vrijdag, december 8, 2023

Beyond Festival geeft geen garanties

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Beyond Festival geeft geen garanties

Geen timetable, geen line-up, geen mainstage. ‘Deelnemers’ in plaats van bezoekers. Beyond, uit de koker van kunstenaar Dadara en Eileen Azad, gooit het over een compleet andere boeg dan andere festivals. Vorig jaar werd het evenement nog op het terrein van Dance Valley in Velsen georganiseerd. Nu strijken ze voor hun tweede editie (29-31 juli) neer op het Brabantse platteland, in Liempde. Dadara is daar niet rouwig om. “We hebben zo’n fantastische plek. Ik ben dolblij dat we uit Amsterdam zijn weggejaagd.”

Beyond moet meer worden dan een dertien-in-een-dozijn housefeestje. Dadara, in de jaren ’90 groot geworden als koning van de flyerkunst, werkte jarenlang als kunstenaar op festivals als Boom en Burning Man. Voor dat laatste evenement ontwierp hij een gigantisch houten schip wat hij daar ter plekke in de hens stak.

Met de filosofie van die festivals in het achterhoofd, werd vorig jaar Beyond georganiseerd. Dadara: “Feesten die een positieve impact op je leven –kunnen – hebben in plaats van enkel even te ontsnappen uit de dagelijkse werkelijkheid.”

We willen geen bezoekers, maar deelnemers

Beyond Festival
Fakkeloptocht tijdens het eerste Beyond Festival

Een meerdaags feest was de belangrijkste doelstelling dit jaar. “Als je hier een heel weekend met tentje komt is het een stuk makkelijker om je onder te dompelen in onze filosofie”, vertelt Dadara tussen het opbouwen door. “We willen geen bezoekers, maar deelnemers. Samen iets creëren in plaats van alleen consumeren.”

Omdat in Velsen de vergunning slechts een dag toestond, moest Beyond op zoek naar een andere locatie. Ze kwamen uit bij De Velder, een statig landgoed in Liempde, een gehucht bij Best. “Een schitterend terrein. Hier kunnen we echt ons eigen wereldje scheppen.”

24uurs-vergunning

Niet onbelangrijk: Beyond sleepte er meteen een 24uurs-vergunning uit. “De volumeknop gaat wel terug ‘s nachts”, benadrukt Dadara. “Er is ieder moment van het weekend iets te beleven. Het wordt een divers programma, geen non-stop technofeest waar iedereen het hele weekend naar de kloten is.”

Beyond pakt het dan ook anders aan dan andere festivals. Waar normaal gesproken de timetable houvast biedt, ontbreekt die hier volledig. “Die hebben mensen van maandag tot vrijdag al. Er is veel te doen, maar we willen af van het gejaagde. Dat je bij iets tofs staat maar denkt: o nee, het is vijf uur. Ik moet eigenlijk daar zijn.”

Beyond Banner

Geen timetable, geen hoofdpodium

Niet alleen een tijdschema ontbreekt. Vanuit de gedachte ‘iedere act is even belangrijk’ is er ook geen hoofdpodium. Wat is er wel? Onder meer dub van King Shiloh, techno van het Alkmaarse Gewaagd en het Utrechtse collectief Betoeterd en poëzie van Ruigoord’s vurige tongen.

Brabantse inbreng is er van het Bossche reggae soundsystem Covenant Soundsystem en Zodiak Commune. De Eindhovense organisatie brengt op zaterdag en zondag 12 uur lang haar onvervalste acid klanken ten gehore.

Geen Amsterdams feestje dat toevallig bij Eindhoven plaatsvindt

beyond3

De Brabantse inbreng willen ze komende jaren verder vergroten. Nu komt het merendeel van de dj’s en collectieven nog uit de Randstad. Net als het gros van de bezoekers, overigens: ongeveer de helft van de verkochte kaarten is in bezit van Amsterdammers.

“Tijdens het opbouwen kwamen jongens uit de buurt naar ons toe die graag wat mee wilden organiseren. Daar staan we erg voor open. We zijn geen Amsterdams feestje dat toevallig in Eindhoven plaatsvindt.”

Bordspel Plein

In het oog springt dit weekend ook het Bordspel Auteurs Plein. Hier kun je spelletjes spelen die nog niet bestaan en de bedenkers die achter deze bordspellen zitten ontmoeten. De spellen worden door de auteurs zelf uitgelegd zodat iedereen meteen kan beginnen met spelen.

Er is een grote variatie aan bordspellen om te testen. Geluk of tactiek, korte snelle spellen maar ook spellen van meer dan een uur. Tevens spellen waar winnen helemaal niet het doel is maar het doel is om elkaar beter te leren kennen.

En dan zijn we weer terug bij de basis van Beyond.

Beyond Banner

Beyond Festival

Beyond Festival vindt plaats op 30 en 31 juli op Landgoed Velder, Spoorpad 144, Liempde. Het festivalterrein is zaterdag en zondag open van 12.00 tot 23.00 uur De camping gaat vrijdag om 12.00 open en sluit maandag om 12.00. Het openingsritueel is vrijdagavond om 21.00. Tickets (weekendkaart met camping 99,- en zonder camping 69,-) zijn verkrijgbaar via http://bit.ly/Beyond2016Tickets

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

MY MOST MEMORABLE GIG: Rubzman (NL)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Eindhovense Oer-techno: Zodiak Commune viert 25-jarig bestaan

Met acid, techno, tekno en nog veel meer stijlen zijn ze al 25 jaar vast onderdeel van de underground...