dinsdag, oktober 3, 2023

21×2021: het jaar van Ramon de Lima

-

Home » Features » 21×2021: het jaar van Ramon de Lima

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de festival- en clubscene in haar greep. We kunnen alleen maar hopen op beterschap in 2022. En toch waren er lichtpuntjes. TIOH vroeg 21 kopstukken uit diverse geledingen van de industrie om terug- en vooruit te blikken op 2021. Met vaste vragen als: ‘Waar heb je het hardst om moeten lachen?’ en ‘Wat is jouw advies voor Mark en Hugo?’. Het achtste interview uit onze eindejaarsserie ’21×2021′ wordt ingevuld door Ramon de Lima, de nachtburgermeester van Amsterdam.

Beschrijf 2021 in één woord.

“Veerkrachtig!”

Waarom?

“Shout-out naar iedereen die in het nachtleven werkt of bezoekt. De flexibiliteit die onze scene heeft, is echt noemenswaardig. Ondanks deze krankzinnige pandemie waarbij alles van het één op het andere moment anders kan zijn, probeert iedereen steeds weer het beste ervan te maken.”

Waarvan heb in 2021 je het meest geleerd?

“In de weken dat de clubs weer open gingen, weliswaar maar tot middernacht, ben ik weer veel in gesprek geweest met mensen die ik nog niet kende. Sommige werden bekenden of vrienden maar vaak waren het ook gewoon vluchtige encounters. Ik vind het leuk om in die ontmoetingen de koetjes en kalfjes te skippen en direct over elkaars interesses te hebben. Ik zweer het je: in al die gesprekken heb ik zoveel veel verschillende dingen geleerd over een breed aantal onderwerpen. Van cinematografie en kooktechnieken tot wetenschap.”

Waar heb je het hardst om moeten lachen?

“Tijdens het tweede ‘Unmute Us!’ protest in Amsterdam zag ik mijn stad zoals ik nog het niet eerder had gezien. Nou oké dan! Heel misschien een keer tijdens Koninginnedag vroeger. Overal waar je keek werd er gefeest. Ook door mensen die als toeschouwer langs de route stonden of vanuit hun huis meekeken én meedansten. Er was een moment dat een man op leeftijd vanuit zijn balkon deed alsof hij de dj was. De mensenmassa onderaan zijn balkon zagen hem en speelden mee door te reageren op de bewegingen die hij maakte. Een erg grappig en mooi moment tijdens een sowieso mooie dag.”

Grootste succes?

“Dat we ‘ClubEthics’ hebben gelanceerd. Een belangrijk project gericht op sociale veiligheid in het nachtleven. Het is voor het eerst dat clubs op deze manier samenwerken aan een veiliger en inclusiever nachtleven. Wij hebben hard gewerkt aan de totstandkoming van ‘ClubEthics’. Iets waaraan ook veel onderzoek en gesprekken vooraf zijn gegaan. Dat we het eindelijk aan de buitenwereld konden presenteren, was erg gaaf. En natuurlijk dat gemeente Amsterdam nu een nachtvisie heeft!”

Jouw grootste tegenvaller van 2021

“Toen na een kortstondige heropening van het nachtleven in juli, je zal het bijna vergeten, alles tóch weer op slot ging. Ik heb het eerste weekend toen het weer kon zestien uur in Garage Noord doorgebracht die voor het eerst hun 24-uursvergunning kon gebruiken. Het was een bijna emotionele hereniging met het nachtleven, de dansvloer en alle mensen die ik al zo lang niet meer had gezien. De euforie was groot. We mochten weer! De klap was daarom des te harder toen na twee weken, dankzij het zwabberbeleid van het demissionaire kabinet, alles alweer piepend tot stilstand kwam. Een bittere teleurstelling! En dat zeg ik met een goed gevoel voor understatement.”

Artiest van het jaar

“Onmogelijke vraag natuurlijk! Het zijn er wat mij betreft zoveel.”

