrechte ‘Journey Through Sound’ meenemen in een reis van het verleden, tot het heden, naar de toekomst. Dit samen met verschillende artiesten die verantwoordelijk waren voor de anthems door de jaren heen.
Sommige antwoorden van de artiesten zijn vertaald omdat ze van origine Engelstalig zijn. Liever de originele antwoorden lezen in het Engels? For English click here.
Coverfoto: Nils Klöckner
Het begon allemaal in het jaar 2000. Een jaar waar niet alleen een nieuw jaar begon, maar een nieuw millennium. Zo is het ook het jaar van de opkomst van hardstyle én van de allereerste editie van Qlimax. Qlimax is het langstlopende concept van Q-dance en daarom ook erg speciaal voor organisatie en bezoeker. 20 jaar geleden zagen veel elementen er anders uit, zo ook de line-up. Namen als Armin van Buuren en Ferry Corsten traden toen op. Dit kwam omdat hardstyle net aan het opkomen was.
Geschiedenis
De GelreDome is ook niet altijd de thuisbasis geweest van Qlimax. Het verhaal van Qlimax begon in het Beursgebouw in Eindhoven. In de jaren die kwamen, probeerde het festival zijn thuisbasis te vinden. Dit lukte in de eerste jaren niet en Qlimax verhuisde het gehele feest in 2001 naar de Heineken Music Hall (nu AFAS Live) in Amsterdam. In het begin van 2002 deed de organisatie een poging in het Thialf Stadion in Heerenveen. Later in 2002 ontstond een tweede poging in de SilverDome in Zoetermeer. Begin 2003 probeerde Q-dance het nog één keer in het Thialf Stadion, maar eindelijk vonden ze eind 2003 de perfecte locatie in Arnhem, namelijk de GelreDome.
Ook verschilde de datum van het feest vroeger vergeleken nu. In 2000 en 2001 werd het feest nog gehouden in juni, en het jaar erop in april én september. In 2003 waren er ook nog twee edities, in april en in november. Tijdens deze eerste editie in de GelreDome, werd november de vaste Qlimax maand.

Thema
De GelreDome is niet zomaar een locatie, het is een enorme locatie die voor meer dan 30.000 bezoekers een dak biedt. De grootte van deze locatie heeft ook meegespeeld in het thema van Qlimax. Door de grootte van de locatie kon het grotere geheel worden gezien en viel de spirituele essentie, ingevallen met vaak een donkere hoek, juist nog meer op.
Elementen van het thema worden tijdens het evenement geprojecteerd. Niet alleen op de aankleding van het podium, maar ook op de aankleding van de artiesten. De artiesten werden, als discipelen van de hogere macht, ook onderdeel van de show. De kostuums en styling van de artiesten werden in lijn gebracht met het thema. Een erg belangrijk facet hierin is House of Cherries. In een interview met dit bedrijf vertellen ze hoe ze de kostuums en andere aspecten rondom Qlimax regelen.
De boodschap die Q-dance wil overbrengen is het feit dat alles is verbonden tijdens Qlimax. Door de zintuigen te prikkelen van de bezoekers, krijgt iedereen hetzelfde verhaal mee, maar maken ze het eigen. Mystiek, mythologie en symboliek zijn elk jaar weer het fundament voor de show.

Anthems
2003 – The Prophecy Of The Harder Styles
De anthems zijn erin gerold vanaf 2003. Ze zijn onderdeel van het thema en zorgen er onder andere voor die verbondenheid onder de bezoekers. Het allereerste anthem werd verzorgd door The Prophet, met ‘Follow the Leader’. Voor de tweede editie in 2003 kreeg Deepack de eer.
Deepack vertelt over deze editie: “In 2003 werden we door Q-dance gevraagd om het anthem voor Qlimax te produceren: The Prophecy Of The Harder Styles. We waren erg trots en vereerd om met het thema te werken, en het was ook de eerste keer dat Q-dance het evenement naar een grotere locatie verplaatste, namelijk de Gelredome in Arnhem en nu de thuisbasis van Qlimax. Met trots presenteren wij u: ‘The Prophecy’.” Deepack mocht in totaal twee keer in de GelreDome optreden tijdens Qlimax.
