donderdag, december 7, 2023

ADE 2019, Dag 2: Hardere stijlen take-over op teruggekeerd HDE

-

Home » Puinhoop Kollektiv » ADE 2019, Dag 2: Hardere stijlen take-over op teruggekeerd HDE

Na een jaar afwezigheid keerde het Hard Dance Event (HDE) donderdagmiddag terug op Amsterdam Dance Event. HDE is een conferentie van Q-dance waarmee het bedrijf de hardere stijlen meer op de kaart wil zetten. TIOH-redacteur en harde stijlen-fanaat Sam van Ierssel was present in de event-locatie aan de Elementenstraat, de plek waar vroeger nota bene door Multigroove werd gepionierd met hard dance. Deze ADE trokken we erheen om antwoord te krijgen op de vraag: wat zijn de laatste ontwikkelingen binnen deze stijlen, waarin Nederland zo excelleert?

10 Years of Gearbox

We beginnen dit HDE met een programmadeel over Gearbox Digital. Begonnen als een radiostation, is het uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende labels binnen de raw hardstyle. Ondertussen bestaat het Schotse label al tien jaar, en in die jaren is er natuurlijk ontzettend veel gebeurd. Hier werd tijdens deze conferentie natuurlijk uitgebreid verslag van gedaan.

Een van de belangrijkste en actueelste ontwikkelingen is toch wel dat de wegen van het bekende dj-duo Malice, ooit begonnen bij Gearbox en nog steeds erg dedicated naar dit label toe, scheiden. Aleandro zal voortaan in de scene door het leven gaan als Sickmode. Met zijn eerste solo-track ‘Klaplong’, het typische dansje in de raw-scene, blaast hij zijn carrière nieuw leven in. Davide zal onder de naam Malice door blijven gaan met het maken van raw-tracks. De mannen zijn niet met ruzie uit elkaar gegaan, en hebben een positieve kijk op hun splitsing. Malice: ”Double the madness. Hoe meer, hoe beter.”

 

Er zit nog een andere belangrijke gebeurtenis aan te komen. Na lang wachten komt Rooler eindelijk met een debuutalbum. Rooler is ook gestart bij Gearbox Digital, maar heeft samen met Malice en Sickmode platenlabel Aggresive Records opgezet. Desalniettemin is Rooler, samen met Malice en Sickmode, nog steeds erg betrokken bij het gaan en staan van Gearbox. Al een aantal jaar is de Italiaanse dj invloedrijk in de scene, en streeft hij naar perfectie. Daarnaast wil hij zijn veelzijdigheid laten zien. Hierdoor liet zijn debuutalbum, wat Straight Outta Future zal gaan heten, lang op zich wachten.

Zaterdagavond staat Gearbox Digital met hun jubileumshow in Central Studios in Utrecht. Zowel nieuwe talenten als oude vrienden van het label zullen met hun sets het dak eraf proberen te draaien. Grote namen als Rebelion, Rooler, D-Sturb en Malice zijn aanwezig.

 

This is End of Line

End of Line is het platenlabel waar Warface, D-Sturb, Delete, Bloodlust, Killshot en Artifact bij getekend staan. Ook rondom dit label is een aantal belangrijke ontwikkelingen gaande, waar tijdens de conferentie uitgebreid over gesproken werd.

Allereerst heeft het label besloten om geen nieuwe artiesten meer aan te nemen. ”We willen ons label klein houden”, aldus de End of Line-leden, ”Als we nu een artiest tegenkomen die zo goed is dat hij zich onderscheidt van anderen, dan maken we graag een uitzondering.”

Een andere ontwikkeling die liefhebbers zeker niet is ontgaan, is toch wel het samenwerking tussen Warface en D-Sturb voor de show Live for This. Vorig jaar vond de eerst editie van LFT plaats, toentertijd was dit het solo-event van Warface. Voor de aanstaande editie, op 21 december in de AFAS Live in Amsterdam, hebben de twee grootheden de handen ineen geslagen om een onvergetelijk event neer te zetten.

‘One Love, One Blood, One Tribe’: The making of the Defqon.1-anthem

Het anthem van ’s werelds bekendste en spraakmakendste hardere stijlen-festival, Defqon.1, was dit jaar een heel bijzondere, en nog nooit eerder vertoond. Keltek, Phuture Noize en Sefa werkten ervoor samen, en maakten een anthem wat maar liefst 9 minuten duurt. Alle drie zijn het artiesten met een eigen stijl, die compleet verschillen. Zo maakt Keltek naam als hardstyle-held, is Phuture Noize een raw hardstyle-pionier en is Sefa grootmeester in frenchcore. Vooral dit laatste maakte de samenwerking tussen de drie heren lastiger, omdat het bpm van frenchcore veel hoger ligt dan dat van (raw) hardstyle.