“Maar on top of mind noem ik dan Carista. Met name omdat ze met haar ‘United Identities’ een platform heeft gecreëerd waarmee ze talent een podium biedt zoals Marry Lake, Suze Ijo en Thrills in +41. Ze won dit jaar ook de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Ik citeer even uit het juryrapport, omdat-ie on point is: ‘In een veld waarin weinig vrouwelijke artiesten een platform hebben, is ze een rolmodel en ze is ruimhartig in het delen van haar platform. Met haar eigen label United Identities biedt ze andere vrouwen een podium en is ze een grote stimulans voor ander talent. Dit onder het motto: no ego, all equal. Onder haar bescheidenheid zit een sterke drive en een groot doorzettingsvermogen. In een tijd waarin de clubsector het zwaar heeft, is haar werk een bron van hoop en pure joy.’ Waarvan akte.”

Talent van het jaar

“Mag ik hier twee vrienden noemen die toevallig ook gewoon echt talenten van het jaar zijn?”

“Masalo en Kamma. Bobby en Laura zijn, met succes, al langer bezig maar ze lijken nu bij een nog groter publiek op de radar te verschijnen. Met een top set tijdens ADE, ook nog eens op hun eigen avond, lieten ze wederom zien waartoe zij in staat zijn: het publiek veroveren met feel good-vibes.”

Track van het jaar

“Het is geen track uit dit jaar maar wel een track die voor mij de anthem was tijdens mijn event van het jaar: ‘So In Love With You – (Full Intention 12 Inch Remix)’ van Duke. Check vooral even die break vanaf minuut 3:05!”

Event van het jaar

“Dekmantel Selectors in Kroatië. Het enige festival waar ik de afgelopen twee jaar ben geweest. Selectors kwam op juiste moment; stoom afblazen op een zonnig festival ver van alle ellende in Nederland waar een streep ging door de festivalzomer en alle clubs hun deuren moesten sluiten. In de dagen na die ene persconferentie beleefde ik mijn breekpunt; hevige teleurstelling, boosheid en cynisme overheerste. Maar ook onzekerheid en moedeloosheid. Op Selectors kon ik mezelf opladen met vrienden, bekenden en onbekenden om weer strijdbaar in Nederland terug te keren.”

Met wie zou je in 2022 graag willen samenwerken?

“Nog meer met mijn collega’s in alle andere steden van Nederland. Met Dutch Night Time Alliance hebben we een mooie basis gelegd. In 2022 zullen we nog meer samenwerken. Meer erkenning voor de waarde van nachtcultuur dus!”

Jouw beste advies aan Mark en Hugo voor 2022

“Treed af!”

“Bezuinigingen op de zorg en sociale zekerheid, verdubbeling van het aantal daklozen, huizencrisis, een zwabberend coronabeleid en de toeslagenaffaire… moet ik nog even doorgaan?”

Beste reden om uit te kijken naar volgend jaar

“Mijn optimistische kant kijkt erg uit naar de festivalzomer in Nederland. Tekst en uitleg waarom is niet nodig, lijkt me!”

Welke vraag, naast bovenstaande, moeten we je absoluut stellen, en wat is daarop je antwoord

“Wat is jouw tip aan iedereen die het nachtleven mist?”

“Blijf in contact met elkaar! Op wat voor manier dan ook. Het helpt mij om regelmatig te spreken met mensen die ik voorheen alleen op de dansvloer zag. Het is fijn om ook buiten de context van de club contact met hun te hebben. Deel ervaringen, je sores en blijf in beweging. Keep the spirits up!”


Meer Ramon de Lima en meer 21×2021

Volg Ramon de Lima via Facebook en Instagram.

Alle afleveringen van 21×2021 zijn hier terug te vinden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte is student journalistiek met een grote voorliefde voor deep tech. Voor de Brabander met Portugese roots kunnen de housebeats niet groovy genoeg zijn. Ook pakt hij hier en daar graag een dampende rave mee. Duarte is van alle markten thuis!

Gerelateerd

Hardstyle tips in oktober 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

Afteren met huisgenoten: Dit zijn onze EDM hoogtepunten van 2021

Wat waren in 2021 de absolute EDM hoogtepunten? In een serie ‘Afters’ maken de muzikale specialisten van TIOH nog...