vrijdag, december 8, 2023

ADE 2019 Dag 3: ADE Green en hoe de festivals nóg groener worden

-

Home » Puinhoop Kollektiv » ADE 2019 Dag 3: ADE Green en hoe de festivals nóg groener worden

Al een aantal jaar is het concept ADE Green een terugkerend element op Amsterdam Dance Event, dit jaar is de nadruk zelfs nog groter. Van over de hele wereld reizen pioniers op het gebied van duurzaamheid af naar het bij vlagen regenachtige Amsterdam. Conferenties over onder andere voedselverspilling op festivals kunnen dan ook niet aan het lijstje ontbreken. TIOH-redacteur Sam van Ierssel was erbij, en ondervond wat festivals allemaal doen om zo duurzaam mogelijk te zijn. 

Food Footprint powered by Rabobank

Tijdens deze conferentie op ADE Green wordt duidelijk wat voor slechte invloed de voedselindustrie op festivals heeft op het milieu. Maar door duurzaam te eten op evenementen kan de CO2-uitstoot teruggebracht worden, is de boodschap. Dit is hard nodig; op de manier zoals we nu op festivals eten, vervuilen we het milieu volgens onderzoekster Karolina Ryszka veel te veel. Ze onderbouwt haar argument met het typsiche festival-menu als voorbeeld; friet met een hamburger, weggespoeld door een koud biertje.

”Als je de CO2 uitstoot van één burger, één frietje en één biertje bij elkaar optelt, dan zit je op zo’n 6.65 kilo CO2 voor alleen dit menu. Dat stoot je ook uit als je zo’n 60 kilometer met de auto rijdt. Doe dit maal het aantal bezoekers op een festival, en je zit ongeveer op evenveel CO2-uitstoot als wanneer je een rondje om de aarde zou rijden. En bedenk je dan ook even dat zo’n een derde van het voedsel wordt weggegooid. Dit hoge aantal moet natuurlijk teruggedrongen worden.”

Oplossing

Maar wat kunnen festivals doen om dit hoge aantal terug te brengen? Er komen namelijk twee grote problemen om de hoek kijken. Karolina: ”Mensen worden rijker, en willen daarom meer en beter eten. Dit eten bestaat vooral uit vlees. Daarnaast wonen er in 2100 biljoenen mensen op de aarde die allemaal gevoed moeten worden, terwijl onze food footprint kleiner moet worden.” Daarom: ons dieet moet meer planten gaan bevatten, en de voedselverspilling moet teruggebracht worden.

Er zijn al een aantal grote festivals die proberen om zo duurzaam mogelijk voedsel te serveren, Strafwerk is hier een voorbeeld van. Zo serveerde het festival vegetarische gerechten, gemaakt met biologische producten. Hiermee werd voor Strafwerk 75% van de CO2-uitstoot bespaard.

Hoe breng je de CO2-uitstoot dan zoveel mogelijk terug? Maartje Nelissen probeert het met The Food Line-Up: zo duurzaam mogelijk gerechten serveren op festivals. Ze vertelt: ”Serveer minder tot geen vlees en vis, en gebruik meer groentes en andere planten in je gerechten. Daarnaast is het erg van belang dat de porties kleiner worden gemaakt, zodat er minder wordt verspild. Ben vooral erg creatief in je menu’s. Bezoekers vinden het ook leuk om nieuwe manieren van eten te ondervinden, dus wees vooral niet te kritisch.”

The Art of Activism and the Activism of Art

Muziek wordt al jaar en dag gebruikt om idealistische ideeën mee door te geven – ADE Green zelf is daar in dit geval een prima voorbeeld van. Ook volgens The Art of Activism and the Activism of Art gaat het de verkeerde kant op met ons milieu, daarom moeten we een grote omslag maken. Maar niet alleen het individu moet actie ondernemen, ook grotere organisaties zoals de evenementenbranche moeten met baanbrekende plannen komen. Hoe kunnen festivals en events hun idealistische ideeën doorgeven op het gebied van duurzaamheid en milieu? Volgens dit panel is het allerbelangrijkste om creatief te zijn: ”Je moet kunnen pionieren op het gebied van duurzaamheid. Alleen op deze manier nemen mensen jouw ideeën over”.

Festivals hebben natuurlijk een voorbeeldfunctie, het is daarom volgens Britse festivalorganisator Paul Reed belangrijk dat zij hier goed gebruik van maken. Paul: ”Tijdens Earthday zetten wij een campagne op om plasticgebruik op festivals terug te dringen. Ons streven was om binnen drie jaar plasticgebruik extreem te hebben verminderd. Omdat wij als festival zo’n groot bereik hebben, werd deze campagne meteen overgenomen. Mensen vroegen ons zelfs waarom we er zo lang over wilden doen. Volgens hen zou plasticgebruik ook binnen één jaar teruggedrongen kunnen worden, wat natuurlijk een krankzinnige gedachte is.”

Kamperen

Een andere succesvolle actie in Groot Brittanië is de ‘Neem je tent mee naar huis’-campagne. Als je naar een weekendfestival gaat en je staat daar op de camping, dan moet je natuurlijk in een tent slapen. Reed zag op de festivals die hij organiseerde vaak tenten die werden achtergelaten in de natuur. ”Waarom zou je dat doen?”, aldus Paul, ”Het is ontzettend slecht voor het milieu om je tent zo te laten slingeren. Neem je tent gewoon mee naar huis, en gebruik hem nog een keer. Zo doe je de natuur een plezier en bespaar je ook een bult geld.”

De Canadese dj Jayda G is erg begaan met de natuur. Als artiest heeft zij een groot bereik en veel aanzien, hier maakt zij slim gebruik van. Zo probeert ze haar fans – met haar biologische achtergrond – te inspireren zodat ze iets goeds doen voor het milieu. Jayda krijgt hier veel positieve respons op. ”Het is voor de muziek- en festivalindustrie belangrijk dat ze, zoals al vaker is gezegd, het goede voorbeeld geven. Omdat zij een groot bereik hebben en veel mensen naar hun opkijken, zullen fans hun ideeën volgen. Zo zorgen we er allemaal voor dat de wereld een beetje groener wordt, toch?”

Zoals bij zoveel panels wordt de dag bij ADE Green afgesloten met een borrel. Maar nu wel eentje die in het teken staat van duurzaamheid – met biologische en vegetarische hapjes.

 


Meer ADE 2019

Naast dit report bracht TIOH al diverse features in opmaat naar en tijdens ADE 2019:

>> ADE 2019, Dag 1: Mental health is all over the place

>> ADE 2019, DAG 2: Hardere stijlen take-over op teruggekeerd HDE

>> Festivalprogramma: Doorhalen (124 uur lang!), bootfeestjes en nog meer techno

>> Interview: ADE-baas Mariana Sanchoten over de eerste editie onder haar leiding

>> Interview/reportage: Bij Budakid in Berlijn

>> Trends en tips binnen de conferentie

 

 
 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Rock The House #114: Isis Cloudt

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun...

Rock The House #112: Merow

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun...