maandag, december 4, 2023

ACHTER DE KNOPPEN #2: beatmatchen op gehoor

-

Home » Uncategorized » ACHTER DE KNOPPEN #2: beatmatchen op gehoor

Sinds in 2010 mijn actieve party-carrière begon, ben ik altijd iemand geweest die op feesten ook op de performance van een dj let. Handen die vliegensvlug over die draaitafels schieten, tracks die op soms magische wijze in elkaar worden gemixt: het fascineert me. Dat wil ik ook kunnen. Daarom volg ik 7 weken lang een dj-cursus van BPM Productions bij Dynamo in Eindhoven. Wekelijks beschrijf ik mijn ervaringen. Les 2: beatmatching op gehoor.

Na de kennismaking met de apparatuur op de eerste cursusdag, gingen we bij de tweede les meteen aan de slag met de muziek. Ik was in eerste instantie vooral benieuwd of ik alle knopjes en hun functies nog onthouden had. Dat viel niet tegen.

Het inpluggen van mijn usb, bladeren door de mappen die daar op stonden en het inladen van een track ging foutloos. Mensen die vaak draaien moeten hier misschien om lachen, maar het begint bij de basis! Beatmatching op gehoor stond dus op de planning. Voordat we concreet aan de slag gingen, kregen we nog een korte uitleg van cursusleider Robert. Want hoe moet je nu eigenlijk tellen? En hoe is een plaat opgebouwd?

Dj cursus Dynamo

De opbouw

Een track bestaat uit blokken van acht of zestien maten en elke maat bestaat uit vier tellen. Dat trucje moet je dus wel door hebben. Ik heb nooit op muziekles gezeten of een instrument bespeeld, maar gelukkig wist ik dit wel omdat ik gewoon veel muziek luister. Het is tijdens het draaien de kunst om de in te mixen plaat te starten op het moment dat een blokje van acht of zestien tellen is afgelopen, altijd op de eerste tel van het volgende blok.

>> Zie ook: ACHTER DE KNOPPEN #1: wijs worden in een jungle van knopjes <<

Twee tracks in elkaar mixen is dus niet zomaar op play drukken. De bpm’s moeten hetzelfde zijn en daarna is het tellen, tellen en nog eens tellen. Daarbij komt natuurlijk ook nog het aspect muziekkennis kijken. Je moet de tracks van voor tot achter kennen.

Afgeplakte schermpjes

Nu kan het zijn dat – hoe goed je ook geteld hebt – de track die je hebt ingemixt nog niet helemaal gelijk loopt. Die moet je dan nog ‘bijsturen’ met het jog wheel. De CDJ’s kunnen je daar goed bij helpen, aangezien ze precies aangeven op welke tel beide tracks zitten. Om te voorkomen dat we daar zouden spieken, plakte Robert het scherm deels af. Zo werden we gedwongen om de platen puur op ons gehoor gelijk te leggen.

In twee ruimtes, zodat we allemaal genoeg aan de beurt kwamen, hebben we ongeveer anderhalf uur geoefend. En wat viel dat vies tegen! Het is hartstikke leuk om er mee te spelen, maar het was verre van makkelijk. Natuurlijk is het een kwestie van veel oefenen, dus geen paniek. Werk aan de winkel!

Dynamo dj-cursus

Rekordbox

In het laatste deel van de cursus kregen we uitleg over het programma Rekordbox. Dit programma is essentieel in de voorbereiding op je set. Rekordbox analyseert je muziek, zodat de apparatuur waarmee je vervolgens draait de tracks op je usb ook goed leest.

Als je de muziek niet door Rekordbox haalt, herkennen de CDJ’s (of andere platenspelers) de waveforms niet of wordt het onjuiste aantal bpm aangegeven.

Het huiswerk voor de volgende cursusdag is het downloaden van Rekordbox, tracks analyseren en die weer op een usb zetten. Vervolgens gaan we weer beatmatchen op gehoor en als dat lukt, misschien zelfs al een beetje mixen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...

Weg met de copyrightclaims: Waar streamen dj’s tegenwoordig?

Dj’s moeten tegenwoordig flink oppassen waar ze hun livesets streamen. Facebook en Twitch zijn hard aan het werk om...