Tijdens de conferentie vertelden Keltek en Sefa ons meer over het maakproces. Van drie compleet verschillende sounds, moest dit anthem ‘One Tribe’ worden. Het allerbelangrijkste was dat de drie heren met dit anthem het echte Defqon-gevoel moesten brengen. Om dit te realiseren werd er niet alleen samengewerkt tussen dj’s, maar ook met een expert op het gebied van filmgeluiden.

De drie delen van dit anthem representeren de vele genres en stages die Defqon.1 rijk is. Elk deel krijgt een eigen handtekening, elke dj mocht bij zijn eigen genre blijven. Ondanks dat er wat opstartproblemen waren, is er geen moment gedacht aan opgeven. ”De mooiste momenten krijg je als je door de moeilijke heen bent gekomen”, zei Jonas Schmidt, een van de organisatoren van Defqon.1. Gelukkig maar, want er mag wel gesteld worden dat dit het meest memorabele Defqon-anthem allertijden is geworden.

 

De ontlading was dan ook groot toen de mannen Defqon.1 afsloten met hun track. Sefa: ”Het voelt alsof je voor de tweede keer wordt ontmaagd”. Wie het anthem van volgend jaar gaat maken, is voor het publiek nog niet bekend. Maar Schmidt weet al wel wat de bezoekers volgend jaar te wachten staat: ”The world is ours. We willen veel nieuwe stijlen mengen, maar alles moet uitkomen op hardstyle. Verwacht veel nieuwe technieken én een extra dedicated randje aan het feest, want Q-Dance bestaat dit jaar 20 jaar. Dat moeten we natuurlijk vieren.”

About Sefa

Op 12-jarige leeftijd ontmoette de toen nog kleine Sefa Vlaarkamp zijn collega Dr. Peacock, de grote frenchcore-legende. Sefa was toen al bezig met het maken van eigen – voornamelijk hardstyle- – tracks, en vond de muziek van Dr. Peacock toen maar niks. Hij vond frenchcore te snel en miste de muzikaliteit. Deze wist hij zelf te brengen door klassieke muziek aan zijn eigen frenchcore toe te voegen, wat een erg belangrijke en bijzondere ontwikkeling was. En zo was de act geboren waarmee hij de frenchcore-scene zou gaan veroveren. ”Mijn eerste optreden was op Vive la Frenchcore”, aldus Sefa, ”Ik was toen pas 16 jaar. Sindsdien ben ik echt in een rollercoaster beland.”

Ondertussen is Sefa met zijn 19 jaar toonaangevend op het gebied van frenchcore. Hij veroverde de afgelopen jaren menig podia – denk aan Harmony of Hardcore, Dominator en Defqon.1. Sefa deed dingen die nog niet eerder waren vertoond; zo opende hij zijn set op Harmony of Hardcore met een piano die hij live bespeelde, en zorgde hij ervoor dat 20.000 mensen naar zijn afsluiting op de Black-stage van Defqon.1 kwamen – terwijl hij pas twee jaar ervaring had.

Niet alleen de toevoeging van klassieke muziek aan frenchcore onderscheidt hem. Zijn fascinatie voor filosofie laat hij doorschemeren in de tracks die hij maakt. Zo is zijn track ‘Schopenhauer’ gebaseerd op de gelijknamige filosoof. ”Ik haal ontzettend veel steun uit filosofie, en door mijn muziek kan ik deze fascinatie doorgeven aan mijn fans. Ik krijg soms berichten van fans die zich hebben verdiept in de filosofie door mijn tracks, dat vind ik zo gaaf.”

Deze jongen heeft op jonge leeftijd zo’n verandering in de frenchcore-scene weten neer te zetten, dat is zeker een aantal complimenten waard. Het zal fans benieuwen wat voor veranderingen hij de aankomende jaren nog meer zal neerzetten op het gebied van frenchcore.

Showcases

HDE werd, hoe kan het ook anders, afgesloten met showcases van drie verschillende labels. De grootste namen van labels Dirty Workz, Scantraxx en End of Line zorgen ervoor dat de Warhouse Elementenstraat bijna uit zijn voegen barstte. Omdat er tijdens HDE natuurlijk alleen maar dedicated fans van de scene zijn, hebben verschillende artiesten een voorproefje laten horen van hun nieuwste tracks. Deze afsluiting zorgde ervoor dat donderdag een meer dan geslaagde dag was voor liefhebbers van de scene.

 


Meer ADE 2019

Naast dit report bracht TIOH al diverse features in opmaat naar en tijdens ADE 2019:

>> ADE 2019, Dag 1: Mental health is all over the place

>> Festivalprogramma: Doorhalen (124 uur lang!), bootfeestjes en nog meer techno

>> Interview: ADE-baas Mariana Sanchoten over de eerste editie onder haar leiding

>> Interview/reportage: Bij Budakid in Berlijn

>> Trends en tips binnen de conferentie

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

De top 3 hardstyle releases in maart 2023: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

Hardstyle tips in maart 2023: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...