5 jaar Global Aura: ‘Goa-feestje meer dan muziek alleen’

Wat doe je als er te weinig feestjes zijn waarop de muziek wordt gedraaid die jij wil horen? Voor Veldhovenaar Kevin van Laanen was het gemakkelijk: je geeft die party’s gewoon zelf. Zo stond hij in plaats van dansend voor de dj booth ineens aan de andere kant. Met succes. Regelmatig draait Kevin op goa-feesten in binnen- en buitenland en zijn organisatie Global Aura vierde onlangs haar 5-jarig bestaan in de Hall of Fame in Tilburg.

Dj Mislukt op Acid Orange 2015 in Eindhoven
Kevin van Laanen als Dj Mislukt op Acid Orange 2015 in Eindhoven

Het heeft al de nodige gefronste wenkbrauwen veroorzaakt bij wie toevallig een flyertje in zijn handen gedrukt kreeg of de line-up ergens anders opzocht. Maar voor Kevin zelf is zijn artiestennaam, Mislukt, eigenlijk heel logisch. “Het was in de tijd dat ik veel online spelletjes speelde en je daarvoor een unieke naam moest hebben.”

Maar wat de Veldhovenaar ook invulde, alle wachtwoorden mislukten. Behalve, jawel, ‘mislukt’. “Ik gebruikte het uiteindelijk ook als gebruikersnaam op Partyflock en toen ik naar feestjes begon te gaan, werd ik op den duur vaker zo genoemd dan bij mijn eigen naam. Ik merkte dat het aansloeg, dus toen er een artiestennaam bedacht moest worden, was de keuze zo gemaakt. En het staat misschien wat gek op een flyer, maar je vergeet zo’n naam niet zomaar.”

Global Aura allesbehalve mislukt
Toch is zijn dj-naam niet echt representatief, want Global Aura is al 5 jaar lekker bezig. De eerste feestjes vonden plaats in het zaaltje van skatepark Area51 in Eindhoven en waren meteen een succes. Het duurde niet lang of het bordje ‘uitverkocht’ (ruim 300 man) hing aan de de deur.

De organisatie was er neer gestreken met hulp van een andere Eindhovense crew, Pro Techno, waar Kevin wel eens meehielp. “Vanaf het eerste moment dat ik naar feestjes ging, vond ik het interessant om te zien hoe ‘het aan de andere kant ging’. Maar na een paar feestjes vond ik het tijd om nu zelf het voortouw te nemen.”

Het viel niet tegen. “Omdat er weinig goa-feestjes waren in Eindhoven sloeg het meteen aan. Ook had ik al veel connecties in de scene, wat het makkelijker maakte om een feest neer te zetten.”

Na ieder feestje zijn we weer helemaal euforisch

In eerste instantie met louter lokale helden in de line-up. Zo daagde hij onder meer Jape du Marie (ook wel bekend als Jack Wax) uit om te draaien, terwijl hij voorheen alleen techno draaide. Maar naarmate de feestjes drukker werden, kwamen de dj’s steeds vaker van heinde en verre. Zo draaide tijdens het 5-jarig jubileum Iceman, een van de persoonlijke helden van Kevin, en werd voor het feestje tijdens Koningsdag Annelie uit Zweden ingevlogen.

“Ik had ergens wel gedacht dat we het vijf jaar vol zouden houden, met name omdat ik vertrouwen had in het concept. Toch had ik nooit gedacht dat het zo groot zou worden als nu. We hebben voor onszelf al een aantal keer nieuwe doelen gesteld – en behaald – maar na afloop van ieder feestje zijn we weer opnieuw helemaal euforisch.”

Iceman in Hall of Fame
Het meest trots is Kevin op het feestje ter ere van het 5-jarig bestaan in de Hall of Fame, waar de Isrealische dj Iceman draaide, zijn held. Het feest was een succes en ook bij de Hall voelen ze zich op hun plek.

