vrijdag, februari 23, 2024

Warm-up naar ADE deel 2: trends en tips binnen de events

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Warm-up naar ADE deel 2: trends en tips binnen de events

De belangrijkste dance-meeting ter wereld staat weer voor de deur: Amsterdam Dance Event. Door het overweldigende aanbod tijdens ADE 2019 ben je als bezoeker het spoor soms helemaal bijster. Daarom signaleert TIOH de belangrijkste hoofdlijnen en maken we voor jullie dé ultieme planning. Eerder in deel 1 groeven we door het dagprogramma met conferenties, dit keer: het aanbod aan feesten en festivals. Over maximaal doorhalen, bootfeestjes en nog meer techno.

 

Doorhalen to the max: ADE 2019 wordt een feestreeks van 124 uur

Het Weekend ADE 2019

Vorig jaar constateerde TIOH al dat de edele kunst van het doorhalen als nooit tevoren kan worden beoefend op Amsterdam Dance Event. Op ADE 2019 lijken de grenzen opnieuw te worden opgerekt. Op woensdagochtend, nog ver voor aanvang van de allereerste conferenties, kun je om 5:30 al terecht voor een ‘Daybreaker’. Ofwel een disco-gymsessie in DeSmet.

Het zet de toon voor wat nog komen gaat. ADE 2019 gaat een (vrijwel non-stop) feestreeks van 124 uur lang worden, hebben we hier op de redactie berekend. Maandagochtend om 9:00 uur, meer dan 5 volle etmalen later, komt er pas een einde aan, in club De School. En ongetwijfeld zien we dan nog wat besloten feestjes over het hoofd.

Met De School hebben we meteen een van de locaties benoemd die het continu doorhalen echt toepassen. Net als vorig jaar vindt in het voormalige basisschoolgebouw in West een onovertroffen marathon plaats: Het Weekend. Dat begint op vrijdagavond en eindigt dus op maandagochtend. Succes met je dinsdagdip!

Een greep uit de grootste doorhalers:

 

Het Weekend (Event)
Techno- en housefeest in De School dat, als jij je kaartje aan de deur koopt, duurt zolang jij wilt. Het Weekend gaat, letterlijk, het hele weekend door. De robuuste Berghain verbleekt bij dit oude schoolgebouwtje.

24H Exhale With Amelie Lens Awakenings ADE Elementstraat (Event)
Altijd al een feest bij willen wonen dat maar liefst 24 uur duurt? Dit is je kans, want op dit kroonjuweel van Awakenings (zie ook hieronder) kan je 24 uur lang genieten van de fijnste techno-deuntjes. De locatie is ook nog eens top; de Warehouse Elementstraat is met haar industriële uiterlijk dé plek voor een fijn feestje.

Breakfast Club (Event)
Zondagochtend om 7:00 uur inklokken, ’s avonds om 18:00 uur weer uit dienst. Het kan bij Radion, dat voor deze gruwelijke ontbijtsessie Donato Dozzy invliegt.

Reinier Zonneveld 12 hour live (Event)
Reinier wordt door ADE omschreven als een techno-wonderkind. Helemaal solo gaat hij vrijdag live 12 uur aan een stuk door optreden.

 


Nog meer Awakenings, nog meer techno

Awakenings

Doorhalen kunnen ze dus ook bij Awakenings, dat wisten we al. Maar de nieuwe feesten (en tijden!) die ze toevoegen aan hun toch al omvangrijke ADE-menu verdienen een aparte paragraaf.

Uiteraard is er de vaste reeks in de Gashouder, met iedere nacht een andere ‘invite’. Van Charlotte de Witte’s KNTXT op woensdag, langs Afterlife op vrijdag, tot Joseph Capriati op zondag. Stuk voor stuk feesten met een handvol techno-kanonnen.

