donderdag, oktober 5, 2023

20×20 Throwbacks: Techno-artiest A*S*Y*S*

-

Home » Features » 20×20 Throwbacks: Techno-artiest A*S*Y*S*

Een mooi rond getal was het zeker, verder was 2020 vooral een jaar om snel te vergeten. Maar dat zullen we waarschijnlijk niet snel doen. Corona had een verwoestende impact op het uitgaansleven. We kunnen alleen maar hopen op beterschap in 2021. TIOH vroeg 20 dj’s, organisatoren en andere kopstukken uit de industrie om terug- en vooruit te blikken met ons, aan de hand van 20 vragen en stellingen. Interview nummer tien uit de serie wordt ingevuld door Frank Ellrich, beter bekend als techno-artiest A*S*Y*S. Sinds 2000 is hij een frequente speler op het wereldtoneel. Hij heeft opgetreden op enkele van de meest rijke muziekfestivals en evenementen ter wereld. Van ‘Time Warp’ tot ‘Qlimax‘ en ‘EDC‘ tot ‘Tomorrowland‘, hij heeft meer dan 20 landen op vijf continenten gedekt. “Ik hoop dat we kunnen beginnen met het draaien op wat kleinere outdoor evenementen en tegen de herfst hopelijk op wat grotere indoor shows.”

Frank is van origine Duits en heeft het interview Engelstalig beantwoord. Het gehele interview is hierdoor vertaald. Liever het originele interview lezen in het Engels? For English click here.


1. Beschrijf 2020 in één woord.

“Onwerkelijk!”

2. Waarom?

“Naast de pandemie en het gehoorzamen aan regels, hebben we een soort sociale oorlog ontwikkeld tussen mensen die ruzie hebben over de ‘waarheid’! Mensen zijn begonnen hun eigen realiteitsbubbel te creëren, wat erg gevaarlijk is voor iedereen. Velen nemen een radicaal punt van mening, terwijl saamhorigheid in deze tijden zoveel beter zou werken dan verdeeldheid en scheiding, naar mijn mening!”, vertelt A*S*Y*S.

3. Hoe heeft dit jaar jou veranderd?

“Het heeft een directe impact op mijn dagelijkse leven. Ik was gewend aan een ritme, waarbij productiewerk in de studio, het voorbereiden van sets voor de shows en reizen over de hele wereld het belangrijkste deel van mijn leven was! Gewend zijn om in deze routine met volledige focus te leven en ineens volledig te stoppen zonder voorafgaande waarschuwing was een intense ervaring – en dat is het nog steeds!” 

“Ik moest me veel aanpassen en reorganiseren, van liveoptredens met een menigte naar streaming-evenementen in een lege ruimte zonder de energie van het publiek te voelen, geen plek waar ik mijn nieuwe werk kon testen, geen sociale contacten met collega-artiesten op evenementen en backstage. Nogmaals, het voelt totaal onwerkelijk, onnatuurlijk en ver weg van mijn oorspronkelijke habitat.”

A*S*Y*S aan het optreden.

4. Waarvan heb je het meeste geleerd?

“Omdat ons moderne leven erg kwetsbaar is, moeten we onze veilige huizen, familie en vriendschappen koesteren en waarderen!”

5. Grootste succes van 2020?

“Ook al was het dit jaar zwaar, ik heb een aantal momenten van succes kunnen hebben. Ik ben het jaar succesvol begonnen met mijn release ‘NO TECH’ op Filth On Acid en heb deze positieve sfeer weten te behouden met releases op mijn eigen imprint Fe Chrome. Ik had een paar top 5-nummers in de Beatport Techno Chart en zag een enorme groei in Spotify-spellen. Zoals je je kunt voorstellen, ben ik dankbaar voor alle steun en persoonlijke berichten die ik in deze moeilijke tijden van mijn fans heb gekregen.”

6. Quote van het jaar?

“Iedereen heeft recht op vrijheid van mening en meningsuiting.”

