maandag, december 4, 2023

21×2021: het jaar van Marc Simz

-

Home » Features » 21×2021: het jaar van Marc Simz

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de festival- en clubscene in haar greep. We kunnen alleen maar hopen op beterschap in 2022. En toch waren er lichtpuntjes. TIOH vroeg 21 kopstukken uit diverse geledingen van de industrie om terug- en vooruit te blikken op 2021. Met vaste vragen als: ‘Waar heb je het hardst om moeten lachen?’ en ‘Wat is jouw advies voor Mark en Hugo?’. Het derde interview uit onze eindejaarsserie ’21×2021′ wordt ingevuld door trance-dj/producer en oprichter van TranceFamily Netherlands; Marc de Schaepmeester a.k.a. Marc Simz.

Beschrijf 2021 in één woord.

“Dramatisch!”

Waarom?

“2021 was het jaar dat we weer een positief uitzicht hadden naar festivals. Toch kwamen we bedrogen uit. Was het niet COVID dat roet in het eten gooide, kwam er weer een plaatselijke burgemeester om de hoek kijken om het zoveelste festival te verbieden. “

Waarvan heb in 2021 je het meest geleerd?

“Wat ik geleerd heb is dat je tevreden moet zijn met de dingen die je nog wel kan. Met bijvoorbeeld je familie en vrienden. Beperk jezelf niet maar kijk wat je wel kan doen om het leven een stukje aangenamer te maken.”

Waar heb je het hardst om moeten lachen?

“Dat is eigenlijk heel makkelijk te beantwoorden. Er zijn over de wereld heel wat mensen die met ‘complottheorieën’ naar buiten zijn gekomen. Die werden hard uitgelachen en als ‘wappies’ neergezet. Maar uiteindelijk hebben ze in bijna alles wel gelijk gehad. Ik keek eerst ook met een schuin oog naar al die berichten en dacht: ‘Ach die zijn knettergek! Dat gaat in deze tijd nooit gebeuren. Dat is niet mogelijk.’ Maar we zijn nu 2 jaar verder. En ze hadden nog gelijk ook. Daar kan ik wel om lachen.”

Grootste succes?

“Muzikaal gericht waren er niet veel successen. Ik ben van mening dat producties vandaag de dag zonder festivals niks waard zijn. Dat zien we ook terug in de verkoop cijfers overal. Elke artiest ziet liever een filmpje voorbij komen dat zijn plaat op een groot festival wordt gedraaid en dat er duizenden mensen uit hun dak gaan. Desondanks hebben we met Golden Sky wel veel releases gedaan in 2021. Maar dat was meer gericht op het opbouwen van naamsbekendheid.”

Jouw grootste tegenvaller van 2021

“Dat is toch wel TranceFamily Outdoor geweest die dit jaar in juli gepland stond. Alle lichten stonden op groen. Alles was tot in de puntjes geregeld en we hebben veel kosten gemaakt. Komt er ineens een burgemeester die even doodleuk de vergunning intrekt en zo ons het nakijken geeft. En dan heb ik het nog niet gehad over TranceClassixx in Nijmegen. Die hebben we moeten cancelen omdat we veel bedreigingen kregen. Puur omdat we de niet werkende QR-codes moesten gaan controleren bij de ingang. We hebben het gezien op ADE dit jaar. Alles werd perfect op ID en QR gecontroleerd en het aantal besmettingen was daar enorm.” 

Artiest van het jaar

“Dat blijft voor mij toch wel weer Tiësto. Die heeft met zijn nieuwe concept VER:WEST toch wel weer laten zien dat hij de absolute koning van de dance is!” 

Talent van het jaar

“Dat is simpel; Golden Sky natuurlijk!”

Track van het jaar

“Mijn track van het jaar komt toch wel weer van de trance master Ferry Corsten; Gouryella – Orenda. In deze plaat zit alles waar een echte trance-track aan moet voldoen.” 

Event van het jaar

“Waren er events? Sorry! Voor mij niet.”

Met wie zou je in 2022 graag willen samenwerken?

“Ik zou als Golden Sky wel graag willen samen werken met Tiësto onder zijn alias VER:WEST. Die sound ligt dicht bij elkaar en een release op zijn label zou natuurlijk wel de bom zijn.” 

Jouw beste advies aan Mark en Hugo voor 2022

“Mijn beste advies?”

“Ik neem nooit een blad voor de mond en dat zou ik op deze vraag dus ook niet doen. Mark en Hugo, pak alsjeblieft jullie spullen! Jullie hebben de zorg kapot bezuinigd en alleen maar leugens verteld. Alle maatregelen waar jullie mee zijn gekomen, hebben totaal geen enkel effect gehad. Wij in de evenementen sector zijn keihard voorgelogen! Meer dan 90% van de organisaties kwamen niet in aanmerking voor de staatssteun. Dit omdat jullie wel de boel weer zo wisten te draaien.”

“Jullie hebben voor een tweestrijd gezorgd in de samenleving. Vrienden en familie stonden lijnrecht tegenover elkaar. Jullie maken het land kapot. Jullie hebben gefaald. Dus hou de eer aan jezelf en stap op. En zorg voor nieuwe verkiezingen.”

Beste reden om uit te kijken naar volgend jaar

“Dat is een hele moeilijke vraag. Voorheen kon ik daar antwoord op geven maar nu zie ik eigenlijk geen toekomst. Het klinkt heel dramatisch maar is dat het nu ook niet? Waar ik persoonlijk naar uitkijk, is dat we deze ellende van de afgelopen twee jaar vaarwel kunnen zeggen.”

Welke vraag, naast bovenstaande, moeten we je absoluut stellen, en wat is daarop je antwoord

“Hoe staat jullie TranceFamily er nu voor na twee jaar corona?”

“Eerst waren we een heel hechte community wereldwijd. Daar is door de polarisatie nu weinig meer van over. Ik zie mensen elkaar ontvolgen. Ik zie discussies op forums die uitlopen tot ruzies. Dit terwijl we voorheen allemaal met de neus dezelfde kant op stonden. Dat was richting het podium waar de dj stond te draaien. Laten we hopen dat we snel weer op de oude normale manier ons leven kunnen oppakken. En dat met alle geweldige trancefeesten die we in Nederland nog hebben.” 


Meer Marc Simz en meer 21×2021

Volg Marc Simz via Facebook en Twitter.

Alle afleveringen van 21×2021 zijn hier terug te vinden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte is student journalistiek met een grote voorliefde voor deep tech. Voor de Brabander met Portugese roots kunnen de housebeats niet groovy genoeg zijn. Ook pakt hij hier en daar graag een dampende rave mee. Duarte is van alle markten thuis!

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...