Ben Penn (Gin Gin, Cabrio): de boogie-man van Brabant

-

Home » Genres » House » Ben Penn (Gin Gin, Cabrio): de boogie-man van Brabant

Velen kennen hem van het droogkomische duo Leonard & Jeroen. Tegenwoordig gaat Tilburger Jeroen Opstelten a.k.a. Ben Penn vol voor de muziek en feestjes. Niet met house of techno, maar met de ‘vergeten’ zwarte dansstijlen die hun komst mogelijk maakten. Disco, funk, Afro, soul, boogie, hiphop en – vooruit – soms wat vroege house. Dat loopt zo lekker dat zijn avond Cabrio promoveert naar 013, hij ook met De Gin Gin tot in de Randstad lof oogst en binnenkort met eigen muziek komt. Een gesprek, verrijkt met een aantal van zijn lievelingsnummers. “Mensen samenbrengen is het mooiste wat er is.”

Ben-Penn-Cabrio1

 

Hij draagt witte tennissokken, waar hipsters dunne katoenen kousen met hippe motiefjes onder hun opgerolde skinnies steken. Belt en sms’t met een kleine, oude Nokia waar anderen appen en chatten met grote, dure smartphones. Hangt zonder gêne een witzilveren ketting over zijn blouse.

Toch is Jeroen Opstelten (37) een van de coolste dudes van Tilburg. Hij is een wandelend stuk vintage, maar dan ook van binnen, zullen we zo horen. En in een mix met elementen van nu. Weinigen in het stadsbeeld hebben zo’n eigenheid als hij.

Ik houd van afwijkingen

En natuurlijk, hij weet het. Cultiveert het. Maar, vergelijkt hij het met de artiesten uit de boogie-sound, zijn aller-favorietste genre: “Enerzijds proberen die heel cool en sexy te zijn, maar van binnen ben ook ik gewoon soft.”

Wie zijn (absurdistisch of humoristisch) werk kent, zal zijn eigenzinnige type en stijl niet verbazen. “Ik houd van afwijkingen. Optimistische vrijheid, door alle invloeden uit de buitenwereld weg te houden en helemaal je eigen blik en gevoel te volgen.”

Leonard en Jeroen

Ziedaar de brug van Jeroen van Leonard & Jeroen, de performance- en videomaker, naar Ben Penn, de dj. Hij was als kind al veel met muziek bezig, als zoon van een vader die ook dj was. Maar het was een oom-slash-vinyljunk die hem echt ‘hooked’ maakte en hem mee de diepte in nam. “Eerst veel jazz, daarna breder.”

Vanaf het eerste moment dat hij uitging, vooral in eclectische clubs als Swinge bij Dinge in Tilburg, wilde hij zelf draaien. Op eigen feestjes voegde hij al snel de daad bij het woord. “Dat was 22 jaar geleden nog met acid.”

Het is warme, optimistische muziek, met een enorme seks appeal

Via inspirerende huisgenoten in Amsterdam boorde hij de goudader aan die hem nu nog steeds muzikaal de weg wijst: zwarte dansmuziek. Soul, funk, hiphop, disco en boogie.

Bij laatstgenoemde 2 stijlen werd hij vooral gevoed door Abel Nagengast uit Tilburg, die nu platenzaak Red Light Records heeft in Amsterdam.

“Met name boogie is warme, optimistische muziek, met een enorme seks appeal. Ik ben enorm veel platen gaan kopen, alles vinyl. Mijn halve studiefinanciering is er toen aan opgegaan.”

Steven de Peven

Steven de Peven (Awanto3), een goede vriend sindsdien, betekende veel bij het oppakken van het dj-en. “Door een gezamenlijke uitzending op Red Light Radio ben ik daar resident geworden en kreeg ik mijn eigen show. Dat heeft weer deuren voor me geopend naar de clubs toe.”

Dat was in de periode van zijn studie aan de Rietveld Academie. Want Jeroen wilde kunstenaar worden.

Ook daar wilde hij alles anders doen. Want het elitaire, pretentieuze kunstwereldje vindt hij maar niks. Van ‘veilige’ tekeningen en schilderijen ging het naar recalcitrante, absurdistische video’s.

Het opnieuw tegen het lijf lopen van Leonard Bedaux, met wie hij vroeger in Tilburg al ‘het grootste stel etters’ van de mavo vormde, hielp in die koers.

Leonard en Jeroen op Lowlands
Leonard en Jeroen op Lowlands

Zo’n 12 jaar lang vormden ze een duo. Stonden op Lowlands, waar ze succes hadden met bizarre installaties als ‘Wawazda’ en de langste polonaise ooit. Trokken langs theaterfestivals en leukten YouTube op met de droogste video’s ooit.

Totdat ook dat te beperkt ging voelen. “Ik was benieuwd naar wat er nog meer was. Zeker ook omdat ik alleen nog maar ‘Jeroen van Leonard’ was geworden, en vice versa. Daar wilde ik van af, hoe trots ik daar ook op was.”