Voor de matinee-voorstellingen wijkt Awakenings dit jaar echter uit naar een nieuwe locatie. In de roemruchte loods aan de Elementenstraat (bekend van de ravepioniers van Multigroove) worden nog eens 5 events aan het affiche toegevoegd. Dat zijn al met 3 meer Awakeningsfeesten dan vorig jaar.

Meest in het oog springend is de 24 uurs rave van Amelie Lens’ EXHALE (die met de jaarwisseling ook in KOELHUIS gaat huishouden). Het past in de trend van nog meer techno op ADE 2019. Een selectie:

 

Awakenings x Charlotte de Witte Presents: KNTXT (Event)
Alle techno-vlinders die van echte beuktechno houden vinden vast en zeker hun draai hier. Awakenings heeft het ADE weekend meerdere shows op donderdag, vrijdag en zaterdag. Voor de liefhebbers is dit zeker een bezoekje waard.

Tresor x Second Wave x The Crave (Event)

Radion opent de deuren voor een mooie collab van de Berlijnse oerclub Tresor, Second Wave en het Haagse festival The Crave.

Thuishaven Thursday w/ Electric Deluxe (Event)
Dag- en nachtfestival bij Thuishaven met techno als hoofdmoot. Je kan dag-, nacht- en combitickets bemachtigen voor dit evenement. Er zijn op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag verschillende shows op Thuishaven.

Richie Hawtin CLOSE & Modeselektor (live) (Event)
Een audiovisuele show onder begeleiding van live house- en techno-sets.

Verknipt ADE Specials  (Event)
Drie techno-stages zonder geluidsbeperkingen in een uniek magazijn, dat slechts eenmaal per jaar kan worden gebruikt; met Amsterdam Dance Event. Op vrijdag en zaterdag vinden er nog meer Verknipt ADE Specials plaats.

 


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


 

Locatiefeesten

Van het Centraal Station en ravekelders tot bootjes op en een Loft aan het IJ; richting ADE 2019 is weer flink gevochten om de meest exclusieve partylocaties. 

De meesters van de locatiefeesten zijn nog altijd de mensen van Audio Obscura. Na furore te hebben gemaakt in de tunnel onder het Rijksmuseum (met o.a. Underworld en Maceo Plex) ‘deden’ ze op ADE al diverse andere sensationele locaties.

Nu komen ze harder dan ooit voor de dag, met meervoudige feesten op 3 plekken. Er zijn events in het Centraal Station, Muziekgebouw ’t IJ en, uitkijkend daar vandaan, De Loft in de ADAM Toren (foto boven). 

Maar er zijn nog meer mooie, bijzondere locaties. Daarbij opvallend veel bootfeestjes. Een selectie:

 

Rejected (Boat Party) (Event)
Het label van Edwin van Oosterwal en Joris Voorn neemt je woensdag mee op een boottocht met opkomende house- en techno-dj’s.

Noir Music Boat Party (Event)
De Amsterdamse wateren zullen deze middag toneel zijn van een bootfeestje georganiseerd door Noir Music, onder het genot van grote namen als Amelie Lens en Charlotte de Witte.

Egg LDN: Boat Party (Event)
Club Egg uit London viert haar zestiende verjaardag ook op een heuse techno-boot.

Jackies – Daytime Boat Party w/ Louie Vega A House Music Experience (Event)
Voor het eerst komt het welbekende house, disco en funk feest naar Amsterdam. Het wordt een bootfeest met een goede line-up, geselecteerd door grammy winnaar Louie Vega, op de Amsterdamse wateren.

ADE jackies boat

 


Hiphop en urban rukken op

Hiphop en urban domineren tegenwoordig de earpods en de clubs in Nederland en zorgen ervoor dat vele hevig billen worden geschud. Iedereen zingt mee met hits van rappers als Josylvio, Lil’ Kleine, Boef en Broederliefde. Waar zij met hun dure champagneflessen en flitsende kleding komen, is het gegarandeerd een groot feest. 