Zo is Global Aura na een ‘Belgische fase’ weer steeds meer actief in de regio. Zo stond het afgelopen twee jaar met een eigen podium tussen Zodiak en Zinloos Geluid in tijdens koningsdag en de zomer wordt afgesloten op Woensel-Westival, een familiefeestje aan de rand van de volksbuurt. Vorig jaar stond er nog een volkszanger en een buikdanseres geprogrammeerd, dit jaar dus tussen de kraampjes en hapjes de rollende bassen en beukende beats van Global Aura.

Dipje
Global Aura kende wel een dipje, na een kleine twee jaar. Twee weken voor hun al lang en breed ingeplande tweede verjaardag, besloot het bestuur van Area51 –op initiatief van de gemeente- de stekker eruit te trekken.”Feesten tot 4:00 uur mocht niet meer.”

De zoektocht naar een nieuwe locatie verliep moeizaam. “Op veel locaties is geen plek voor een kleine, niet-commerciële organisatie, terwijl op veel andere plekken een sluitingstijd van 2:00 uur geldt. Terwijl dat vroeger ongeveer de tijd was dat een goafeestje begon los te komen.”

Goa: de volle maan wegdansen
Het genre dankt haar naam aan de gelijknamige plek in India, waar de eerste trancefeesten tijdens volle maan plaatsvonden op het strand. Trancemuziek met een psychedelische inslag. Uren aan een stuk dansten de jonge hippies blootvoets. Op trance, in trance. Ook het middelengebruik had immers vaak een psychedelische inslag.

Maar net als haar luisteraars waaierde de muziek uit over de rest van de wereld. De scene in Nederland is – zeker in vergelijking met de omliggende landen – vrij klein, wat Global Aura uiteindelijk in België bracht. Daar was het geen probleem om de maan weg te dansen.

De ene week sta je ‘illegaal’ met een blik Schultenbräu in de bossen, de andere betaal je entree in een poppodium

Toch bleef Kevin regelmatig draaien in de regio. De goascene speelt zich af op het randje van de underground, al is deze redelijk toegankelijk. Niet in de laatste plaats omdat legale en illegale feesten elkaar afwisselen. Zo sta je de ene week op een illegaal feest met een blik Schultenbräu van één euro in je hand te dansen in de bossen, terwijl er de week erop ‘gewoon’ entree betaald moet worden in een poppodium. Geen probleem voor veel bezoekers, zolang ze maar niet het gevoel hebben dat het feest commercieel is.

Het publiek is alternatief en veelal jong, al probeerde een lokale organisatie waar Kevin regelmatig draaide daar ooit verandering in te brengen door hun illegale feest Bezemwoods van de ondertitel ‘Bring your parents-edition’ te voorzien. Ook de naam van het feest ‘Huppelende paddestoelen op fluoravontuur’, waarbij de dj’s vanuit een zelfgebouwde houten dj-booth draaide, sprak tot de verbeelding.

Kevin: “Goafeestjes zijn meer dan muziek alleen. Het is een beleving, een avontuur, niet in de laatste plaats door de decoratie. Doeken, kunst, visuals, lichteffecten. Een goed goafeestje moet toeslaan op al je zintuigen.”

Dj-booth en crew tijdens de opbouw van het feest Huppelende paddestoelen op fluor-avontuur
Dj-booth en crew tijdens de opbouw van het feest Huppelende Paddestoelen op Fluor-avontuur

Voorkeur voor legale feesten
Overigens waren bovengenoemde feesten niet van Global Aura, want hoewel hij wel zijdelings betrokken was, gaat zijn voorkeur uit naar een legaal feest. Alleen al omdat je een bekende internationale dj niet met alle risico’s van dien naar een open plek in het bos laat komen.

“We hebben dat bij Global Aura altijd gescheiden gehouden. Het voordeel van een illegaal feest is dat je vrijer bent omdat er geen regels gelden. De politie is meestal echter niet zo blij, dus een feest waar veel moeite en tijd inzitten, kan binnen een uurtje alweer voorbij zijn.”