2004 – Destiny’s Path
Dit brengt ons naar het jaar 2004. Dit jaar ging de creatie van het anthem anders. De verantwoordelijke partij, Future Tribes, bestond uit Domenique van der Niet (die helaas gestopt is) en Frank Ellrich. TIOH kreeg de kans om Frank te interviewen. Frank vertelt dat dit het allereerste nummer was wat hij samen met Dominique uitbracht.
“De productie van ‘Deadlock’ was een subproject waar we met veel plezier aan hadden gewerkt, hier was Future Tribes nog niet geboren. We kregen niet van tevoren vanuit Q-dance de opdracht om het anthem te maken, wat later heel gebruikelijk was. We zijn een beetje speciaal, omdat de organisatoren ons nummer per ongeluk hadden ontdekt. Q-dance vond het nummer geweldig en vroegen ons of ze het konden gebruiken. Dat was natuurlijk niet echt een grote vraag voor ons, want het was een grote eer! Het was ook een enorme verrassing! We hadden allebei nooit verwacht dat het eerste nummer meteen zo’n grote impact op de scene had. Een per ongeluk gemaakt anthem, we hadden geen idee!”. Hierdoor was het duo Future Tribes geboren.
We vroegen hem om zijn ervaring van dat jaar met ons te delen. “Nou, ik heb niet als Future Tribes gespeeld bij Qlimax dat jaar, maar ik was vorig jaar en in 2012 uitgenodigd om deel te nemen aan de Anniversary Party. De sfeer en vibe in de GeldreDome is iets heel bijzonders en nauwelijks met woorden te beschrijven als je eenmaal op het podium staat! Iedereen is super toegewijd en gelijkgestemd. Geen wonder dat het zo’n sekte werd! Elke editie vliegen de tickets over de toonbank en binnen enkele minuten is het uitverkocht! Dat alles gecombineerd laat zien hoe populair en belangrijk het is voor de fans en de gemeenschap.”
We vroegen hem waar zijn liefde voor Qlimax begon. “Vanaf dag één was ik altijd al een liefhebber van de harde stijlen, ik creëerde mijn eigen unieke signature sound al in de jaren negentig. Toen in het begin van 2000 de opkomst van geweldige festivalconcepten over de hele wereld die dit geluid ondersteunden, kun je je de glimlach op mijn gezicht voorstellen. Qlimax en Sensation Black zijn degenen die bij mijn herinneringen blijven. Ze waren de gamechangers voor de scene en het openen van velen grote deuren daarna. De manier waarop ze het evenement benaderden met hun productievaardigheden en visuals gaven een totaalervaring. In de combinatie met de muziek was het gewoon verbluffend.”

Door de jaren heen werd de kostumering en thematisering steeds belangrijker, we waren benieuwd of Frank hier ook rekening mee had gehouden. “Ik hou van het idee om een volledige ervaring voor iedereen te creëren, maar op persoonlijk vlak houd ik niet zo van verkleedpartijen op het podium! Ik ben liever mezelf, maar tijdens mijn ervaring in 2012, waar ik een klein beetje schmink kreeg, zag ik de impact en kon ik begrijpen dat het voor het publiek is. Gecombineerd met het thema en de identiteit van de nacht. Een grote show voor alle hardere liefhebbers.”
Frank Ellrich groeide steeds meer naar de techno sound, met zijn project A*S*Y*S. “In 2012 had ik eindelijk de kans en de ervaring om op te treden en een openingsset te doen met mijn hoofdproject A*S*Y*S. Deze set zal altijd meetellen tot mijn favoriete dj-ervaringen ooit! Ik was in staat om mijn eigen acid-spul te presenteren in combinatie met al mijn eerdere hardere deuntjes en het aan dit geweldige publiek te presenteren. De uitstekende lichtshow, het decor en mijn make-up. Het was ongelofelijk! Ik heb deze kans enorm op prijs gesteld en was een grote motivatieboost voor de komende jaren. Ik ontvang nog steeds berichten van fans die me vragen naar die specifieke set en waar ze die kunnen bemachtigen. Gisteren gebeurde het weer.”
