donderdag, oktober 5, 2023

Nog één weekend plankgas: AutoDisco bij Index komt tot eind

-

Home » Features » Nog één weekend plankgas: AutoDisco bij Index komt tot eind

Passagiers die van heinde en verre naar Schüttorf reden, video’s die de wereld overgingen en drive-in-klonen die opdoken in heel Europa. Als één initiatief de afgelopen corona-maanden symbool stond voor alternatief feesten, dan was het wel de AutoDisco bij de Duitse club Index. Komend weekend is de allerlaatste. Redacteur Stijn Kuster dompelde zich onder in ’s werelds beroemdste drive-in-rave en sprak, naast een van de initiators, dj’s als Ran-D en Devin Wild.

door Stijn Kuster

Van een verlaten Duits vliegveld tot een weiland in het zuiden van Nederland. Iedere zomer veranderen ze in een droomland voor menig partyliefhebber.

Maar in 2020 is alles anders. Dromen van festivals kunnen we des te beter, dit jaar. Maar met duizenden tegelijk losgaan in de zon zit er niet in.

En toch. Met zoveel creatievelingen die hun geld verdienen met festivals, moést iemand toch met een geniaal plan komen. Om nog een beetje te kunnen feesten.

Het voelt als een soort verweer

Index

Hoewel compensaties voor festivalondernemers onderweg lijken te zijn, is stil zitten voor velen geen optie. En juist in dat stil zitten – in een auto althans – werd in het Duitse Schüttorf, net over de Nederlandse grens, een oplossing gevonden.

Social media werden de afgelopen weken overspoeld met video’s vanaf de parkeerplaats van Index. Hun zogenaamde AutoDisco ging compleet viraal. Het werd een begrip onder hardstyle-liefhebbers.

De afgelopen maanden reden drie avonden per week honderden auto’s het parkeerterrein van Index op. In keurige rijtjes stonden ze opgesteld voor de stage, waar meestal hardstyle werd gedraaid, maar soms ook R&B en zelfs schlagers.

Wanneer de autoradio’s waren afgestemd op de juiste zender kon het feest los. Met luid getoeter, lichtgeknipper en glowsticks uit het raam haakten de passagiers in op de beats. En dat alles keurig binnen de corona-richtlijnen.

Ondanks het dat de drive-in-rave niet iedereen blij kon maken waren de reacties van de artiesten goed. Ze zijn blij dat ze weer ‘iets’ konden doen, zegt ook hardstyle-held Ran-D, die er optrad. “Het voelt als een soort verweer. En het is beter dan niks doen.”

Familiebedrijf

Achter de grootste ‘dorpsdisco’ van Duitsland schuilt een echt familiebedrijf. Normaal gesproken werken vijf familieleden dag en nacht om hun discotheek draaiende te houden.

Vrijwel direct nadat het coronavirus zijn intrede deed in Noord-West Europa werd in Schüttorf van de nood een deugd gemaakt. Toen Index moest sluiten kwam de oom van Nils Bösch, een van de betrokken familieleden, met het idee van de autodisco.

“Hardstyle is de beste muziek voor een autofestival”, zegt Nils. “Hardstyle-fans en -artiesten houden van harde muziek, ook in de auto.”

‘Hungry for party’

Toch bleef het voor de organisatie en artiesten een beetje aftasten wat goed werkt onder het publiek. “Ik ben na afloop naar wat auto’s vooraan gelopen om te vragen wat ze van het feest vonden”, vertelt hardstyle-legende Ran-D.

Hoe leuk het er ook uit mag zien, echt praktisch is zo’n autodisco natuurlijk niet. Dansen is onmogelijk, overal om je heen hoor je getoeter en over een net iets te grote buurman kun je niet heen kijken.

Toch nemen alle bezoekers deze ongemakken voor lief, aldus Nils. “They are hungry for party.”

Een livestream is leuk, maar dit benadert een event veel meer

Er zijn duidelijke afspraken op het festival zodat het voor iedereen zo aangenaam mogelijk is. Zo is er (beperkte) toegang tot toiletten en mag je je eigen drankjes meenemen.

“We mogen niets verkopen. Geen eten en geen drinken”, vertelt Nils. Het enige waar geld aan te verdienen is zijn de kaartjes. Maar met 35 euro entree voor 2 personen in een auto is dat ook geen vetpot.

Nils: “We maken veel kosten. Het boeken van artiesten en huren van equipment kost ontzettend veel. We verdienen helemaal niets aan de feesten maar leggen er ook niets meer op toe, zoals in het begin.”

Devin Wild

Ook dj/producer Devin Wild trad op tijdens de AutoDisco. Hij genoot daar enorm van. “Een livestream is natuurlijk wel leuk. Maar dit benadert een event veel meer. Je hebt echt die interactie met je publiek.”

Ondanks dat het festival goed verliep werden Ran-D en MC Vilain op de weg terug aangehouden door de politie. Een reguliere controle bij de grens. Die bewijst maar weer dat we niet moeten vergeten waar we mee bezig zijn als wij als Nederlanders naar een Duits autofestival gaan.

“Duitsers houden zich altijd heel netjes aan de regels. Ik hoop dat het in Nederland ook zo zou zijn met een autofestival”, aldus Devin Wild.

Komend weekend is de laatste AutoDisco in Schüttorf. Vrijdag is er nog een hardstyle-editie en zaterdag doet niets minder dan drum-‘n-bass-icoon Rampage de autolichten uit.

Ondertussen kun je ook elders in Europa terecht bij drive-in-concepten. Zo werd in Brabant eerder al CARWATCH gelanceerd. En in Engeland kondigde het grote Social Festival aan ook met een drive-in-variant te komen.


This Is Our House bestaat 5 jaar. Hopelijk waardeer je onze content. Die is gratis maar niet goedkoop. Journalistiek is vakwerk. De inkomstenbron om die uit te financieren is door de coronacrisis echter flink aangetast. Steun ons daarom, zodat we mooie dingen voor je kunnen blijven maken: 5,- voor 5 jaar TIOH (meer mag natuurlijk ook!), we zouden het enorm waarderen. Check hier hoe dat kan.
Je kunt ons ook indirect helpen, door ons bereik mee te vergroten. Volg onze socials en wijs ook muziek-liefhebbende vrienden op onze Facebookpagina en Instagram! We hebben ook een wekelijkse nieuwsmail. Alvast bedankt!


Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

De top 3 hardstyle releases in maart 2023: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

Hardstyle tips in maart 2023: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...