Ze besloten een ‘pauze’ in te lassen. Hoewel ze nog steeds gewoon erg goede vrienden zijn, met een ‘grote onderlinge chemie’, duurt die “break” nu al een paar jaar. Want Jeroen is in actieve zin weer helemaal terug in de muziek, die altijd wel bleef spelen natuurlijk.

De wegbereiders van house en techno dreigden vergeten te worden

Met ‘terug’ in de meest letterlijke zin van het woord. “Iedereen gaat voor house en techno, maar de stijlen van daarvoor, die de weg bereidden, dreigden vergeten te worden.”

“Omdat ik er zelf zo van houd en het nergens in het uitgaansleven te horen was in het zuiden, ben ik zelf maar gaan draaien en feesten organiseren.”

Jeroen Opstelten aka Ben Penn

Club Smederij

Het begon zo’n 3 jaar geleden met draaien op De Verjaardag Van, in De Vorst. Als Ben Penn. In de doorstart na het faillissement van het Tilburgse theater kwam zijn eerste eigen clubavond: de Gin-Gin.

In de herontwikkelde Spoorzone vormde de Smederij een mooie haven voor doorgroei, met dank aan en vertrouwen vanuit Mundial. In de ruimte waar NS vroeger de motoren van locomotieven testte, zou hij zelfs zijn eigen club mogen beginnen.

“Ik had mijn complete concept en bedrijfsplan al af, toen besloten werd dat het toch een verhuur-zaal werd. Heel jammer, maar met Gin-Gin kreeg ik er nog steeds een maandelijkse avond.”

Die loopt nu nog steeds, met Boschenaar Sander van der Loo (helft van Eaglemen) als vaste resident en sparringspartner. De avond trekt gemiddeld 350 man.

Met Cabrio naar het nieuwe 013

Ondertussen weekte hij er in 2014 een andere avond, of beter gezegd muzikale periode, uit los. Cabrio is meer ‘beat driven’, met boogie, disco en early house. “Meer het echte doormixen, Gin-Gin is meer een reeks losse platen uit een langere tijdsperiode.”

Vanuit Club Smederij promoveert Cabrio nu naar het verbouwde 013. Met oud en nieuw wordt de kleine zaal gehost en haalt Jeroen onder meer Tom Trago, KC The Funkaholic en de Bossche veteraan Aardvarck over. Daarna volgt een tweemaandelijkse avond, die Jeroen verzorgt met Sjoerd Eikenaar (alias Archie Koba).

Cabrio

>> Zie ook: De onvermijdelijke vraag: welke party met oud & nieuw?

Er komt van alles op de avonden af: van jonge techno-heads van een jaar of 20 tot stellen van middelbare leeftijd die gewoon nog eens een avondje willen dansen.

“Mensen samenbrengen, ik denk dat dat mijn grootste drijfveer is. Heb ik van mijn moeder. Het is het mooiste wat er is en muziek leent zich daar per definitie zeer goed voor.”

Produceren

Jeroen hoopt dat binnenkort zijn eerste release het licht ziet. Al 15 jaar maakt hij zelf muziek, maar pas nu vindt hij zijn werk rijp genoeg.

“In gesprek met Tom Trago werd ik me bewust van de haast die ik had in het maken van de muziek zelf. Hij heeft me daarin wakker geschud, waar ik nu tijdens het maken veel profijt van heb.”

Ook Boschenaar Mitchel van Dinter alias Jameszoo heeft ‘de soep uit zijn ogen gewreven’, zegt hij, als het gaat om ‘eigenheid in de muziek’ die je maakt.

Hier in het zuiden heb je nauwelijks last van ego’s

Waar hij ook heel trots op is, is de brug die hij over de rivieren heeft geslagen.

“Ik ben bezig samenwerking aan te gaan met clubs uit de Randstad en nodig daar vanaf het begin veel dj’s uit voor mijn feesten. Die zeggen vaak dat de sfeer die ze hier treffen echt bijzonder is ten opzichte van bij hun in de buurt. Gezelliger, losser. Dat komt maar door één factor: het publiek. Je hebt hier nauwelijks last van ego’s.”

Lievelingen uit Ben Penn’s platenkoffer:

“Dit nummer geeft mij dat gevoel van vrijheid in muziek maken waar ik me enorm thuis in voel.”

“Totaal nieuwe benadering van house die trouw is aan de mantra van Afrikaanse muziek. Belachelijk goeie track.”

“Een van de klappers in de ‘glijerskant’ van de boogie. Mijn vuistjes zijn onmiddellijk gebald waarna ik ze tegen mijn borstkast druk bij dit soort tracks.”

https://www.youtube.com/watch?v=2D7mjHYUeUY

“Zowat de enige jazz-fusion die ik trek. Sterker nog, dit nummer is de blauwdruk van mijn drumstijl als ik zelf achter het drumstel zit.”

“Hoewel ik de muziek ook te gek vind heb ik deze vooral ook uitgekozen voor de clip. Misschien wel de beste die ik ooit gezien heb.”

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...