Na al die jaren kwam in 2004 ook de allereerste aftermovie uit.
2005 – Science & Religion
Een jaar later was Zany verantwoordelijk voor het anthem. We vroegen hem hoe dit voor hem was. “Als je gevraagd wordt om het anthem te maken voor Qlimax, word je eventjes heel erg stil. Het is Nederland, het hardstyle land bij uitstek. Het is niet zomaar iets om het anthem te mogen maken van het meest populaire indoor hardstyle feest!”
Hierna volgde een uitbarsting van euforie: “Wat een geweldig gevoel was dat zeg! Dan gaan meteen alle radars draaien in je hoofd om het meeste vette idee uit te gaan werken in de studio. Het koor wat je hoort in mijn anthem hebben we zelf opgenomen. Mijn moeder zingt daarin ook mee, dat maakt het nog eens extra speciaal. En wat misschien ook niet veel mensen weten: Net voordat de zware stem ‘Qlimax’ zegt, zingt het koor ‘Raoul, Zany’. Hahaha… check ‘t maar eens!”
Als de aanloop al zo positief was, zijn we zeker benieuwd naar zijn ervaring. “Ja, dat is dus next level performance natuurlijk. Ik moet wel eerlijk zeggen dat je de eerst paar duizend mensen echt ziet, maar daarna is het één grote brei van mensen. De spanning die er heerst op het moment voordat je gaat beginnen is niet normaal! Maar als je dan je eerste track erin hebt geknald en die als een bom losgaat voor al die mensen, ga je zelf HE-LE-MAAL uit je dak. Dat gevoel is niet te omschrijven. De sfeer is ook altijd echt vet! Je merkt dat mensen gewoon naar Qlimax toeleven om die vette avond / nacht mee te mogen maken.”
We vroegen hem of hij daarom ook rekening had gehouden met het thema terwijl hij het anthem produceerde. Ook wat hij van de bijpassend kostuums vond. “De kostuums zijn in de loop der jaren wel wat geavanceerder geworden natuurlijk, maar ik heb de mazzel gehad om bijna vanuit het plafond naar beneden te mogen abseilen om vervolgens achter de dj booth plaats te nemen. Ik weet nog dat we op vrijdag naar Arnhem moesten komen om dat te repeteren, toch stiekem best hoog. En dat voor iemand met hoogtevrees! Niet te vergeten de visagie elke keer, super hoe ze dat altijd fixen. Dat maakt het gewoon af! En leuk om backstage andere artiesten voor de gek te houden natuurlijk.”

Na al dit geloven we al dat er liefde is voor Qlimax. We vroegen hem hoe dit verder was ontwikkeld. “Ik vind vooral de vibe die er omheen zit erg vet. Een groot voetbalstadion, 30.000 mensen en een supervet uitgedacht verhaal. Daar kun je op de allerbeste manier je nieuwe tracks testen / previewen. En na elke Qlimax wordt er altijd zoveel op internet geschreven over je set, je tracks, etc. heerlijk! Dus toen ik in 2003 als gast van Pavo mee mocht naar Qlimax om zijn set te checken, had ik wel zoiets van… ok, let’s get back to work en ervoor zorgen dat ik daar zo snel mogelijk sta!”
Het laatste wat Raoul van Grinsven je wil meegeven over Qlimax is; “De anthem show in 2005, het legendarische Donkey Rollers optreden in 2006, het afsluiten in 2008 met Vince. Alle keren dat ik op Qlimax stond, zijn voor mij momenten om nooit te vergeten.” Zany stond in zijn carrière wel zes keer op Qlimax!
2006 – The Dark Side
Alpha² was dit jaar aan de beurt. “Toen we werden gevraagd voor het anthem voelden we ons uiteraard zeer vereerd. We wisten dat het geen gemakkelijke opgave zou worden en dat is ook wel gebleken. Vele versies zijn de revue gepasseerd maar uiteindelijk was er een fantastisch eindresultaat ‘The Darkside’ inclusief een hardere versie. Op de avond zelf heb ik meerdere malen tegen mezelf en Anco gezegd dat wanneer het ‘anthem’ gedraaid zou worden je echt even alles in je op moest nemen, dat je daar staat als artiest, het geluid, de show, die gruwelijke outfit en uiteraard de gigantische mensenmassa. Een ervaring die je altijd bijblijft!” In totaal stond Alpha² wel vijf keer op Qlimax!