En zoals we allemaal weten; ADE is zeker niet vies van een goed urbanfeestje. Daarom heeft een handvol organisatoren dit jaar een heleboel grote namen uit de hiphop- en urban-scene weten binnen te hengelen. Door heel Amsterdam wordt er plaatsgemaakt voor de meest spraakmakende en memorabele feesten en de heetste artiesten. Het feestaanbod is er dan ook een om je vingers bij af te likken. Een selectie:

 

Kriss Kross (Event)
Het event van Kriss Kross Amsterdam waar je de hele avond kan genieten van een mix van R&B, hip hop, twerk, trap en house.

Vunzige Deuntjes x Fiesta Macumba (Event)
Een afrobeats / hip hop event verspreid over drie area’s.

 

vunzig ade

 

LatinVillage x ADE (Event)
Krijg weer even het heerlijke gevoel van afgelopen zomer terug op de ADE-editie van LatinVillage.

Meisjes blijven Meisjes (Event)
Als je een paar dansjes wil wagen op de muziek van Nederlandse hip-hop en rap grootheden als Bizzey en Frenna, kom dan op zaterdag naar de AFAS Live.

Encore ADE Beats Special: DJ Juls (Event)
Juls is de afgelopen jaren een grote naam geweest in de afrobeats-scene. Hij zal op deze editie van Encore de maximale afrobeats-vibes met zich mee brengen.

TIKTAK (Event)
TIKTAK keert dit jaar terug naar de RAI in Amsterdam. En, dat belooft een groot feest te worden. De grenzen zijn verlegd, de verwachtingen daarom extra hoog. Komt dat zien!

 

tiktak ade

 


 

Live is live

Hardwell Metropole Orkest

De dj-booths worden weer opvallend vaak aan de kant gezet of om- dan wel uitgebouwd op ADE 2019, ten faveure van live-acts. Uiteraard is er weer ADE Live in Paradiso en Melkweg, met onder meer een uniek technoshow van De Jeugd van Tegenwoordig en Apparat. Maar de live factor strekt zich veel verder uit. Een selectie:

 

Weval at Concertgebouw (Event)
Het duo Weval heeft op woensdag de eer het openingsconcert van ADE te verzorgen, en dat in het statige Concertgebouw.

ADE LIVE: Apparat, Catching Flies, De Sluwe Vos e.a. (Event)
Event waar acts van nieuwe en gevestigde dj’s in de house-scène centraal staan, in Paradiso en Melkweg op woensdag en donderdag. Tijdens deze avonden wordt er alleen maar live opgetreden.

SOHN & Metropole Orkest (Event)
Een samenwerking tussen het Metropole Orkest en songwriter/producer SOHN. Een speciaal live-optreden om het ADE goed mee af te trappen. Het Metropole heeft de smaak lekker te pakken op ADE, vorig jaar schitterde het orkest al in de Ziggo, met Hardwell (foto boven). Dit jaar geven ze ook acte de présence op de dubbele show van Tomorrowland in diezelfde Ziggo.

New Order (Event)
De wegbereiders van de Britse rave, die meer dan 30 jaar geleden de Hacienda in Manchester in vuur en vlam zetten met door elektronica beïnvloede pop/rock. Op Lowlands zag je afgelopen zomer al dat hun new wave de tand des tijds goed heeft doorstaan. Nu staan ze in de AFAS.

our story

 


ADE 2019

Meer informatie over ADE 2019 vind je op de website van Amsterdam Dance Event. Binnenkort op This Is Our House: de persoonlijke tips van onze redactie. Stay tuned.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

De top 3 hardstyle releases in maart 2023: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

Aftellen maar: DGTL opent festival-bal met muzikaal avontuurlijke driedaagse

Natuurlijk, maart is nog jong en koud. Maar nu de dagen langer worden, de timelines voller, de virus-verspreiding kleiner...