vrijdag, februari 23, 2024

BEELDBEPALERS #2: interview met videomaker Kevin Gansemans

-

Home » Uncategorized » BEELDBEPALERS #2: interview met videomaker Kevin Gansemans

Naast het oor wordt het oog ook steeds meer verwend op festivals en andere events. Zeker ook ervoor en erna, via alle beelden die worden vastgelegd van opvallende bezoekers, indrukwekkende stages en spetterende shows. Er wordt dit jaar zelfs een event aan gewijd, in de vorm van het allereerste Aftermovie Film Festival. Nadat we vorig festivalseizoen een aantal topfotografen portretteerden, is het deze zomer de beurt aan de videomakers. We vroegen ze over hun passie en stijl en lieten ze hun favoriete video’s so far kiezen. In deel 2: Kevin Gansemans, filmend voor onder meer Q-dance, b2s en Intents.

Kevin Gansemans
Leeftijd: 27
Woonplaats: Breda
Maakt video’s sinds: 2010
Opdrachtgevers: Stichting de Kloontjes, b2s, Q-Dance, Brennan Heart, Epic Cinema, Streetmachine, Rebirth Events, Campino, North Kiteboarding, IAMWISSAM, en nog veel dj’s en anderen.
Online te vinden op: Facebook en Instagram.

Hoe omschrijf je je stijl?

“Ik zoek altijd zoveel mogelijk naar emotie en energieke beelden. Dat probeer ik dan ook zoveel mogelijk uit te drukken in mijn montage zelf. Hoe meer ik deze twee aspecten kan tonen aan mensen, hoe groter de impact ontstaat dat mensen er ook bij willen zijn volgende keer.”

Kevin Gansemans

Waar let je specifiek op als je beelden schiet op een evenement?

“De laatste jaren probeer ik het evenement altijd zo groot mogelijk te laten lijken en alle lelijke elementen uit mijn beeld te houden. Denk aan barriers, wc’s en afval. Er zijn niet echt regels voor hoe je precies een kader moet maken op evenementen. Daar laat je je creativiteit op los.”

Wat is het ultieme shot?

“Een shot dat ik nog nooit gemaakt heb. En wanneer ik die toevallig maak, dan heb ik zeker het ultieme bereikt voor die dag en zoek ik direct verder naar nieuwe ultieme shots.”

Hoeveel uur draai je gemiddeld op een evenement en hoeveel materiaal wordt daadwerkelijk gebruikt?

“Per dag heb ik ongeveer 2 tot 3 uur aan beeldmateriaal. Hoeveel er gebruikt wordt, hangt af van de lengte van de video en het aantal goede shots. Meestal gebruik ik 70 tot 80 procent van de shots.”

Kevin Gansemans

Hoe gaat het selectieproces wat betreft beelden in zijn werk?

“Daar zit veel tijd in. Uren zit ik achter de computer en alles bekijk ik per minuut. Dit is niet altijd het leukste werk. Vooral niet als je meerdere camera’s moet spotten en uiteindelijk 20 uur aan beeldmateriaal moet bekijken.”

Hoe blijf je vernieuwend? 

“Die vraag stel ik mezelf ook al jaren. Ik weet het eerlijk gezegd niet, maar ik probeer zoveel mogelijk creativiteit op te sporen in mijn vrije tijd door andere activiteiten uit te voeren. En ik probeer er niet te veel over te stressen.”

Kevin Gansemans

Wat is het raarste wat je ooit op beeld hebt vastgelegd?

“Een fetish-feest. Dat werd uiteindelijk één grote orgie met dj’s. De klant vroeg om zoveel mogelijk sfeer te filmen van het feest. Dat leek mij dus onmogelijk.”

Wat is de ultieme droom om te maken?

“Mijn droom was om wereldwijd festivals te filmen en alle grote evenementen en dj’s vast te leggen. Dit heb ik voor mijn gevoel al bereikt. Nu sta ik op een punt dat ik niet weet wat mijn volgende droom is. Ik ben super gelukkig nu, maar wat is het volgende? Ik heb geen idee.”


De favorieten van Kevin Gansemans

 1. Aftermovie Intents Festival 2015
  “Naar mijn mening bestaat nooit een perfecte shoot. Er is altijd wel iets dat fout loopt en daardoor ben ik nooit 100 procent tevreden over het eindresultaat. Maar bij dit evenement ging alles, maar dan ook alles 100 procent perfect. De sfeer was perfect, het weer was perfect. Er waren gewoon geen problemen. Ons team heeft gewoon over the top gepresteerd en daardoor kon ik de perfecte aftermovie maken.”

 2. Aftermovie Q-Dance at Mysteryland Chile 2013

  “Als je ergens in de wereld een gekke sfeer wil meemaken op een festival, moet je naar Chili gaan. Dit was mijn eerste keer en sindsdien ben ik verliefd op de cultuur en het landschap. Ik had misschien geen team om drone of jib shots te maken, maar in mijn eentje had ik nog nooit zoveel vette sfeerbeelden gefilmd als die dag. Ik had bijvoorbeeld al 8 sitdowns terwijl de muziek niet aan stond. Mensen stonden letterlijk te wachten tot de stage van Q-Dance open ging.”

 3. Video Aaron Hadlow
  “Kitesurfen is nog steeds mijn grootste passie. Toen ik Kaapstad was voor een shoot, had ik 3 vrije dagen. Toevallig ontmoette ik mijn held Aaron Hadlow, vijf keer wereldkampioen freestle. Ik vroeg aan hem of hij een dag de tijd had om vlug iets te filmen. Zonder doel of plan, maar gewoon omdat ik mijn gear toch al bij had. Deze video is het resultaat. Er is niks leuker dan het filmen van je eigen passie.”
 4. Trailer Andes Future
  “Hier hoef ik niet veel over uit te leggen. Het is super dat je je eigen vriendin volledig laat bodypainten en dan een paar uur kan filmen.”


Aftermovie Film Festival

Het allereerste Aftermovie Film Festival ter wereld vindt plaats op zaterdag 14 oktober in Rotterdam. In september kun je via hun website je stem uitbrengen op jouw favoriete aftermovie. Meer info op de event-page.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

This Is Our House heeft nieuwe website: TIOH.nl

De oplettende lezers onder jullie hebben het vast al gezien: This Is Our House is verhuisd! Vanaf heden zijn...

TIOH’s Electronic Music Challenge: Beluister de playlist!

This Is Our House bestond op 1 juli 2020 exact 5 jaar! In de aanloop naar onze verjaardag hebben...