7. Talent van het jaar?

“Ik had het genoegen om een ​​aantal coole nummers te ontvangen van de jonge DJane MARHU uit België die ik volgend jaar op mijn label zal uitbrengen. Ik ben er vrij zeker van dat de technoscene veel over haar zal leren zodra de muziekbusiness weer normaal is.”

8. Album van het jaar?

“Ik vond Wehbba’s album ‘Straight Lines and Sharp Corners’ aan het begin van het jaar erg tof. Ik vind het leuk als een artiest de kans grijpt om zijn bredere smaak- en productievermogen te laten zien met een album. In mijn vorige albums nam ik mensen mee op een muzikale reis met typisch verwachte clubmelodieën, maar gecombineerd met wat meer experimentele toevoegingen.” 

9. Track van het jaar?

“Hoewel ik niet graag de beantwoording van deze vraag met een track die ik zelf gecreëerd heb zal ik hier een uitzondering op en kies mijn samenwerking met Kai Tracid en Tom Wax ‘ s ‘Vrijheid van Meningsuiting’. Het is de meest succesvolle release op mijn label ‘Fe Chrome’ in 2020 met al 2,5 miljoen speelt op Spotify. Het is een herbewerking van een release van de Arpeggiators.”

“Hun werk in de vroege jaren 90 had een grote impact op de Frankfurt-scene (DE Techno-hotspot in die tijd) en was voor mij een inspiratie om zelf producer te worden. Interessant om te zien hoe muziek, net als mode, rondgaat en een nieuwe generatie ravers inspireert! Op persoonlijk vlak bracht het me terug naar mijn roots en de heel speciale connectie met deze track en zijn vibe! #memories #timetothink” 

10. Beste event(alternatief) van het jaar?

“Ik had de eer om deze zomer een livestream op te nemen bovenop de Dolomieten in Italië. De reis naar de top is een verhaal op zich en de hele ervaring spelen boven de wolken en de natuur is iets dat ik nooit zal vergeten.”

11. Hoogtepunt in je privéleven?

“Klim naar de top van de Dolomieten en ervaar de schoonheid van de natuur!”

12. Heb je zelf corona gehad, of iemand dicht bij je? Hoe heb je dat ervaren?

“Niet dat ik weet, maar ik heb gehoord van mensen die ik ken die hun smaak en geur hebben verloren. Persoonlijk was ik in februari ongeveer vier weken erg ziek. Dit had corona kunnen zijn, maar ik heb nooit een test gedaan.”

13. Hoe hoopvol ben je over de terugkeer van events in 2021?

“Heel veel! Ik hoop dat de situatie halverwege 2021 weer stabiel zal zijn. Ik hoop dat we kunnen beginnen met het draaien op wat kleinere outdoor evenementen en tegen de herfst hopelijk op wat grotere indoor shows. Vingers kruisten dat er weer een opkomst in onze scene zal zijn! IK MIS MIJN PUBLIEK!”

14. Wat is je beste advies aan Mark Rutte?

“Ondersteun niet alleen de typische industriële sectoren, maar ook de culturele. Kunst is belangrijker dan veel mensen denken. De wereld zonder kunst is maar meh. Het is niet alleen leuk en vermaak! Voor miljoenen betekent muziek, acteren of welk creatief werk dan ook de wereld voor hen, een concept van het leven.”

“Maar ook voor degenen die het ontvangen. De waarde die cultuur teruggeeft aan de samenleving mag niet worden onderschat. Het is een van de belangrijkste dingen om een ​​samenleving bijeen te houden omdat het de ruimte biedt om attitudes of maatschappelijk gedrag in vraag te stellen, om te leven en emoties te uiten, en om gewoon gemeenschappelijke waarden te delen – in vrede. Het geeft aan velen betekenis en een doel.”

A*S*Y*S aan het optreden.

