woensdag, februari 28, 2024

De openlucht discotheek die Atmoz Classics Outdoor heet

-

Home » Features » De openlucht discotheek die Atmoz Classics Outdoor heet

Het is 25 juni dubbel feest op Atmoz Classics Outdoor. Niet alleen het 20-jarig bestaan van het legendarische concept Atmoz wordt gevierd, het is ook de 5e outdoor-editie op recreatiegebied De IJzeren Man in Eindhoven. Reden genoeg voor een gesprek met geestelijk vader van Atmoz, Pat Claesen (Pat Krimson) en Rene Smeets van Minority Events.

Het is 1996 als de Ritz niet goed loopt. De grootste club van Hasselt is op sterven na dood en actie is nodig om de dancetempel te behouden. Nu is er in België in de persoon van Pat Claesen iemand die precies weet hoe je een discotheek moet runnen. En dus vraagt de eigenaar van de Ritz of Claesen de discotheek nieuw leven in kan blazen.

Dat doet hij, met succes. De Atmoz opent in september 1996 haar deuren. “De eerste avond stonden er 3000 mensen binnen”, vertelt Claesen. “Uiteindelijk werd de Atmoz al snel een begrip.” Atmoz Classics Outdoor
Atmoz Classics Outdoor 2015 (Foto: Willeke Machiels)

Atmoz Vosselaar

Zo’n begrip zelfs, dat aan Claesen wordt gevraagd om een tweede Atmoz te beginnen in Vosselaar. “Dat vond ik moeilijk, want je kunt niet op twee plaatsen tegelijk zijn. Maar de clubs lagen 80 kilometer uit elkaar, dus het was geen concurrentie van elkaar. Toen heb ik besloten om het te doen”, aldus Claesen.

De danceharten in Vosselaar beginnen sneller te kloppen en ook hier slaat het Atmoz-concept aan. “We hadden iedere week 1500 mensen binnen. In het begin kwam 90 procent uit België en de rest uit Nederland, maar na twee jaar was 80 procent Nederlands.”

Er kwamen veel Nederlanders uit de omgeving van Eindhoven en Valkenswaard. “Zij maakten mond-tot-mond-reclame en zo gingen de verhalen over Atmoz als een lopend vuurtje door heel Brabant”, vertelt Claesen.

Verhalen over de Atmoz gingen als een lopend vuurtje door Brabant

Het zorgt voor een verschil in muziek tussen beide discotheken. In Hasselt wordt vooral softere trance gedraaid, terwijl in Vosselaar hardtrance de boventoon voert. Claesen: “De Brabanders wilden feesten, zij wilden het een tikkeltje harder. Zelf had ik altijd drie bakken bij me. Eén bak Hasselt, één bak Vosselaar en één gemengde bak.”

En, anno 2016, is dat verschil op Atmoz Classics Outdoor nog altijd te merken. Smeets: “Er zijn groepen die echt voor de laatste uurtjes komen. Op het midden van de dag merk je weer dat een andere groep het leuker vindt omdat er meer vocalen zijn. Bij Atmoz Classics Outdoor komen Hasselt en Vosselaar weer samen.”

Atmoz Pat Krimson
‘Mr. Atmoz’ Pat Krimson (Foto: Willeke Machiels)

Historische plek

In 2003 (Vosselaar) en 2004 (Hasselt) sluiten de deuren van de discotheken. Dat komt in Vosselaar vooral door het beleid van de politie. Op en rond de parkeerplaatsen voert de politie strenge controles uit, vooral gericht op de Nederlandse bezoekers. Het kost de Atmoz in Vosselaar veel bezoekers.

In Hasselt gebeurt het tegenovergestelde. Daar zit de discotheek aan het absolute maximum aan bezoekers omdat andere clubs in de regio dicht zijn gegaan. “Het werd te druk bij ons en dus liep het bezoekersaantal uiteindelijk terug”, legt Claesen uit.