Voor de volgende jaren sprak This Is Our House met onze eigen huisschrijver Peter de Valck, die de harde stijlen uit deze gloriejaren een oranjegekleurd en warm hart toedraagt.
2007 – The Power Of The Mind
“Qlimax 2007 staat natuurlijk bekend om Headhunterz’ Qlimax anthem ‘The Power Of The Mind’ en de legendarische set van Zany & The Prophet, waar alle bezoekers in een groene laserzee keihard mee stonden te schreeuwen op de track ‘Nothing Else Matters’. Een tijd waarin Partyflock en Hyves de grootste socialmediaplatforms van ons land waren.”
2008 – Next Dimensional World
Het daaropvolgende jaar, 2008, was natuurlijk het begin van Project One: één van de invloedrijkste liveacts binnen de hardstyle wereld, gevormd door niemand minder dan Headhunterz en Wildstylez. Na de release van hun legendarische Project One album mochten de twee het podium bestijgen in de GelreDome tijdens Qlimax. Het anthem van dat jaar ‘Next Dimensional World’ was geproduceerd door de Italiaanse legende Technoboy. Bovendien was dit de editie met het allerlaatste Qlimax optreden van Showtek, de act die achtereenvolgens in 2006, 2007 en 2008 de GelreDome op zijn grondvesten deed schudden. Peter: “Ik heb het geluk gehad om Showtek twee keer te mogen aanschouwen. Wat een erfenis hebben deze mannen achtergelaten!”
Peter de Valck: “Wat er ook zo prachtig is – als je die beelden in aftermovies of de complete dvd’s terugkijkt van die tijd – dat er totaal niet geknipt is en dat de meest ‘charmante’ koppies uit het publiek gewoon worden vertoond. Dat zie je tegenwoordig (helaas) echt niet meer.”
2009 – The Nature Of Our Mind
Als er één editie is die bij velen nog vers in het geheugen gegrift staat, is dat de editie van 2009. Hier onderging Q-dance met zijn paradepaard Qlimax een enorme transformatie, waarbij het thema ‘The Nature Of Our Mind’ in de aankleding, de show en het podium zo geweldig groots en tot in de details naar voren kwam. Daarnaast droeg het gelijknamige anthem van D-Block & S-te-Fan ook helemaal bij aan de atmosfeer en thematiek van het event.
“Al het gepubliceerde videomateriaal, zoals de aftermovie en onderstaand fragment, is enorm sterke marketing van Qlimax en Q-dance, maar ook voor ons aller hardstyle. Dit was bij uitstek de editie waar ik als jongen van 16/17 jaar verliefd werd op deze muziekstijl. Na het kijken van de dvd wilde je maar één ding: naar Qlimax gaan en deel uitmaken van de hardstyle familie.”
2010 – Alternate Reality
Qlimax 2010 was de eerste Qlimax van het nieuwe decennium en kon eigenlijk alleen maar tegenvallen na zo’n prachtige editie het afgelopen jaar. Maar niets was minder waar! ‘Alternate Reality’ van Brennan Heart was het anthem van dit jaar en wat kenmerkend was voor deze editie waren de nieuwe setup van het podium en de ‘astronautenpakken’ waar de artiesten in werden gehesen.
2011 – No Way Back, 2012 – Fate or Fortune, 2013 – Immortal Essence and 2014 The Source Code of Creation.
Peter: “De eerste editie die ik zelf legaal mocht bijwonen, was Qlimax 2011 en die bevestigde alle verwachtingen. Het is een magisch moment wanneer je een volgepakt GelreDome voor de eerste keer betreedt en vanaf de bovenste ring naar beneden kijkt naar de synchroon stampende menigte. Al krijg je op het event zelf minder mee van de mengelmoes van alle showelementen, al je zintuigen worden wél geprikkeld.”