15. Laat je je vaccineren?

“Ik zal niet een van de eersten zijn die het probeert, maar ik zal het zeker overwegen, aangezien ik veel directe contacten over de hele wereld heb en mijn muziek weer over de hele wereld wil spelen. Wat corona zo gevaarlijk maakt, is niet in het bijzonder het risico op overlijden, maar de schade op middellange en lange termijn aan sommige organen die het kan hebben.”

“Dat gezegd hebbende, ik zorg goed voor mijn lichaam en leef een gezonde levensstijl. Het is nodig voor het intense leven van een DJ, met korte nachten en veel reizen. Ik had mijn werk niet zo lang kunnen doen zonder elke ochtend een training, natuurlijke supplementen en zoveel mogelijk biologisch voedsel.”

16. Wat als je één dag in de toekomst mocht (vooruit)zien, welke dag zou je kiezen?

“Mhm, misschien een dag over 500 jaar vanaf nu. Maar ik zou ook graag een dag in het verleden willen doorbrengen, een dag voordat de mens ontstond. Ik zou heel graag willen zien hoe de planeet er toen uitzag voordat we het verkloten.”

17. Met wie zou je graag nog een keer willen samenwerken?

“In 2019 had ik een zeer succesvolle samenwerking met T78 genaamd AC/ID. Na het productieproces hebben we rond de release enkele grappige verhalen gemaakt over onze allereerste muzikale roots in heavy metal. Van AC/DC naar AC/ID haha.”

“In ruil daarvoor plannen we een nieuwe samenwerking voor T78 op zijn label Autektone. Omdat we samen een lange geschiedenis hebben op muzikaal vlak maar ook als vrienden, staan ​​we geen grenzen in de studio! We slagen er altijd in om iets unieks te creëren. Ik kijk erg uit naar deze samenwerking.”

18. Wat wordt jouw knallende afsluiter van 2020?

“Thuis ‘Cyberpunk 2077’ spelen haha ​​of misschien gewoon een nieuwe A*S*Y*S-hit maken voor 2021. Ik heb zeker wat leuke dingen voor jullie om te presenteren!”

19. Beste reden om uit te kijken naar 2021?

“Eindelijk een gemakkelijke vraag. Ik zou verdomd blij zijn als we gewoon terug konden naar ons gewone leven. Niet geïsoleerd van vrienden of dagelijkse routine !! Behalve als kers op de taart werk ik samen met NUSHA & T78 aan een documentaire. Ik kan niet wachten tot dit project zich in 2021 ontvouwt.”

20. Welke vraag, naast bovenstaande, moeten we je absoluut stellen, en wat is daarop je antwoord?

“Is het na zoveel jaar niet saai om de TB-303 te gebruiken?”

En het antwoord van A*S*Y*S: “Nee helemaal niet. Hoewel de kleine Roland-machine nogal beperkt is, is de bepaalde vibe die je kunt krijgen gewoon de kern van mijn innerlijke gevoel, qua geluid en stemming. Geen enkele andere machine levert zo’n donkere, groef en gruizige energie. De TB-303 blijft voor mij uniek, zelfs na zoveel decennia. Bovendien is het soms gewoon een leuke uitdaging om nieuwe manieren te vinden om het verder en verder dan het gebruikelijke geluid te duwen. Zuur redt je ziel heeft een 303 nodig, want zonder ACID is er GEEN A*S*Y*S.”

A*S*Y*S aan het optreden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mandy van der Donk
Mandy van der Donk
Mandy is een echte fan van de harde stijlen. Vaak is ze te vinden op evenementen om naast de artiesten te ondersteunen, ook nog een dansje te wagen. Hierdoor is ze samen met Peter de Valck Huisgids voor de harde stijlen. Haar muzieksmaak is echter heel breed en is ze al gelukkig wanneer er muziek op staat. In de terugkerende rubriek neemt Mandy je samen met Peter mee in de top 3 van de beste releases van afgelopen maand. Wil jij dat Mandy verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe hardstyle releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top 3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...