donderdag, december 7, 2023

Aus Berlin: beleef een stukje Capital of Techno in Tilburg

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Aus Berlin: beleef een stukje Capital of Techno in Tilburg

Het rauwe karakter van de Tilburgse Spoorzone is tegenwoordig een magneet voor verschillende evenementen. Zo ook voor Aus Berlin, dat op zaterdag 26 november voor de derde keer plaatsvindt. Verwacht wederom een op en top Berlijns programma, met naast gepaste kunst en catering een ‘herrliche’ line-up met acts als Adana Twins, M.A.N.D.Y. en Wankelmut. We gingen in gesprek met de verwekker van ‘zijn kindje’, Berlijnfan Joep van Gorp. 

 

Aus Berlin. Die Name sagt alles. Het is een festival dat de beleving van Berlijn geeft, aldus eigenaar Joep van Gorp van het organiserende bureau Qanvas.

“Alles wat bij kan dragen om het festival zo Berlijns mogelijk te maken, gebruiken we. Eten, drinken, het industriële en het exclusieve van de Spoorzone; allemaal elementen om een stukje Berlijn naar Tilburg te brengen.”

Bezoekers moeten iets doorstaan voordat ze het terrein van Aus Berlin op mogen

“Naast de aankleding moeten de bezoekers iets doorstaan voordat ze het festivalterrein op mogen, zoals het in Berlijn ook gaat. Misschien dat het thema, ‘Jump The Fence’, een tipje van de sluier oplicht.”

Waarvan akte met de onlangs gepubliceerde, prikkelende trailervideo van Aus Berlin 2016:

Waar liggen de wortels van Aus Berlin?

‘’Ik werd destijds getipt door vrienden om naar de clubs Trouw en Perron te gaan, omdat daar een Berlijnse vibe zou zijn. Dat was hartstikke tof, dus vervolgens ben ik ook echt naar Berlijn gegaan. Daar kwam ik erachter dat clubs er meer zijn dan alleen een feestje. De aankleding, de weekends door kunnen gaan waardoor je vermoeidheid je in een extase brengt.”

“Er hangt een sfeer die we hier in Nederland niet kennen. Daar werd ik door aangetrokken en toevallig kwam ik daarna voor het eerst op de Spoorzone. Die was toen nog afgesloten, alleen de Hall of Fame was bereikbaar.”

“Ik had direct het idee dat hier wel een kans lag. We zijn eerst begonnen in de Hall of Fame – met de inmiddels bekende Claptone als headliner, het jaar daarna kwam Club Smederij erbij en nu pakken we voor de tweede keer het hele terrein.’’
Photo by: Het Rijk Alleen http://on.fb.me/1RKGQr6

Spreepark

Om het thema ‘Jump The Fence’ beter te kunnen begrijpen vertelt Joep over de geschiedenis van het Berlijnse Spreepark (foto onder). Het voormalige pretpark is in 2001 voor de 2e keer falliet verklaard. De eigenaar met grootheidswaanzin is met miljoenen euro’s schuld naar Peru gevlucht.

Tegenwoordig is het een must see voor iedere toerist die het Berlijnse karakter wil proeven. Het vervallen pretpark heeft met hun machtige machines een robuust uiterlijk die de perfecte personificatie van Berlijn geeft.  Ook voor Joep, bij wie zijn hart sneller gaat kloppen bij het bereiken van het terrein.

“Het is best wel spannend natuurlijk. Je moet echt de hekken over om op het terrein te komen. Dat geeft een adrenalineboost. Je bent natuurlijk in een vreemd land, waar je niet echt weet wat je te wachten staat als je gepakt wordt. Nu zal het in Berlijn wel meevallen, maar je staat enorm op scherp.’’

Spreepark

Berlijn staat natuurlijk hoog in het vaandel als het gaat om het nachtleven. Is het nog steeds The Capital Of Techno?

“Absoluut. Ik ben er nu 6 of 7 keer geweest en iedere keer zie ik dat weer. Berlijn is niet alleen de hoofdstad van techno in Europa, het is de hoofdstad van muziek.  De allergrootsten der aarde, onder wie David Bowie, zijn hier gesetteld geweest. Alleen voor klassieke muziek moet je in Wenen zijn.’’
Photo by: Het Rijk Alleen http://on.fb.me/1RKGQr6

Naast Berlijnse muziek, Duits eten en drinken heeft de Duitse hoofdstad ontzettend veel kunst. Ook dat is iets wat de organisatie uit wil dragen.

“Dat is iets wat we ieder jaar doen. We verbinden de kunstenaars met elkaar en laten ze samenwerken binnen het thema. Sylé is één van die creatieve breinen, zij is hier nu voor de derde of vierde keer. Vorig jaar trok ze de aandacht door als een insect in het doolhof (het thema van vorig jaar red.) eieren uit te broeden waar draken uit komen. Super bijzonder en grensverleggend, ik zou er zelf nooit opgekomen zijn, maar het trekt wel de aandacht.”

