woensdag, december 6, 2023

Historisch doorhalen op superlocaties: ADE 2018 in 5 hoofdlijnen

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Historisch doorhalen op superlocaties: ADE 2018 in 5 hoofdlijnen

Amsterdam kleurt langzaam zwart met geel, langs de grachten en ver daarbuiten, want ADE 2018 staat voor de deur. De vijfdaagse in onze hoofdstad (dit jaar van 17 t/m 21 oktober) geldt nog altijd als de grootste en belangrijkste conferentie in de industrie. En is daarnaast het meest omvangrijke indoor clubfestival ter wereld, met zo’n 400.000 partygangers van heinde en verre. Wat valt dit jaar op? This Is Our House akkerde door het immense aanbod van de vele subconferenties, feesten en randprogrammering. En signaleert 5 trends en ontwikkelingen, met steeds een uitgelichte tip.

 

1. Locatiefeesten

UPDATE 11 OKTOBER 15:15 uur: Audio Obscura heeft de feesten in de Bijlmer Bajes (foto onder) geannuleerd vanwege issues met de vergunning

Van het Scheepvaartmuseum en ravekelders tot een bootje op het IJ; richting ADE 2018 moet een verbeten jacht op de exclusieve partyplek zijn uitgevochten. Nog meer dan in de voorbije jaren heerst het gevoel voor decorum in de toch al museale stad.

De meesters van de locatiefeesten anno 2018? De crew van Audio Obscura. Na furore te hebben gemaakt in de tunnel onder het Rijksmuseum (met o.a. Underworld en Maceo Plex) ‘deden’ ze op ADE al diverse andere sensationele locaties. Zoals vorig jaar Muziekgebouw ’t IJ.

Nu komen ze harder dan ooit voor de dag, met meervoudige feesten op 3 plekken. Er zijn 3 events in het Centraal Station (met Charlotte de Witte, Maceo Plex en Joris Voorn) en een in het Scheepvaartmuseum (met Stephan Bodzin). Alsof dat nog niet genoeg is wordt voor de after hours ook nog 3 keer bezit genomen van De Loft in de ADAM Toren, met Adriatique, DJ Tennis b2b Job Jobse en Solomun.

>> Onze tip: Stephan Bodzin at Scheepvaartmuseum

Audio Obscura Bijlmer ade 2018

2. Door, door, door!

Daarmee hebben we al een bruggetje gelegd naar de niet te missen volgende trend: door-, door-, doorhalen. Ter redactie hebben we het reeds uitgezocht via bureau-research: je kunt van woensdagochtend 6:30 uur tot en met maandagmiddag 13:00 uur vrijwel non-stop feesten op ADE 2018. (We gaan dit maar beter niet hard maken via veldonderzoek, overigens.) ‘Vroegah’ had je enkel de Breakfast Club in de Melkweg, tegenwoordig is er iedere ADE-dag wel een feestje dat overdag begint, een dat in de vroege avond start en naast de ‘reguliere’ clubtijden nog een gros afters.

De ultieme doorhalers op één en dezelfde plek: Het Weekend in De School (19 oktober 22:00 tot 22 oktober 10:00 uur), de 7 Awakenings-feesten in 5 dagen tijd en de 22 uur durende Closing After in Undercurrent.

>> Onze (veilige) tip: Into The Woods Weekender


3. Waar zijn die harde stijlen?

Toch ook even een kritische noot – en wel een harde. HDE (Hard Dance Event) is vanaf dit jaar al ter ziele, er zijn alleen nog wat panels over de harde stijlen verweven in de andere subconferenties. Maar qua festivalprogrammering schitteren hardcore en hardstyle helemaal in afwezigheid. En dat in het land dat er in grossiert, waar de industrie er in de jaren ’90 nota bene op verrees. Het is hard zoeken naar hard op ADE 2018…

>> Onze tip: Project One


Volg TIOH op Facebook:


4. Dertig jaar dance

Hardwell die (vlak voor zijn sabbatical-voor-onbepaalde-tijd) samen met het Metropole uit 3 decennia aan dancegeschiedenis put. De VPRO die met een 3-delige docu hetzelfde doet, panels waarin de balans wordt opgemaakt. Plus natuurlijk het boek van schrijver dezes, dat tot conferentieboek van dit jaar is gebombardeerd. ADE staat volop stil bij het feit dat het exact 30 jaar geleden is dat house doorbrak in zijn stad, en daarmee in Nederland.

>> Onze tip: ‘Dutch Dance – How The Netherlands Took the Lead in Electronic Music Culture

5. De Aziaten komen!

Het is nauwelijks voor te stellen, maar waar. Waar we in Nederland terugkijken op 30 jaar roemruchte geschiedenis, beleven ze in Azië zo’n beetje wat wij in 1988 meemaakten. En bij de doorbraak van dance staat het Nederlandse contingent dj’s en promotors weer pole position. Net als een kleine 10 jaar geleden in de VS, toen de wereldmarkt voor ‘EDM’ openging.

Maar het is de vraag voor hoe lang, want de Aziaten snappen het spel inmiddels heel goed. Commercieel ingestoken of niet, ADE zet dit jaar terecht flink de spotlight op de Aziatische dancemarkt. Korea, het land van Gangnam Style, K-Pop en Ultra Seoul, is dit jaar ‘focus country‘. Daarnaast is er in de panels ook volop aandacht voor de Chinese Markt.

>> Onze tip: Putting the C in dance


Volg ADE 2018 live

Onze Huisbaas doet via Twitter en Insta Stories verslag van ADE 2018. Volg hem voor updates.

Het complete programma vind je via de website van Amsterdam Dance Event.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Hardstyle tips in oktober 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

Afteren met huisgenoten: Dit zijn onze EDM hoogtepunten van 2021

Wat waren in 2021 de absolute EDM hoogtepunten? In een serie ‘Afters’ maken de muzikale specialisten van TIOH nog...