woensdag, mei 19, 2021
HomeFeatures20x20 Throwbacks: House/techno-artiest Richard Damen

20×20 Throwbacks: House/techno-artiest Richard Damen

-

Een mooi rond getal was het zeker, verder was 2020 vooral een jaar om snel te vergeten. Maar dat zullen we waarschijnlijk niet snel doen. Corona had een verwoestende impact op het uitgaansleven. We kunnen alleen maar hopen op beterschap in 2021. TIOH vroeg 20 dj’s, organisatoren en andere kopstukken uit de industrie om terug- en vooruit te blikken met ons, aan de hand van 20 vragen en stellingen. In deel 17: Richard Damen, mogelijk ken je hem van zijn oude alias Bois Le Duc. Aangesloten bij Eight0Eight Records, draait Richard Damen al een hele tijd mee in de scene. Op het moment staat hij op een kantelpunt in zijn leven en heeft hij onder zijn nieuwe alias zijn eerste track gereleaset. “Om zonder erover na te denken – tijdens een festival op een warme zomerdag – weer een hapje te nemen van iemand anders z’n raketijsje.”


1. Beschrijf 2020 in één woord.

“Bijzonder.”

2. Waarom?

“Het woord ‘bijzonder’ kun je op verschillende manieren interpreteren. Zowel in het positieve zin van het woord als in het negatieve. Een jaar waar ik veel bijzondere momenten heb mogen ervaren. Het jaar 2020 is ook een jaar waar de woorden ‘positief’ en ‘negatief’ extra beladen zijn”, vertelt Richard Damen.

3. Hoe heeft dit jaar jou veranderd?

- Advertisement -

“Sowieso fysiek! Minder sporten en meer eten, resulteerde in acht kilo extra. Maar vooral mentaal heeft het wel erin gehakt. Quarantaine, thuiswerken en bijna elke vorm van sport, ontspanning en recreatie die je wordt ontnomen helpen je ook niet bepaald in hun voordeel om een beter en gezelliger mens te worden. Ondanks het feit dat ik contact bleef houden met de buitenwereld, werd mijn sociale kring steeds kleiner. Waardoor er toch vaker momenten ontstonden dat ik meer over bepaalde dingen kon nadenken.”

“Gelukkig ben ik een realist en zit het niet in mijn aard om te piekeren over politiek, complottheorieën, vaccins, Willem Engel, verdeeldheid, Hugo de Jonge of belangenverstrengeling waar ik toch geen invloed op heb. Als individu verander je weinig aan de gehele situatie en kan je het maar beter op je af laten komen; just go with the flow.” 

4. Waarvan heb je het meeste geleerd?

“Het overlijden van mijn vader halverwege 2020 was een harde maar ook wijze les. Hij is overigens niet aan corona overleden. Je beseft ineens dat het leven dat wij hebben van korte duur is. Het klinkt daarom heel cliché maar het heeft mij laten inzien om niet zoveel wensen te hebben, dat wij niet alles maar voor lief moeten nemen en om meer te genieten van de kleine dingen in het leven.”

5. Grootste succes van 2020?

“De Black Lives Matter manifestatie op de dam (01/06/2020). Als je ondanks alle strenge maatregelen een evenement goedkeurt waar duizenden bezoekers aanwezig zijn en je daar als hoogwaardigheidsbekleder zonder consequenties er mee weg kan komen, heb je als burgemeester van Amsterdam toch iets bereikt. Daarom een kleine chapeau voor Femke Halsema! Sorry, was ik iets te sarcastisch?”

6. Quote van het jaar?

“Ik doe niet meer mee.”

7. Talent van het jaar?

“Ferd Grapperhaus.”

8. Album van het jaar?

9. Track van het jaar?

10. Beste event(alternatief) van het jaar?

“Alle muziekbingo’s, livestreams, pubquizzen en overige online events.”

11. Hoogtepunt in je privéleven?

“Dankzij de lockdown heb ik veel tijd aan mijn gezin kunnen spenderen en heb ik muzikaal gezien mijzelf een flink stuk kunnen ontwikkelen.”

12. Heb je zelf corona gehad, of iemand dicht bij je? Hoe heb je dat ervaren?

“Gelukkig niet en dat wil ik zo houden.”

