Is er (club)leven na Arcade? ‘Eindhoven snapt techno niet’

-

Home » Algemeen » Is er (club)leven na Arcade? ‘Eindhoven snapt techno niet’

Afgelopen weekend sloot de enig overgebleven techno- en houseclub van Eindhoven – en daarmee ook van beneden de rivieren – plotseling de deuren. Vanuit diverse bronnen is Our House gemeld dat Arcade dicht is omdat er niet genoeg consumpties werden verkocht en niet meer aan betalingsverplichtingen kon voldoen. We spraken met direct betrokkenen over de gebeurtenissen en de verwachtingen voor de toekomst. Is er nog wel potentie voor een club in de grootste stad van het zuiden?

Voormalig programmeur Tim Schellekens ziet de gebeurtenissen bij Arcade met lede ogen aan. “Het is zonde. Er is veel tijd en energie aan besteed door veel verschillende mensen en organisaties. Het is pijnlijk om te zien dat het op deze manier ophoudt.”

Jaimy Vincentie, bedenker van het Arcade-concept ‘Content’, vindt de sluiting van de club een aderlating. “Arcade vervulde een muzikale behoefte binnen het Eindhovense uitgaansleven.”

>> Zie ook: Arcade Eindhoven sluit, Eindhoven clubloze stad <<

arcade

Vincentie moet op zoek naar een nieuwe locatie, maar weet niet waar hij terecht kan in Eindhoven. “Het is somber. Het tegenstrijdige is dat het hier bruist van de house- en technoliefhebbers.”

Mirwais Alkuzia van Melodiep, een ander vast collectief in Arcade, vindt dat ook. “Het is niet leuk dat er op dit moment niets meer is in Eindhoven. De stad huist veel creativiteit, hipsters en alternatievelingen.”

Het tegenstrijdige is dat het hier bruist van de house- en technoliefhebbers

Voor Schellekens was de sluiting onvermijdelijk. “Arcade was een kort leven beschoren en heeft niet de tijd gekregen om echt een plek te worden. Het runnen van een club vergt continue investering vanuit een groep mensen die eensgezind zijn, van investeerders tot en met de toiletjuffrouw. Het concept moet kloppen en staan als een huis. Dat was niet het geval.”

Biki90 boos

René van het Eindhovense collectief Biki90 is behoorlijk boos. “Wij hebben een aardig geldbedrag tegoed van deze toko. Inmiddels is na een flinke ruzie de helft betaald, maar we wachten nog steeds op de rest. We worden van het kastje naar de muur gestuurd.”

Ook Willem van der Ploeg, alias dj Will Oirson, meldde zich bij Our House als gedupeerde.

“Helaas zijn vanuit de investeerder van de club meerdere facturen niet betaald. Deze staan nu meer dan een jaar open. Aanmaningen komen terug en het ingeschakelde incassobureau heeft ook nog geen succes behaald.”

Wij dj’s zijn zeker niet de enigen in het rijtje schuldeisers

Van der Ploeg hoopt dat Arcade zo netjes is om alle openstaande facturen van iedereen nog te behandelen. “Wij dj’s zijn zeker niet de enigen in het rijtje schuldeisers.”

After Arcade

Ook volgens Willem is er in Eindhoven wel degelijk een scene en markt. “Dat is wel te merken aan alle festivals in de regio en de feesten in o.a. het Klokgebouw.”

Vincentie vindt dat vanaf het begin een muur met gaten is gebouwd die wel om moest vallen.

“Dit ligt aan de horeca-uitbaters die de scene niet begrijpen en botsen met de organisatie, omdat voor house en techno nu eenmaal een andere strategie benodigd is dan voor een dertien-in-een-dozijn Stratumseind-bierkroeg.”

Mirwais Alkuzia vindt wel dat er in het begin te eigenwijs en te verkeerd is geprogrammeerd. “Als je een club wilt runnen moet er geld binnenkomen, en dan moet je ook commercieel willen en kunnen denken.”

‘Gemeente faalt’

Volgens Vincentie hebben Eindhovense collectieven geen onderkomen. En de gemeente Eindhoven faalt door dit niet in te zien.

“Die begrijpt de termen van het la-la-la Stratumseind, maar daar blijft het bij. Onder het mom van we hebben al het aanbod in één straat toch?”

Vincentie wil graag met een vertegenwoordiger van de gemeente rond 03:30 over het Stratumseind gaan lopen om te kijken hoe lang ze het volhouden. “Precies, liever niet op Stratumseind!”

Albert van Abbe

Techno-dj en -producer Albert van Abbe constateert dat, anders dan in Eindhoven, in veel steden in Europa het nachtleven als cultuur wordt gezien, in lijn van andere kunstvormen.

“Eindhoven, dat zo graag technologisch innoveert, loopt hierin ver achter. Een club is geen kroeg, dat onderscheid snappen ze in Eindhoven niet en dat heeft ook met de sluitingstijden te maken.”

Veel Eindhovenaren gaan voor echte nachtelijke evenementen naar elders

De hoop is dat de ophanden zijnde pilot met verruiming van de sluitingstijden voor een doorbraak kan zorgen. Van Abbe: “Veel Eindhovenaren gaan voor echte nachtelijke evenementen nu naar Amsterdam, Antwerpen of zelfs Berlijn.”

Mirwais wordt het wachten inmiddels zat. “Toen ik in het verleden nog bij de Effenaar organiseerde werd mij altijd verteld dat de gemeente bezig was om iets aan de sluitingstijden te doen. Na jaren wachten heb ik het opgegeven.”

Zijn partners uit andere steden zeggen dat Eindhoven na 15 jaar nog steeds niet volwassen is geworden. “Er zijn geen geschikte locaties en het beleid van sluitingstijden voldoet niet.”

>> Zie ook GASTOPINIE: Eindhoven, Losing in Techno-Logica <<

eindhoven_1

Vervolg in (pand) Arcade?

Aan Our House is gemeld dat verschillende partijen nog hebben geprobeerd om Arcade als club over te nemen. Er zijn serieuze gesprekken geweest, maar de prijs die gevraagd werd was veel te hoog, vertellen diverse betrokkenen die anoniem wensen te blijven.

Over het vervolg in (het pand van) Arcade is het vooralsnog speculeren. Er zou een bierkroeg in komen, of een van de zalen zou juist open blijven voor diverse feesten, hebben betrokkenen vernomen. Op haar Facebookpagina meldde de zaak zelf dat ze na een verbouwing en zomerstop over een paar weken weer open verwacht te gaan.

De dagen dat we in Eindhoven naar een club konden gaan zijn voorbij, is Mirwais stellig. Maar Schellekens besluit: “Ik ben er van overtuigd dat er weer nieuwe initiatieven en plekken opduiken, die hopelijk de kans en tijd krijgen om op een organische manier te groeien in hun rol en betekenis voor Eindhoven.”

 

Our House heeft geprobeerd om met Arcade-eigenaar Erwin Barten in contact te treden. Hij was echter onbereikbaar voor commentaar.

De discussie over de sluitingstijden en tijdelijke horeca (om tijdelijke clubs, broedplaatsen en horeca mogelijk te maken) die door lobby van Our House, ondergetekende en D66 Eindhoven tot stand is gekomen vindt plaats na de zomer van 2016.

Wordt vervolgd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...