vrijdag, februari 23, 2024

Première: ‘No Comment 9000’ van Albert van Abbe, warm-up STRP

-

Home » Genres » Techno » Première: ‘No Comment 9000’ van Albert van Abbe, warm-up STRP

Local techno-hero Albert van Abbe staat centraal op de tweede muzieknacht van de STRP Biënnale in Eindhoven. In aanloop naar zijn audiovisuele optreden op zaterdag 1 april kreeg This Is Our House de première van een van zijn nieuwe tracks binnen de release ‘No Comment 9000’. Inclusief de bijhorende video, die sterk geïnspireerd is op de STRP-show. Albert van Abbe vertelt erover.

 

Dj/producer Albert van Abbe is al een dikke 15 jaar actief in het produceren van elektronische muziek. Hij gaf een tiental singles uit en runt 2 labels: No Comment en VANABBE.

Ondanks zijn regelmatige boekingen met internationale allure (o.a. Berghain, Awakenings) houdt Van Abbe het ook dicht bij huis. Vorig jaar lanceerde hij zijn debuut-album op DIT Festival en het Stroomhuis vormt inmiddels het nieuwe honk voor zijn DRUM-avonden.

STRP

Nu is STRP aan de beurt voor een bijzonder optreden. Tijdens STRP Sounds x Albert van Abbe laat de Eindhovenaar met zijn minimalistische techno via custom audio-reactieve software liquid landschappen in duotone schetsen.

De video voor ‘No Comment 9000’ (‘Function D’, Evigt Morker remix) mag de vooruitgeworpen schaduw (of lichtbundel) worden genoemd. De single komt de maandag na STRP uit op vinyl.

(Interview onder de video)

 

Je hebt de video bij ‘No Comment 9000’ al in het teken van STRP gesteld. Hoe?

“Ter promotie van de STRP-avond hebben we besloten een van mijn tracks voor de aankomende ‘No Comment 9000’-release onder een video te zetten met visuals zoals ze te zien zijn in mijn live audiovideo-set. De visuals zijn al een paar jaar in ontwikkeling en zo gemaakt dat het in onze ogen het geluid verbeeldt. De video reageert op bepaalde frequenties in het geluid.”

“Ik werk voor deze live performance nu samen met Stefan Daniels van het Non-stop Collectief maar werkte bijvoorbeeld ook met VJ Noralie en de mannen van OddOne Motion Graphics.”

 

Wat kunnen we verwachten van je optreden op de Biënnale?

“Ik ben sinds 2005 bezig met videoprojecten. Zoals live-cinema project Het Vleesgeworden Videowoord, waar ik, als onderdeel van het collectief, in 2007 mee op STRP festival stond.”

“Ik heb mijn muziek altijd geassocieerd met fysieke, abstracte ruimtes en vind het daarom gaaf om een verbeelding van het geluid te laten zien. Daarnaast reageert het beeld op het geluid en daarom lijkt het een geheel te vormen.”

“Op de STRP-avond sluit vervolgens de hele verlichting ook aan op de audiovideo set waarmee het een soort Gesamtkunstwerk wordt waarbij meerdere zintuigen tegelijkertijd geprikkeld worden. Ook het led-scherm is erg groot dit keer, dus dat gaat er vast indrukwekkend uitzien.”

Een soort Gesamtkunstwerk waarbij meerdere zintuigen geprikkeld worden

Albert van Abbe

Je stond 10 jaar geleden dus al op STRP. Lijkt me een festival naar jouw hart, met zijn combi van muziek en technologie?

“Klopt helemaal, ik werk erg graag met STRP. Het ligt in de lijn met wat ik het liefste doe. In mijn projecten probeer ik net als STRP de kloof tussen zintuigen te verbreken. Ik ben erg geïnteresseerd in synesthesie, de visuals voor de AV-set zijn op dit principe gebaseerd.”

“Zo maakte ik afgelopen Amsterdam Dance Event ook muziek voor Ricky van Broekhoven’s Sonoscope, dat via water geluidsgolven omzet in grote projecties. Ik vind het super dit jaar weer met STRP samen te werken en hoop dat nog vaak te mogen doen!”

 

Je komt niet alleen op STRP Sounds x Albert van Abbe. Heb je invloed gehad op de overige programmering en naar welke acts kijk je het meest uit?

“Ik heb de line-up samen met STRP-programmeur Paul Gabriëls gemaakt. Er zit een mooie lijn in de avond en ik zie het een beetje als een van mijn DRUM-avonden in het groot. Het Stroomhuis heeft maar een beperkte capaciteit van 150 mensen.”

“Ik kijk vooral uit naar de sets van Sendai, Kangding Ray en Monolake. Peter van Hoesen van Sendai boekte ik ooit in het Gaslab in 2011. Het Sendai-album ‘Ground and Figure’ is steengoed. Het kwam uit op het label Edition Mego wat naar mijn mening heel veel sterke releases doet.”


Volg TIOH op Facebook:


“Kanding Ray sluit de avond af. Hij releaste al op een van mijn favoriete labels Raster Noton en heeft nu net een album uit op Lucy’s Stroboscopic Artefacts. Afgelopen juli ontmoette ik hem backstage op een festvail in Sint Petersburg.”

“Helemaal gaaf is natuurlijk dat Monolake (foto onder, red.) zijn nieuwe surround-set komt presenteren, in contrast met de rest van de avond speelt hij zijn set in het donker. Ik ben een groot fan van Monolake. Een echt whizzkid die onder andere muzieksoftware Ableton Live ontwikkelde. Super trots dat hij door STRP gestrikt is.”

Ik zie het een beetje als een van mijn DRUM-avonden in het groot

Monolake STRP

In hoeverre voel jij je verbonden met Eindhoven?

“Mijn naam veraadt natuurlijk meteen dat ik Eindhovenaar ben. Ik voelde me altijd al erg verbonden met Eindhoven en nog steeds. Er bljift wel altijd een kleine twijfel bestaan of ik niet beter in Berlijn of bijvoorbeeld Rotterdam kan gaan wonen. Aan de andere kant is Eindhoven kneedbaar en ligt precies tussen een aantal grote vliegvelden dus voel me ook weer overal dichtbij.”

 

Wat zijn je plannen voor de (nabije) toekomst?

“De maandag na STRP komt dus mijn nieuwe single uit, vrijdag  7 april sta ik voor mijn 2e all-nighter in club BASIS in Utrecht waar ik ook erg naar uitkijk. In mei zijn Berlijn en Milaan weer aan de beurt en doe ik mijn DRUM018-avond in het Stroomhuis. ”

“Voor de rest van het jaar staat ook al een aantal releases gepland zoals een acid-6-tracker als Datasmok op een Rotterdams technolabel. En voor het einde van het jaar staat er ook een release gepland voor het Spaanse electronica- en technolabel Semantica.”

 


‘No Comment 9000’ komt uit op zijn No Comment label, hier meer info  over de release. Tickets voor STRP Sounds x Albert van Abbe zijn verkrijgbaar op strp.nl.

Albert van Abbe draait o.a. ook op Suburban Disco in Club Smederij in Tilburg (3 juni). Houd zijn pagina in de gaten voor meer info en optredens. 

Scroll/swipe verder naar beneden voor het complete (muziek)programma van STRP Biënnale 2017 plus een interview met directeur Angelique Spaninks.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...