Om de week lees je op This Is Our House de column van Denis Doeland, voormalig dj en grondlegger van ID&T en tegenwoordig onderzoeker en data-expert. In een serie van 3 afleveringen staat hij deze weken stil bij de enorme concurrentie in de Nederlandse scene. Dit naar aanleiding van de Dance Festival Monitor 2016. In deel 2: Kun je er door middel van data van social media achter komen hoe groot de Nederlandse markt der dancefestivals is?
door Denis Doeland
Het Nationale Social Media Onderzoek 2017 van NewCom gaf een week geleden inzicht. De steekproef vormt een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder. Het onderzoek is afgenomen in januari 2017.
Snapchat en Instagram zijn mede door de grote populariteit onder jongeren het afgelopen jaar flink gegroeid in Nederland. Instagram is op de ranglijst van meest gebruikte social media in Nederland zelfs Twitter gepasseerd. Het gebruik van Twitter daalde niet, het bleef afgelopen jaar gelijk. Het gebruik van Facebook groeide door een toename van het aantal ouderen, het aantal jongeren neemt af in de jongste doelgroep.
In cijfers heeft Facebook 10,4 miljoen gebruikers, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2015. 7,5 miljoen Nederlanders loggen dagelijks in op de blauwe pagina’s. Relatieve nieuwkomers groeien nog harder. Het dagelijkse gebruik op Instagram steeg 50 procent. En Snapchat zelfs 77 procent.
Geeft Facebook inzicht?
Met meer dan 10 miljoen Nederlanders in het netwerk kun je stellen dat Facebook een representatieve afspiegeling van de bevolking is. Zou je dan kunnen inventariseren hoe het festivallandschap eruit ziet? Samen met het team van Fanalists en de benchmark-app Rankingz keken we naar de 350 dancefestivals uit de vorige post. Bijna elk festival maakte in 2016 een evenement aan via Facebook.
De logica van een evenementenpagina op Facebook is heel simpel. Op basis van de interactie die je hebt met je vrienden en vrienden van vrienden is het algoritme in staat om evenementen die je zouden kunnen interesseren voor te stellen. Een goede manier voor festivalorganisatoren om hun festival op het netvlies te krijgen. Maar voor analisten een mogelijkheid om te kijken hoe groot de omvang van de Nederlandse festivalmarkt is.
Volg TIOH op Facebook:
De getallen
Met een RSVP op een Facebook-evenementenpagina wordt door fans aangegeven of zij gaan, geïnteresseerd zijn of niet geïnteresseerd zijn. Van de 350 gemeten festivals uit de vorige post valt op te maken dat vorig jaar ruim 12,6 miljoen RSVP’s zijn geteld. Deze gerelateerd aan ruim 1,8 miljoen unieke personen. Per persoon zo’n 7 RSVP’s dus.
855 duizend personen geven 2,9 miljoen keer aan te gaan naar een evenement. Kortweg zou je voorzichtig kunnen stellen dat gemiddeld een persoon naar 3 evenementen gaat. 787 duizend personen geven 2,1 miljoen keer aan geïnteresseerd te zijn in een evenement. 7,6 miljoen RSVPs blijven open staan. Deze zijn van 799 duizend personen.
Uit de cijfers ontstaat voorzichtig een beeld van populariteit van een festival. Bij welke festivals werd vorig jaar het meest aangegeven door fans dat ze gaan?
‘Gaat’ op Facebook, de top 5:
- Defqon.1
- Awakenings
- Mysteryland
- DGTL
- Intents Festival (foto onder)
‘Geïnteresseerd’ op Facebook’:
En in welke dance-event is men het meest ‘Geïnteresseerd’?
- Dekmantel
- Defqon.1
- Pleinvrees am Strand
- Amsterdam Open Air
- Into The Woods
Langzamerhand wordt door social media de omvang van de Nederlandse festivalmarkt transparant. Ondanks dat we nog aan het rekenen zijn kun je wel al stellen dat ergens tussen de 2 en 2,5 miljoen unieke personen naar een dancefestival gaan.
Ook kun je zien, wanneer je de verschillende Facebook-evenementenpagina’s vergelijkt, welke personen naar welk festival gaan. En hoe vaak ze per jaar gaan. Het is nu mogelijk de volgende stap te maken. Hoeveel tickets worden er nu in Nederland verkocht bij deze verschillende festivals? En wat is de financiële omvang? Daarover meer in de volgende post.
Tot slot
Van iemand die zegt te gaan op Facebook is natuurlijk niet direct te checken of deze persoon echt een kaartje heeft gekocht. Hét voorbeeld van een uit de hand gelopen Facebook-evenement is natuurlijk Project X in Haren. Daar was echter geen ticketsysteem. Dat hebben de meeste dance-evenementen wel.
Als je echt 100 % zeker wil zijn dat mensen zeggen te komen die een ticket hebben gekocht, dan werkt alleen een geïntegreerd ticketsysteem dat je instrumenteert om dit te gaan meten. Voor de meeste organisatoren een mooie – maar door de overvolle festivalmarkt – een noodzakelijke noot om te kraken in 2017.
Voetnoot
- Een aantal jaren begon Rankingz (red. tegenwoordig een benchmark-applicatie van Fanalists) met het monitoren van dancefestivals in Nederland. Eerst vooral op het gebied van social media. Later is steeds meer data toegevoegd. In 2015 werd voor het eerst gewerkt aan de festivalmonitor die in 2016 een eigen dance-variant kent. Een dynamische monitor die elke maand een update met een voorspellend karakter kent.
- Inmiddels zijn de eerste festivals al op de kalender verschenen. De betrokkenen bij de Dance Festival Monitor zijn zich bewust dat wellicht hier en daar een festival ontbreekt. De definitie van een festival is wat diffuus geworden. Zo worden indoor-evenementen tegenwoordig ook festivals genoemd. De lijst van festivals die in 2016 zijn bekeken kun je hier vinden. Ben je van mening dat een festival ontbreekt vul deze dan hier in.