zondag, oktober 1, 2023

De Aus Berlin-leaks: In stijl opwarmen voor een über-geil event

-

Home » Puinhoop Kollektiv » De Aus Berlin-leaks: In stijl opwarmen voor een über-geil event

Zaterdag 2 december komt een stukje Berlijn weer tot leven op de Spoorzone in Tilburg. Indoorfestival Aus Berlin is dan toe aan de 5e editie, met o.a. Extrawelt, KRINK en Michael Mayer. Met daar omheen uiteraard weer een aantal mooie stijlgrepen rond het thema van dit jaar, ‘spionage’. Een topic waar wij als geslepen journalisten natuurlijk wel kaas van hebben gegeten. This Is Our House toog naar het kantoor van Aus Berlin voor een interview, en kwam terug met geheime beelden, line-up primeurs en gratis kaarten als bonus.

 

Aus Berlin is het kindje van Joep van Gorp, fan van Berlijn, elektronische muziek, evenementen en storylines. In de 5e editie van zijn indoorfestival komt dit alles op 2 december weer fraai samen, dit jaar rond het thema ‘spionage’.

We spreken Joep om de hoek bij zijn kantoor op de Spoorzone. Wat hij nog niet weet is dat iemand van ons ondertussen rondneust in laptops en kasten. Want wie hackt en spioneert, kan de bal terugverwachten.

De geheime oogst van ons hack-werk vind je hier tussen de alinea’s door.

Teufelsberg

Teufelsberg

Want het moet gezegd, Aus Berlin heeft wederom een zeer tot de verbeelding sprekend, actueel thema te pakken. Waar vorig jaar het verlaten Berlijnse Spreepark centraal stond, kwam nu inspiratie door de Teufelsberg (foto boven, door Ektor Tsolodimos).

Vanaf de ‘duivelse’ berg, even buiten de Duitse hoofdstad, hielden de Britten ten tijde van de Koude Oorlog de Sovjets in Oost-Berlijn in de smiezen. Op de puinhopen van een voormalige nazi-academie verrees daartoe een aantal surrealistische koepels, afluisterstations.


⚠️ GEHACKT ⚠️

DE EERSTE BEELDEN VAN HET MAINSTAGE-ONTWERP VAN AUS BERLIN 2018:

Aus Berlin 2018 stage


Met de val van de Muur stopte ook het spioneren, maar het complex bleef. Nadat herbestemming voor toerisme niet slaagde, werd het enkele jaren terug in vervallen staat aan een groep kunstenaars gegeven.

Joep kent de zoon van een van hen. “Ze kregen de sleutel als anti-kraak, zodat het er veilig zou blijven. Hij heeft allerlei graffitischrijvers en andere kunstenaars uitgenodigd. Nu is het er een groot openluchtmuseum, waar alsnog vele toeristen komen.”


Volg TIOH op Facebook:


This Is Our House maakte eerder dit jaar zelf de pelgrimstocht omhoog. We delen de volgende beschrijving van Joep volledig:

“De Teufelsberg is een machtige plek. Bij goed weer kijk je over heel Berlijn heen. Je voelt meteen die historie. En dat hele gebouw dat duister is, die beklimming naar de top. En dan daarna die beloning daarboven. Dat proberen we hier met de entree-actie ook te doen.”

>> Zie ook: De über-geile guerrilla-actie van Aus Berlin 2017 <<

Aus Berlin

Kluis

De oorspronkelijke functie van de koepels kwam ondertussen weer bizar dichtbij. “Kijk naar het spel van Trump en Poetin. Nepnieuws, trollen en manipulatie; het is overal om ons heen”, aldus Joep. “Een Berlijns thema dat beter in de tijdsgeest past hadden we niet kunnen vinden.”

Op Aus Berlin 2018 valt het niet te missen. In de aanloop er naartoe eigenlijk al niet. Eerst was er een aantal guerilla-acties waarbij Aus Berlin kluizen kraakte en er gratis tickets weglegde voor trouwe speurders.


⚠️ GEHACKT ⚠️

EEN IMPRESSIE VAN DE ENTREE-ACTIE VAN AUS BERLIN 2018:

Aus Berlin 2018 entree-actie


Entree

Op een livestream vanuit de locaties kon de vindplek ontdekt worden. De koepel van de Teufelsberg, waar een oplettende Italiaan toesloeg, was de eerste verstopplek. Daarna volgden onder meer nog plekken op het Stadhuisplein, in de Spoorzone en in een oud bankgebouw aan de Spoorlaan. In het laatste geval moest je eerst een donker doolhof en een alarmsysteem met lasers zien te overwinnen.

We willen je meteen een beleving geven bij de entree. De Teufelsberg kom je ook niet zomaar op

Op het evenement wordt die lijn straks doorgezet, in navolging van de geweldige entree-actie van Aus Berlin 2016. Joep: “Bij ons is het niet zomaar: kluisje regelen, muntjes halen en beginnen. We willen je meteen een beleving geven door iets te overwinnen. De Teufelsberg kom je ook niet makkelijk op, je moet je best ervoor doen.”

Eenmaal binnen, krijgt iedere bezoeker een persoonlijk ticket. “We zeggen er nog niets over, maar het komt hier op neer: het is hacken of gehackt worden”, aldus Joep. Verder komen er speciale spionage-visuals op de mainstage, waar ook de bezoeker bij betrokken wordt. En komt er een tweede stage in de vorm van een Teufelsberg-koepel.


⚠️ GEHACKT ⚠️

DE  LAATSTE NAMEN VAN DE LINE-UP VAN DE TEUFELSERG-STAGE, MET FIJNE REGIONALE NAMEN: 

Teufelsberg stage Aus Berlin


Michael Mayer

Op de mainstage staan volgens traditie weer grotendeels Duitse namen, onder wie meerdere Berliners. Joep: “KRINK vinden we zelf heel vet. Extrawelt idem.” Verder komt ook Michael Mayer naar de Spoorzone, nestor van de Duitse techno-scene en baas van het fameuze Kompakt-label.

Is er dort drüben in Berlijn eigenlijk wat besef van de Tilburgse buitenwijk die ieder jaar in december verrijst? “We krijgen in ieder geval wel goeie respons terug. Vorig jaar hadden we Wankelmut als een van de headliners. Hij liep vorig jaar door ons entree-labyrinth en was echt zwaar onder de indruk. Zoiets had hij nog nooit gezien.”

Geil, zouden de Berliners zeggen. Über-geil.


⚠️ GEHACKT ⚠️

DE LAATSTE KAARTEN UIT DE KLUIS VAN AUS BERLIN ZELF. HOUD VOLGENDE WEEK ONZE FACEBOOKPAGINA IN DE GATEN, WAAR WE DE VINDPLEK ZULLEN TONEN. 


Aus Berlin 2018

Zaterdag 2 december, 13:00-1:00 uur, Spoorzone Tilburg. Line-up: o.a. Extrawelt, Michael Mayer, Spaceandtime, Krink, Some Chemistry, Florinsz Janvier, Will Oirson en Tunnelvisions. Meer info en tickets via de eventpage.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...