dinsdag, oktober 3, 2023

Club Smederij 5 jaar: Feestweek symbool voor vele highlights

-

Home » Biki90 » Club Smederij 5 jaar: Feestweek symbool voor vele highlights

Club Smederij in Tilburg, de bekendste house- en technoclub van Brabant, bestaat 5 jaar. En wie jarig is trakteert. De club viert het jubileum deze hele week met een reeks verschillende evenementen, die symbool staan voor de succesformule. Van een bingoavond en een documentaire tot nachtfeesten: er is voor iedereen wat te doen. Samen met marketeer Niek Nellen blikken we terug op hoogtepunten uit 5 jaar Club Smederij en warmen we vast op voor de feestweek. 

 

door Jamie van Velzen

 

Club Smederij is anders dan andere clubs. “Je staat niet zomaar in een zwarte doos die uit de grond is gestampt”, aldus marketeer Niek Nellen.

Smederij huist in een van de robuuste gebouwen op de Spoorzone, vroeger bezit van de NS. Een ideale ruimte voor een club; hier testte het spoorbedrijf ooit de motoren van locomotieven. Buiten de dikke muren van gewapend beton hoor je vrijwel niets.

De industrie is nog duidelijk terug te zien in de zalen. Het zijn hoge ruimtes, met in de hoofdzaal symbolisch nog de grote haak met een gewicht van een paar honderd ton. Techno avant la lettre, want daarmee werden vroeger de loco-motoren naar binnen gehaald.

Impload Club Smederij Tilburg

Club Vuur

Hoogtepunt nummer één binnen de viering van de 5e verjaardag van Club Smederij is de danceavond Club Vuur (foto onder). De tweede editie daarvan vindt plaats in de feestweek, met als headliner Carlos Valdes.

Club Vuur is Smederij’s eigen evenement, zoals de club er de laatste tijd wel meer produceert. Het is volgens marketeer Niek Nellen een ode aan de RoXY en de iT, de bekendste clubs in de begintijd van de house. ‘Vuur’ past ook bij de diversiteit die de club wil uitstralen.

Club Smederij - Club Vuur

“Normaal hoor je op een avond ongeveer dezelfde soort muziek. Juist bij Club Vuur gaat de muziek de gehele avond alle kanten op.”

Hij wijst op de sets van Tunnelvisions (check hier ons item) en Applescal tijdens de eerste editie. Dat was meteen een van de jongste hoogtepunten uit 5 jaar Club Smederij so far.

Vrijdag borduurt Carlos Valdes daar op voort. De Amsterdammer is al jaren een spil in de hoofdstedelijke scene, waar hij resident was in Trouw en inmiddels is bij opvolger De School. Zijn sets kenmerken zich door een waaier aan stijlen.

Club Smederij Wintermarathon

Wintermarathon

Ook de Wintermarathon (foto boven) mag volgens Nellen tot een recent hoogtepunt worden gerekend. Zeker voor de house- en technoliefhebber was dit hét evenement van de afgelopen vijf jaar. Een hele avond lang draaiden dj’s van verschillende organisaties en collectieven (o.a. Impload, Machinekamer en Kweektuin) zij aan zij.

Voor de mensen die liever wat vroeger willen stappen waren er de (volle) clubavonden Vroeg Pieken en de Microclub. Niek: “Juist op zo’n avond stonden er ook mensen van 50 of 60 in de club. Die diversiteit is mega leuk. Ik zou het jammer vinden als er alleen maar hippe mensen van rond de 25 bij ons zouden komen.”

Je gaat het niet redden met iedere week een houseavond

Club Smederij Trefbal

Trefbaltoernooi

Bij de hoogtepunten van de afgelopen jaren mogen de niet-muzikale activiteiten van de club zeker niet ontbreken. Tilburg is middelgroot en daarom biedt Club Smederij meer dan dansavonden. “Je gaat het niet redden met iedere week een houseavond”, aldus Niek. Juist al die verschillende dingen combineren is volgens hem belangrijk.

Een daarvan is de bingoavond. “De eerste keer was die al bijna uitverkocht. En de reacties waren zo goed, dat de edities erna steeds heel snel uitverkocht raakten.”

Ook het trefbaltoernooi aan het begin van het jaar was een fantastische avond, aldus Nellen. Het was een gevalletje ‘gewoon doén en zien hoe het gaat’. “Het was hilarisch. Op een gegeven moment werd iedereen zo fanatiek dat men ging valsspelen.”


Volg TIOH op Facebook:


Er deden 16 verschillende teams mee: van vrouwen in de 40 die lesgeven op de middelbare school tot brede gespierde mannen die werken bij shotjesbar Chupitos.

Ook in de feestweek zijn er dus evenementen die niks met muziek te maken hebben. Zo is er dinsdag het evenement Het School. “Hier krijgen de clubbezoekers een les in geschiedenis of natuurkunde, gegeven door een docent van de middelbare school.” Met een biertje erbij, dat wel.

Volgens Nellen is Club Smederij immers geen serieuze en duistere ‘techno-tent’. Wel: een speelse club met grappige en soms onnozele ideeën. “We proberen van alles uit en zijn juist meer van de experimentele muziek.” Ook draaien er vaak dj’s die nog aan de start van hun carrière staan.

We proberen van alles uit en zijn juist meer van de experimentele muziek

Impload

‘Tilburg is lelijk, maar de nachten zijn mooi’

Smederij wordt ook wel de Berlijnse nachtclub van Tilburg genoemd. Nellen is blij met dit compliment. “Iedereen is altijd te spreken over het nachtleven in Berlijn.”

Net als Berlijn is Tilburg niet de allermooiste stad die er is, maar volgens Nellen is dat ook geen probleem. De afgelopen jaren werd en wordt er veel gebouwd in Tilburg. Niet op de laatste plaats in de Spoorzone. Wat vroeger nog een verborgen hoek van de stad was, is nu een bruisende plek.

“Een tijdje terug maakten we daarom een grappige postercampagne met de slogan ‘Tilburg is lelijk, maar de nachten zijn mooi’.” Want ’s nachts, zo was het idee, zie je alleen elkaar.

Impload Club Smederij


Club Smederij 5 jaar

PROGRAMMA FEESTWEEK:

Maandag 25 maart: Smederij Cinema – KIKI, documentairefilm over de ballroom scene in New York

Dinsdag 26 maart: Het School

Donderdag 28 maart: De Club Show

Vrijdag 29 maart: Club Vuur met Carlos Valdes

Zaterdag 30 maart: BUG A BOO, een zomerse avond met Caribische sferen

Zondag 31 maart: Knotsgekke BINGO Show (Uitverkocht)

>> Check de eventpages voor meer info en tickets

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...