Aus Berlin: de muzikale highlights

Zaterdag 26 november gaat het gebeuren. Er is kunst, er is curryworst, Warsteiner en een levensgroot reuzenrad dat nog net in de Koepelhal past. Kortom, genoeg redenen om een bezoekje te brengen aan de Tilburgse Bahnzone. Mocht je dit nog niet overtuigen, er staat een line-up voor je klaar waar je je dansschoenen wel voor uit de kast moet halen:

Adana Twins
Favoriet van de organisatie. Het Duitse duo (niet uit Berlijn, maar Hamburg) stond vorig jaar al op het lijstje. Verwacht een diepe, minimale groovy set, waarbij je knietjes beginnen te wiebelen. Het diepe geluid laat de haartjes op je armen trillen, al kan een zwierende baslijn je zo naar de andere kant van de zaal werpen.

Wankelmut
De eerste van wederom meerdere Berliner op Aus Berlin. Brak in 2012 door met zijn remix van ‘One Day/Reckoning Song’, scoorde zelfstandig hits met o.a. ‘My head is a jungle’.

Misschien heeft Jacob Dilssner zijn alias bewust gekozen. Je moet tijdens zijn set wel op je benen wankelen. Niet omdat het zo hard gaat, integendeel. De sets van Wankelmut maken je lichaam los van de grond als je je ogen dicht doet. Zweverige klanken, kraakheldere vocals die je wel in je hart moet voelen. Ons advies: laat alles los, behalve de Warsteiner in je rechterhand, en zweef mee tot grote hoogten.

M.A.N.D.Y.
Dieper Berlijn in. M.A.N.D.Y. (afkorting voor Me AND You), mede-oprichters van Get Physical Records, staat voor gravende, intelligente deephouse. Slechts één van de twee, Patrick Bodmer, zal op Aus Berlijn plaats nemen achter de decks. Dat maakt het niet minder spectaculair.

M.A.N.D.Y. doet al decennia mee in de Berlijnse techno -en mininalscene en heeft zijn sporen al lang en breed verdiend. De sets wisselen breaks af met house, minimal en techno waarbij het gaspedaal af en toe stevig ingedrukt wordt.

Luna City Express
Dit gekke tweetal deinst er niet voor terug om tijdens hun set het BPM op te schroeven. Een diep geluid, een rare twinkeling en de doorlopende drums zorgen ervoor dat je stationair door kunt feesten. De vuistjes omhoog en gaan is het devies.

Miss Melera
Van deze Nederlandse dame moet je het wel warm krijgen. Niet om haar uiterlijk of haar karakter, maar vooral  door haar sets, die als een mantel om je heen slaan. Een combinatie van melodieuze tech-house, minimal en de ‘warme’ kant van house kenmerken haar optredens.

EgbertLIVE
De motoren van productiebeest Egbert draaien nog steeds iedere week op volle toeren. Samen met zijn partner in crime Secret Cinema heeft hij overal ter wereld wel een B2B-set afgeleverd (zie ook ons duo-interview met Neerlandse bekendste techno-tandem).

Tijdens Aus Berlin komt Egbert in zijn eentje, maar het niveau zal even hoog liggen. De ingrediënten? Mooie geluiden, wat trancy invloeden, een pompende beat en de nieuwe term ‘feesttechno’ is geboren.

Yetti Meissner
Weten jullie dat deze Duitse vrouw haar eerst volgeboekte clubavond tijdens Aus Berlin draaide? Tijdens de reis van en naar Tilburg had ze geen idee dat het helemaal vol stond. We hebben het geweten.

Er gaat een fabel rond dat deze dame in haar jeugd eigenhandig de Berlijnse Muur afgebroken heeft en die ervaring meegenomen heeft naar haar muzikale loopbaan. Het gaspedaal gaat, zoals het Duitse volk eigen is, vol ingedrukt worden en wij hopen dat de schade aan de zaal beperkt blijft.

Aus Berlin

Ici Sans Merci
Een Nederlander met een Franse naam op een Duits festival. Internationaler dan dit gaan we het niet zien. De dj draagt de naam van een moderne tovenaar en dat ambt signeert hij met verve onder zijn sets. De optredens van de Amsterdammer zijn magisch, nemen je mee naar een sprookjesbos waar techno met de scepter zwaait en een zwoele stem je continu fijne dingen influistert.

Polynation
Heerlijke muziek voor in de middag. Het liefkozende tikken van een harp strelen de haren op je hoofd. Laat je schouders zakken, voel de muziek die beetje bij beetje opbouwt en dan weer subtiel afslaat. Deze act onderstreep je niet met markeerstift, dit omcirkel je met een ganzenveer.

Meer Aus Berlin

Aus Berlin: zaterdag 26 november, Spoorzone Tilburg. Na afloop is een afterparty tot 6:00 uur in Club Smederij. Check de website of de Facebook-pagina van Aus Berlin voor meer info en tickets.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...

My Most Memorable Gig: Ash Roy (IND)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...