In het jaar 2011 ontstond er een splitsing, een nieuwe beweging, oftewel subgenre binnen de harde stijlen die heden ten dage nog steeds onderdeel is van de scene: raw hardstyle. Op Qlimax 2011 met Gunz For Hire, Qlimax 2012 met Adaro en B-Front, Qlimax 2013 met wederom Gunz For Hire en Qlimax 2014 met Crypsis is duidelijk te zien dat de organisatie ook inspeelde op deze veranderingen in de scene.
Ook de technologische ontwikkelingen zorgden er in het begin van de jaren ’10 voor dat Qlimax nóg grootser werd dan ooit tevoren. Hardstyle globaliseerde en professionaliseerde en Qlimax was (en is) eigenlijk altijd al dé plek waar dit als eerste tot uiting kwam (en komt).
Uiteraard speelt hardcore ook een belangrijke rol tijdens Qlimax. De afsluitende act is sinds jaar en dag speciaal bestemd en gereserveerd voor een hardcore artiest. Dit is een illuster rijtje met namen die niet onbenoemd kan blijven, in chronologische volgorde: Outblast, Promo, Neophyte, Noize Suppressor, Endymion & Evil Activities, Mad Dog & Art Of Fighters, The Viper, Partyraiser, Tha Playah, Angerfist, N-Vitral, Dr. Peacock, Miss K8 en SEFA.

2015 – Equilibrium
Dit brengt ons naar vijf jaar geleden. Atmozfears was verantwoordelijk voor het anthem van dit jaar. Tim van de Stadt zei erover: “Qlimax 2015, het jaar van mijn piek. In 2014 kreeg ik de eer het podium te betreden met de plaat ‘Release‘, die het zo goed deed, dat ik het jaar erop de grote vraag kreeg het anthem voor het opkomende jaar te verzorgen.”
“Ik ben enkel hardstyle begonnen te maken met het doel ooit het Qlimax anthem te maken, dus voor mij was het een droom die uit kwam. Achteraf gezien misschien iets te vroeg in mijn carrière, want het maken van een anthem van deze grootte was iets te veel hooi op mijn vork. Desalniettemin werd het anthem goed ontvangen, en was het voor mij de eerste keer dat mensen een plaat al mee konden zingen tijdens de eerste keer dat ik hem draaide.” Tim stond tot nu toe drie keer op Qlimax.
2020 – The Source
Ten slotte, het jaar van de audiovisuele reis voor de bezoekers. ‘The Source’ is een nieuwe Qlimax ervaring, die je huis omtoverde tot hardstyle tempel. De avond bestond uit The Ritual, The Source en The Afterparty. Het begin met The Ritual was te vergelijken met een korte ceremonie waarin ze je door middel van een ultieme afstemming voorbereiden op het volgende stuk.
Je kan The Source beschrijven als een unieke, cinematografische harde stijlen trip. Het bestaat uit zes hoofdstukken waar zeven priesters verantwoordelijk voor zijn. Elk hoofdstuk speelt zich af op een unieke locatie en bevat een eigen kunstenaar. De artiesten hebben allemaal hun eigen rol in het verhaal.
Bovendien heeft elk hoofdstuk zijn eigen soundtrack, gemaakt door de artiest die aan dat specifieke hoofdstuk is gelinkt. Veel nieuwe muziek, met het welbekende Qlimax-gevoel. Sub Zero Project vulde het eerste hoofdstuk in met ‘Enter The Realm’, Phuture Noize volgde op met ‘A New World’, hierna kwamen Headhunterz & JDX met ‘Transcendence’.
Het was een unieke ervaring, waar je van kon zien dat er veel aandacht aan was besteed. Veel planning en een grote productie voor deze speelfilm. De aftiteling was namelijk enorm. House of Cherries was hier ook verantwoordelijk voor de aankleding van de artiesten. Bij de afterparty kon je genieten van verschillende setjes van de aanwezige artiesten. B-Front knalde er enorm uit met zijn fijne muziek en Sefa sloot af met een energieke frenchcore set.
Heb je Qlimax gemist? Gelukkig voor jou dat Q-dance donderdag bekend maakte dat Qlimax ‘The Source’ op Netflix zal verschijnen.
