Drugswatcher Charles Dorpmans van Novadic-Kentron laat in een column op This Is Our House zijn licht schijnen op de middelenmarkt. Dit keer schrijft hij over het gevaar dat je geluk alleen nog maar door drank en/of drugs te verkrijgen is. Tel je dan nog wel mee in de huidige maatschappij?
door Charles Dorpmans
Het idee wat gewekt wordt door de hedendaagse visie op ‘Waartoe zijn wij op aarde?’ is vooral in handen van onze consumptie- en prestatiemaatschappij. Deze twee heersende maatschappijbeelden sturen ons daar waar ze ons willen hebben, met de commerciële industrie als machtigste aanvoerder.
Drugs en alcohol
Iedereen heeft een fantastisch leven, wat dan ook continue gedeeld wordt op alle beschikbare social media. Be there or be square! Het beeld wat geschetst wordt is er een van: verre reizen, leuke banen, uit eten, je volgens de laatste trend kleden en, last but not least, helemaal losgaan op dance-evenementen op instant happiness. Met andere woorden: onder invloed van de recreatieve roes van alcohol en andere psychotrope stoffen. The sky is the limit en wie denkt er aan morgen?
Andere doelstelling
Wat een geluk dat alcohol- en drugsgebruik genormaliseerd is onder een brede gevarieerde doelgroep (16 jaar tot 60+) en dat de 3B’s (drugs zijn Beschikbaar, Bereikbaar en Betaalbaar) ondersteunende factoren zijn. Maar wat als je ontdekt dat jouw geluk alleen nog maar door drank en/of drugs te verkrijgen is? Als jouw recreatieve roes een andere doelstelling heeft gekregen dan alleen maar helemaal los gaan? Studeren op speed of dexamfethamine, blowen voor wat rust in je hoofd, coke om je ego in de lucht te houden, drank om je zorgen te verdoven. Maar ook drank en/of drugs gebruiken om de stemmen in je hoofd het zwijgen op te leggen. Om angsten te dempen, onzekerheden te camoufleren, trauma’s te dempen.
Volg TIOH op Facebook
Driekwart van de jongeren heeft last van stress en burn-outklachten. Opgebrand terwijl je nog maar net begonnen bent aan je volwassen leven. Dat klinkt als een tegenstelling, maar voor 100.000 Nederlanders onder de 35 jaar is het de spijkerharde realiteit, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het percentage jongeren dat kampt met stress gerelateerde klachten was nog nooit zo hoog. Vooral vanwege werkdruk, de druk van het sociale leven of de combinatie daarvan.
Oorzaken
Redenen als ‘de behoefte eeuwig perfect te zijn op alle fronten’, ‘onzeker’, ‘de druk op het werk/stage is veel te hoog, want voor mij tien anderen’ en ‘te veel keuzes op jonge leeftijd’ worden vaak genoemd als oorzaak. Verder wordt het moeilijk gevonden om werk en privé gescheiden te houden en zorgen sociale media voor nog meer druk op de schouders (Metro 2017).
Allemaal factoren die kunnen bijdrage tot een grote kans op het ontwikkelen van een gewoonte, een afhankelijkheid. Van de ene op andere dag word je van recreatieve gebruiker tot verslaafde gebombardeerd. Bam!! Wat dan? Dan lig je eruit, dan ben je gestigmatiseerd. Ben je een loser. Slap karakter, geen ruggengraat. Voor afhankelijke of verslaafde burgers geen begrip vanuit deze maatschappij. Wat nou participatiemaatschappij? Wat is dat anyway? Bedacht door ambtenaren omdat er te weinig geld is voor zorg? Hou op joh, zo geen tijd voor die flauwekul.
Nee het leven gaat verder. Met, of zonder jou.