Het sluiten van Café d’Anvers heeft veel emotionele reacties losgemaakt. Met gemengde gevoelens kijken (oud-)bezoekers van de Antwerpse club terug op bijna 30 jaar vol feestelijke nachten. Ondanks het treurige nieuws wil Café d’Anvers met een knaller afsluiten. Daarom zal nog twee nachten lang gefeest gaan worden tijdens een waar ‘Closing-weekend’ op 26 en 27 april. Ondertussen is een aardige discussie losgebarsten over de Belgische club-scene, die wel meer klappen te incasseren krijgt… “België stond jaren op nummer één op het gebied van nachtleven. Wat een trieste bedoening is het nu.”
In het slotweekend staan twee feesten gepland die het afscheid van Café d’Anvers vorm gaan geven. Tijdens de eerste nacht staat techno centraal, waarbij onder meer I Hate Models achter de decks plaatsneemt.
Oud-residents van Café d’Anvers sieren op 27 april het programma: o.a. Koenie, Prinz, Smos en Steve Cop. Deze nacht worden oude tijden herleefd met publiek dat door de 30-jarige geschiedenis van de discotheek kwam feesten.
Nu kunnen we toch op een andere manier afscheid nemen
Afscheid
Het afscheidsprogramma was in eerste instantie niet gepland. “Maar omdat we overstelpt worden met de vraag om nog een allerlaatste feest te geven in Café d’Anvers, hebben we beslist om een slotweekend te organiseren”, aldus manager Tommy De Mulder tegenover de Gazet van Antwerpen.
Het maakt de bittere smaak van de sluiting ook voor hemzelf iets draaglijker. “Ook voor het personeel kwam het nieuws als een verrassing. Nu kunnen we toch op een andere manier afscheid nemen.”
Reacties
Het nieuws over de sluiting kwam hard aan bij betrokken partijen als (ex-) werknemers, maar ook in de dj-scene. Doordat Café d’Anvers een belangrijk baken was binnen de Belgische en Nederlandse club-scene, hebben veel dj’s mooie herinneringen aan de discotheek. Van eerste optredens tot residenties. Ook organisatoren hebben mooie herinneringen aan de club.
This Is Our House verzamelde een aantal openbare posts vanuit de scene:
Belgische scene in zwaar weer?
Het sluiten van Café d’Anvers maakt deel uit van een grotere discussie. Binnen de Belgische club scene rommelt het immers al een tijdje.
Een aantal weken geleden hing Kompass in Gent nog een vier maanden lange sluiting boven het hoofd omwille van ‘drugsproblemen’. Intussen is Kompass weer open, maar is het maar de vraag of deze club in Gent blijft.
Ook Antwerpse evenementenhal De Shop, onderkomen van onder meer Club Vaag, moest recent de deuren sluiten. Een probleem met de vergunningsaanvraag staat de club momenteel in de weg.
Hoewel de verhoudingen tussen uitbaters in De Shop en het bestuur van de Stad Antwerpen goed zijn, begint elders de verontwaardiging richting beleidsmakers grotere vormen aan te nemen.
Onder meer bij Omar El Benni, ruim 20 jaar werkzaam in het Antwerpse nachtleven en organisator van meerdere events. Hij heeft heeft al ’15 jaar lang’ zijn buik vol van ‘het beleid zonder overleg’ met de scene die nachtelijk Antwerpen juist zo hip and happening heeft gemaakt.
“Miljoenen euro’s investeringen die gedaan worden in panden, veiligheid voor vergunningen en geluidsniveau. Het wordt allemaal van de kaart geveegd door enkelingen.”
Volg TIOH op Facebook:
Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.
Omar: “België stond jaren op nummer één op het gebied van nachtleven. Toeristen kwamen van ver naar onze steden voor een weekend vol vermaak. Wat een trieste bedoening is het nu. Blijf de horeca maar wetten en regeltjes opleggen en het ze moeilijk maken. Alle clubs moeten eraan geloven!”
Peter Decuypere, event-marketeer en oprichter van o.a. I Love Techno, hekelt de houding van de beleidsmakers in betreffende steden. Volgens Decuypere gaat het al in vroeg stadium mis: bij de verstrekking van subsidies. Tegenover De Standaard stelt hij:
“Een club is evengoed een cultuurhuis als de AB. Uit clubs als Café d’Anvers of de Fuse is een hele muziekscene gegroeid, van internationaal niveau. Een festival als Tomorrowland, waar iedereen nu zo trots op is, zou nooit bestaan zonder die clubs. Bovendien is een florerend nachtleven goed voor een stad: er zit geld in het nachtleven, het trekt volk.”
Een festival als Tomorrowland zou nooit hebben bestaan zonder de clubs
De bereidheid van de politiek om mee te werken aan de toekomst van de club-scene lijkt in België ver weg. Kompass stelde over het gemeentebestuur van Gent eerder al tegenover De Morgen; “Wat wil Gent eigenlijk, cultureel? Als je geen nachtleven wil, moet je dat gewoon zeggen.”
Meer over Kompass en Café d’Anvers
Volg de laatste ontwikkelingen omtrent de Belgische clubs bij ons en op de pagina’s van Café d’Anvers, Kompass en De Shop.