In Hasselt volgt nog een legendarische afscheidsparty. “We gingen om 22:00 uur open, maar anderhalf uur van tevoren stonden al zo’n 500 mensen voor de deur. Zij zijn allemaal gebleven tot half 7 ’s ochtends. Mensen hebben toen echt bakstenen uit de muur gehaald die ze meenamen als souvenir. Het was voor hun een historische plek.”

Atmoz Classics Outdoor

Dan ontstaat in 2008 het idee voor een reünie. Smeets krijgt van Club Rembrandt in Eindhoven de vraag of hij nog iemand in zijn klantenkring heeft die iets te bieden heeft op het gebied van trance. “Daan Slaats (Daniel June red.), een vriend van mij, was resident geweest bij Atmoz. Hij stelde voor om een reünie te organiseren. Dat werd uiteindelijk een Atmoz vs. Danssalon reünie, een schot in de roos”, aldus Smeets.

Mensen namen bakstenen mee als souvenir

Na het succes slaan Minority Events en Claesen de handen vaker ineen. Er worden onder meer edities van Atmoz in de Danssalon georganiseerd. Minority klopt ook aan bij de Effenaar, maar het poppodium houdt in eerste instantie de boot af. Smeets: “Daarom besloten we om Atmoz maar buiten te organiseren.”

De eerste outdoor-editie op 23 juni 2012 raakt meteen uitverkocht. “Als ik de beelden terug kijk, is het eigenlijk lachwekkend hoe amateuristisch het eruitzag ten opzichte van nu. We hadden 1 dj-booth en 1500 bezoekers, dat was het.” Later wordt Atmoz alsnog één van de vaste concepten in de Effenaar.

Openlucht discotheek

Toch wordt op die eerste editie in de buitenlucht de basis gelegd voor het festival zoals we dat nu kennen. De discotheek vormt de basis voor het evenement, dat vooral niet te groot moet worden.

“Je was je vriendin niet kwijt als ze even naar het toilet ging. De bar was binnen handbereik. Het festival had meteen iets familiair. Dat hadden we zo gecreëerd. Iedereen kende elkaar, dat was ook zo in de clubs”, vertelt Claesen.

“We hebben altijd voor een intieme dansvloer gezorgd, net zoals in de discotheken. Ook werken we met hoogtes, zodat mensen echt dat gevoel van vroeger krijgen”, vult Smeets aan. Atmoz Classics outdoor als openlucht discotheek.

Atmoz Classics Outdoor
Atmoz Classics Outdoor 2015 (Foto: Willeke Machiels)

Dat is niet anders op 25 juni. De dansvloer is net als vorige edities weer overdekt. De overkapping is tot vier meter hoog gewoon open, dus het buitengevoel verdwijnt niet. De nokhoogte is 10 meter en de bovenkant van de overkapping wordt verduisterd. Inderdaad, om het gevoel te creëren dat je in een discotheek bent.

“We pakken groot uit met de show en beleving. Entertainment, lasers zoals vroeger en dat in combinatie met pyro en led.”

Line-up Atmoz Classics Outdoor

De line-up bestaat uit de Atmoz-residents (Pat Krimson, Francois, Gert Corvers, Sven Lanvin, Daniel June, G-Roam, Gemini en MC Mighty Mike). Ze draaien allemaal langere sets.

Claesen: “Vroeger was dat ook de kunst van een dj, een verhaal vertellen. In de Atmoz draaide ik altijd voor vier uur. Dat zie je nu niet meer, maar bij ons wel.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Hardstyle en hardcore in juni: de partytips van Bart Elzendoorn

Where’s the party?! In aanloop naar de nieuwe maand geven 2 van onze vaste gidsen je koers richting het betere feestgedruis...

IN BEELD: DJ Francois presents The Classixs

Zaterdag 11 februari was het Francois presents The Classixs. Het Klokgebouw in Eindhoven werd door Minority Events voor één nacht...