maandag, december 4, 2023

COLUMN DRUGSWATCHER CHARLES DORPMANS: Verwarrend

-

Home » Uncategorized » COLUMN DRUGSWATCHER CHARLES DORPMANS: Verwarrend

Een keer per kwartaal laat drugswatcher Charles Dorpmans (Novadic Kentron) op Our House zijn licht schijnen op de middelenmarkt. In zijn eerste bijdrage schetst hij hoe complex de omgang daarmee soms is, voor betrokkenen van dance-events.

 

door Charles Dorpmans

Het geven van toestemming voor een dance-evenement is voor een gemeente lastig. Ze worstelt met de vraag ‘Wat doen we met het druggebruik?’ Gebruik en bezit van drugs hard aanpakken of gaan we het een beetje toelaten? En wat betekent zero-tolerance eigenlijk op een feest?

Deze vragen kun je vanuit 2 invalshoeken benaderen: Justitie en Volksgezondheid.

Justitie heeft wettelijke kaders vastgelegd in de Opiumwet (Harddrugs Lijst I en Softdrugs Lijst II). Die zegt dat het verboden is een middel dat onder deze wet valt:

1. binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen

2. te telen te bereiden, te bewerken, te verwerken, te verkopen, af te leveren, te verstrekken of te vervoeren

3. aanwezig te hebben

4. te vervaardigen

DRUGS_750x325_acf_cropped1

Gebruik niet strafbaar

Middelen gebruiken staat niet in het rijtje, wat betekent dat het gebruik van middelen niet strafbaar is. Dat is mooi, maar het betekent dat als je in ons land onder invloed wil raken, je met je mond open op straat moet lopen en hopen dat er iets invalt.

Natuurlijk zouden wij Nederland niet zijn als we hier een uitzondering op hebben gevonden. Coffeeshops. Een gedoogsituatie waarin, onder strikte voorwaarden, oogluikend wordt toegestaan dat er uitsluitend cannabis (=softdrugs) verkocht wordt aan personen boven de 18 jaar.

Verwarrend: in iedere regio kan anders worden opgetreden tegen drugs

Maar pas op: als je wordt aangehouden met cannabis op zak ben je strafbaar. Heel lastig voor buitenlandse bezoekers op onze feesten. Ze kopen in de coffeeshop wat te blowen en bij fouilleren aan de ingang wordt het afgepakt.

Een ander verhaal wordt het als het gaat om harddrugs als xtc, speed, coke en ghb. Hiervoor is geen gedoogsituatie en dus zijn deze middelen niet in speciale winkels te koop. Hiervoor moet je ergens anders zijn.

Gebruikershoeveelheid

Er is wel sprake van het tolereren van een gebruikershoeveelheid op dance-events (Richtlijnen van het Landelijke OM tot 2008: 1 bolletje max. 0,5 gram, 1 ampul, 1 sealtje max 0,5 gram, 1pil/tablet en max. 5 gram softdrugs). Maar op ieder feest en in iedere regio kan er anders worden opgetreden door de politie (ligt aan de afspraken die in de lokale driehoek gemaakt worden), wat verwarring veroorzaakt voor de feestbezoeker.

Door in de ene regio wel en de andere regio geen gebruikershoeveelheid te hanteren of wel of geen drugshonden in te zetten, wordt de verwarring nog meer versterkt. Daarnaast veroorzaakt de inzet van drugshonden een negatief effect op het feestgevoel van de bezoekers en zijn er grote twijfels over de effectiviteit van deze inzet.

En hoe zit dat eigenlijk met stoffen die niet onder de Opiumwet vallen? Daar is ook nog niet over nagedacht, terwijl deze markt langzaam aan populariteit wint.

>> Zie ook Partydrugs: steeds uitdagender voor gebruiker en bestrijder <<

Charles Dorpmans

Celebrate Safe

Volksgezondheid staat voor bezoekers infomeren over de (acute) risico’s van alcohol- en drugsgebruik en bewuste keuzes stimuleren.

We weten dat het ‘recreatieve gebruik’ van middelen door bezoekers gezien wordt als ‘het hoort erbij’, wat het praten erover makkelijker maakt. Al jarenlang is op verschillende events Unity aanwezig. Voorlichters die uitgaanders voorzien van informatie. Vorig jaar is Celebrate Safe ontstaan, ondersteund door de staatssecretaris en omarmd door veel danceorganisatoren omdat het staat voor een gezondere lifestyle. Overal in het land worden initiatieven ontwikkeld om festivalgangers voor te lichten over risico’s bij middelengebruik.

Natuurlijk is het voor een gemeente lastig om toestemming te verlenen aan een dance-evenement. Maar het is mogelijk om met de diverse partijen die hiermee te maken hebben afspraken te maken. Ieder vanuit zijn eigen invalshoek en met maar één doel: de gezondheid van de uitgaanders.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

DE DANCE-ADVOCAAT over boekingskantoren: Op naar meer shows, liefst via duurzame deal

Achter de industrie van events, dj’s, labels en releases gaat een wondere, maar niet zo vaak belichte wereld van...

De dance-advocaat over artiestenmanagers: magie of illusie?

Achter de industrie van events, dj’s, labels en releases gaat een wondere, maar niet zo vaak belichte wereld van...