13. Hoe hoopvol ben je over de terugkeer van events in 2021?

“Ik ben een realist hè? Ik denk eerlijk gezegd dat wij minimaal nog een half jaar tot een jaar moeten wachten. Uiteraard hoop ik dat wij bij klokslag 12 uur op Oudejaarsavond 2020 meteen een TV-toespraak inclusief vrijbrief krijgen van Mark Rutte dat alles weer terug kan naar het oude normaal en dat de woorden COVID-19 en corona verbannen worden.”

14. Wat is je beste advies aan Mark Rutte?

“Om recreatie, kunst en cultuur niet te zien als overbodige luxe; de mens an sich heeft ontspanning nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Daarnaast zou ik hem vriendelijk doch dringend het advies geven om eens verder te kijken dan alleen de ‘horeca’. Natuurlijk hebben zij het zwaar maar ook zij hebben met een aantal andere branches zo hier en daar nog enkele versoepelingen gehad. Hoe zit dat eigenlijk met alle evenementenorganisaties, artiesten, (cover)bands, boekingskantoren, clubs, licht- en geluidsbedrijven, security-medewerkers, hulpverleners, etc.? Die hebben namelijk al vanaf halverwege maart 0% inkomen!”

“Het nachtleven is compleet in stof opgegaan en politiek Den Haag hoor je hier nergens over en wordt er in mijn beleving veel te makkelijk over nagedacht. ‘Want ach ja, een drankje meer of minder kan je wel laten toch?’. Als ik voor Mark Rutte mag spreken denk ik aangezien onze minister-president andere prioriteiten en belangen heeft, hij niet zo snel in aanmerking komt met het nacht- en clubleven die wij kennen.”

“Daardoor is er geen besef of enige vorm van empathie voor deze sector; met als gevolg meer dan 100.000 werkloze alleen al in de entertainmentindustrie. 
De éénmalige steunpakketten die daarvoor tegenover staan halen niet eens de helft van de maandelijkse huur van een bedrijfspand. Het zou politiek Den Haag pas écht sieren als zij allen een aanzienlijk bedrag van hun maandelijkse salaris zouden inleveren en doneren aan de bedrijven en ZZP’ers slachtoffer zijn van faillissement.”

15. Laat je je vaccineren?

“De ontwikkeling van een gemiddeld vaccin duurt ergens tussen de 5 á 15 jaar. Iets wat in zo’n korte tijd gefabriceerd is wordt in ieder geval voorlopig niet in mijn lichaam geprikt. Destijds heb ik mij in 2009 ook niet laten inenten voor de Mexicaanse griep. Vooraf was er over die pandemie net zoals COVID-19 flinke consternatie en werd er gesproken over ‘het ergste virus ooit’. Achteraf gezien bleek het allemaal wel mee te vallen.”

16. Wat als je één dag in de toekomst mocht (vooruit)zien, welke dag zou je kiezen?

“Het eerste beste festival of clubnight zonder mondkapjes, handgel of uitslagen van negatieve corona testen.”

17. Met wie zou je graag nog een keer willen samenwerken?

“Green Velvet! Die man draait tot op de dag vandaag al meer dan 30 jaar mee aan de top. Zowel productioneel als op events weet hij er altijd een dik feest van te maken.”

18. Wat wordt jouw knallende afsluiter van 2020?

“Aangezien ik geen alcohol drink wordt dat hooguit een fles Jip & Janneke champagne.”

19. Beste reden om uit te kijken naar 2021?

“Om zonder erover na te denken – tijdens een festival op een warme zomerdag – weer een hapje te nemen van iemand anders z’n raketijsje.”

20. Welke vraag, naast bovenstaande, moeten we je absoluut stellen, en wat is daarop je antwoord?

“Wat houd je staande?”

En het antwoord van Richard Damen: “Passie en doorzettingsvermogen; ‘don’t stop believing, ever’.”


- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mandy van der Donk
Mandy is een echte fan van de harde stijlen. Vaak is ze te vinden op evenementen om naast de artiesten te ondersteunen, ook nog een dansje te wagen. Hierdoor is ze samen met Peter de Valck Huisgids voor de harde stijlen. Haar muzieksmaak is echter heel breed en is ze al gelukkig wanneer er muziek op staat. In de terugkerende rubriek neemt Mandy je samen met Peter mee in de top-3 van de beste releases van afgelopen maand. Wil jij dat Mandy verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe hardstyle of hardcore releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

MY FIRST GIG: Marcello (NL)

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...

De grootste muzikale familie ter wereld: TranceFamily

Met deze meerdelige serie wil This Is Our House het belang van verschillende online dance community's onder de loep...