donderdag, februari 29, 2024

Brabantse gezelligheid kent geen tijd op LandaGucha

-

Home » Features » Brabantse gezelligheid kent geen tijd op LandaGucha

Zet vier Brabantse feestorganisaties bij elkaar op een idyllisch landgoed en je krijgt er ongetwijfeld een knotsgek festival voor terug. De eerste editie van LandaGucha belooft een intiem, maar vooral ouderwets gezellig feest te worden met Puinhoop Kollektiv aan het roer en het Bossche Smèrrig, het Bredase Broeikas en Biki90 uit Eindhoven als hosts. Wij maken vast een reisje langs de stages via een belletje met de collectieven.

Als je in de afgelopen paar jaar een feest of festival bezocht hebt waar Puinhoop Kollektiv stond, weet je wat voor chaos je kan verwachten. Menig tent en podium hebben ze gesloopt met hun mix aan eclectische stijlen, opblaasbeesten, sitdowns en pits.

Het idee om er een eigen festival van te maken speelde al langer. Samen met feestorganisator Par-T, bekend van onder andere 7th Sunday en Festyland, zijn ze om de tafel gaan zitten.

“We willen een ander festival dan normaal”, vertelt Lars den Otter van Puinhoop Kollektiv. “Geen EDM, geen harde stijlen en geen normale tenten.”

Wat er dan wel komt? “Er staat in ieder geval de bekende botsautotent van Solar en een Beachbar”, gaat Lars verder. “Er komt niks standaards, maar wel een hoop flauwekul en dingen die wij zelf heel tof vinden.”

>> Zie ook: Puinhoop en Par-T komen met LandaGucha Festival <<

De keuze voor de samenwerking met drie andere hosts uit het Brabantse was dan ook niet moeilijk. Het zijn drie organisaties die een geheel eigen stijl hebben en door de jaren heen hun eigen stempel op het nachtleven in de provincie hebben gedrukt.

Biki90 en Puinhoop zijn al een tijd goede vrienden en hebben dan ook veel samen op feesten gestaan als Extrema, Solar en carnaval. Smèrrig uit Den Bosch halen altijd de beste classics en guilty pleasures uit de kast op feesten waar mensen voor in de rij willen staan en Broeikas staat altijd garant de beste house- en technofeesten in Breda.

Party & bullshit bij Biki90

Naast die verschillende stijlen draait het vooral om intimiteit, humor en een hoop flauwekul. Oftewel: “Veel party en bullshit”, zoals René Bakkerus van Biki90 het zegt.

Op de Bikistage staan onder andere Bokoesam en Fresku. Rappers die je niet snel op een standaard housefeest ziet. “Dat is het leuke eraan”, zegt René. “Ze staan in een niet alledaagse setting en dat geeft een hele andere vibe.” 

Biki90Paperclip
Biki90 op Paperclip festival. Foto: Max Kneefel

Zoals we van de Biki90 gewend zal ook hun stage omgetoverd worden tot een nieuwe attractie. Wat precies is nog een verrassing, maar René kan al wel melden dat de Shoutagram meegaat, een photobooth waarin je keihard moet schreeuwen voordat de foto gemaakt wordt. Én niet te vergeten: Biki’s eigenste cultheld Yung Kneef komt festivloggen!

De jungle in bij Broeikas

De mannen van Broeikas gooien het over een andere boeg. Zij nemen je letterlijk mee in de broeierige warmte van hun jungle fever stage. “Qua muziek moet het groovy beginnen en daarna hard en duister worden”, vertelt Mauro Boer van Broeikas.

“Het podium wordt omringd door planten, bamboe en inca tekeningen. Het moet een klein paradijsje worden op het mooie landgoed.”

Broeikas2
Broeikas

Wat nog meer opvalt aan de line-up van Broeikas is dat de twee houselegendes Dimitri en Joost van Bellen er staan. “Zij hebben de housemuziek op de kaart gezet in Nederland en weten je telkens weer opnieuw te verrassen”, zegt Mauro. “Ik ben dan ook heel blij dat ze er staan.”

Maar Mauro verwacht ook veel van Will Oirson en Lucky Done Gone. “Die gasten vullen elkaar altijd zo goed aan, daar heb ik een hele hoge pet van op.”

Vies vuil fiske bij Smèrrig

Mocht je de serieuze house en techno even willen ontglippen dan kan je altijd door naar de Smèrrig stage. Zelf noemen ze het een ‘vies vuil fiske’ vol Bossche en Brabantse gezelligheid, de beste classics, RnB en hiphop.

“Alles kan en alles mag hier”, zegt bing Berendsen van Smèrrig. “Waan jezelf weer in groep 8 op een fuif en zing ongegeneerd mee met alle klassiekers.”

Smerrig_NickyMinaj
Artwork Smèrrig

Dit ga je ook terugzien in de artwork van Smèrrig. Ze hebben een 13 meter brede wand waar met expres slecht Photoshop een hoop mooie culthelden op staan. Denk aan een zwoel kijkende Django Wagner, vrouwen met sexy ondergoed, Nicky Minaj met Crocs aan en Dries Roelvink in z’n gele zwembroek.

“Dit alles komt in de welbekende botsautobaan”, zegt Bing. “De huisstijl van Smèrrig moet je overal terug zien.”

Met acts als Def Rhymz en K-Liber moet het dan ook helemaal goedkomen. Bing verwacht zelf een echt Brabants festival met een hoop gezelligheid, bier en vrouwen, maar het belangrijkste vindt hij zelf hun slogan: ‘Ge kèkt moar wa ge doet!’

LandaGucha Festival

Landagucha vindt plaats op zaterdag 25 juni op Landgoed Velder in Liempde (bij Boxtel), klik hier voor meer ticketinfo. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

In Beeld: Festyland 2019

Voor velen is dit het laatste grote festival van het seizoen. Afgelopen weekend barstte Festyland weer los in Volkel....

SMÈRRIG Halloween haalt De Jeugd, Partysquad naar Brabanthallen

De Jeugd van Tegenwoordig, The Partysquad, Zanger Kafke, en Dio. Dat zijn de eerste namen die er volgens SMÈRRIG...