woensdag, december 6, 2023

30 JAAR DUTCH DANCE #6: De carrière van Hardwell

-

Home » Spinnin' Records » 30 JAAR DUTCH DANCE #6: De carrière van Hardwell

Dit najaar is het 30 jaar geleden dat housemuziek (en daarmee dance) doorbrak in Nederland. Dat wordt op het afgelopen Amsterdam Dance Event onder meer gevierd met de release van een nieuw, internationaal boek van onze hoofdredacteur (dat je kunt winnen – zie onderaan). Aan de hand daarvan blikt This Is Our House in deze rubriek terug op de afgelopen decennia. Welke sleutelmomenten of -personen sprongen er het meest uit voor Zuid-Nederland? Deze week: ‘De aanloop van Hardwell’.

Moderne tijd
Na enerverende periodes met Detroit, Tiësto, de gabbers en de opkomst van festivals in Brabant maakt het Brabantse Dancelandschap zich op voor de moderne tijd. Sociale media, nieuwe geluiden en andere stromingen komen om de hoek kijken. Een groot voorbeeld van de innoverende en moderne artiest is Hardwell. Aan de zuidelijke invloed lijkt geen einde te komen.

Talentvol
Sinds 2007 zingt de naam Hardwell rond als talentvolle dj/producer. Beginnend als hiphop en Bubbling dj doet Robbert van de Corput zijn ervaring op achter de draaitafels. Al gauw krijgt hij de House in de vingers en brengt hij op zijn manier een nieuw geluid op de markt: Bubbling Beatz. Hardwell laat zien over veel talent te beschikken door Bubbling met House te combineren, onder de vleugels van dj Chuckie.

Ibiza
Alles komt in een stroomversnelling als Hardwell wordt uitgenodigd door Tiësto om op Ibiza te draaien in zijn shows. Na releases bij bijvoorbeeld Spinnin’, Flamingo Recordings en Mixmash ziet zijn eigen label Revealed Recordings het daglicht en komt de samenwerking ‘Zero 76’ met Tiësto tot stand. Ook platen als ‘Spaceman’ en ‘Apollo’ brengen de dansvloer in beweging. Revealed Recordings valt op door veel nieuwe talenten het platform te geven dat ze verdienen. Dannic, Dyro, JoeySuki en vele anderen maken hier faam.

Erkenning
Hardwell rijgt de hoogtepunten aaneen. Topprestaties op Tomorrowland, Ultra Music Festival en EDC Las Vegas zorgen voor een onafgebroken reeks aan waardering en erkenning. Als toppunt in zijn carrière heeft hij de eer om in 2013 de award voor #1 DJ van de wereld omhoog te houden. Na eerdere noteringen (#24 en #6) laat hij in 2014 de concurrentie nogmaals zijn hielen zien.


Volg TIOH op Facebook:


Documentaires
In de periode 2013-2015 laat Hardwell met twee documentaires zien dat er ook keerzijdes zijn aan het artiestenbestaan. Het vele reizen tijdens tours, de constante druk van fans, deadlines en weinig slaap. Het resultaat van het uitbrengen van deze documentaires zorgt voor veel begrip en extra populariteit.

Goodbye Hardwell
Na de documentaires die de hectiek van het dj-bestaan laten zien – het publiek is inmiddels ook geconfronteerd met de recente dood van Avicii – maakt Hardwell de keuze om voorlopig te stoppen. De dancewereld krijgt te maken met een nieuw fenomeen; de gezondheid en mentale gesteldheid van de artiest komt met regelmaat in het geding.

Legende
Hardwell neemt afscheid met een spetterende show met het Metropol Orkest tijdens ADE 2018. In het bijzijn van vrienden, familie en natuurlijk zijn fans laat hij de industrie voor onbepaalde tijd achter. De wereld heeft er een dance legende bij, een uit Breda waar we nog niet van af zijn.

30 jaar Dutch Dance: win het boek!

Het boek ‘Dutch Dance – How The Netherlands Took the Lead in Electronic Music Culture’ verschijnt op 16 oktober bij MARY GO WILD. Bestellen (met korting) kan hier.

We geven bij iedere aflevering van deze serie ook een exemplaar weg. Winnen? Deel dan jouw herinnering aan het onderwerp in de comments onder de post op onze Facebook of Instagram, en tag de vriend(en) die erbij betrokken was of waren.

DUTCH DANCE

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

In maart, bij 10 graden en (nog net) wintertijd al met een buitenfestival komen? Waarom niet, dachten ze bij...

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...