woensdag, oktober 4, 2023

COLUMN DENIS DOELAND: 1 op de 10 dancefestivals is nieuw

-

Home » Uncategorized » COLUMN DENIS DOELAND: 1 op de 10 dancefestivals is nieuw

Met regelmaat lees je op This Is Our House de column van Denis Doeland, voormalig dj (Weirdo), mede-grondlegger van ID&T en tegenwoordig onderzoeker en data-expert. Dit keer schrijft hij over de resultaten van de Dance Festival Monitor in het 3e kwartaal. Met onder meer dalende ticketprijzen, festivals die (al dan niet) uitverkocht zijn en nauwelijks ruimte voor nieuwe festivals. 

 

door Denis Doeland

Het is alweer een poos geleden dat er een editie uitkwam van de Dance Festival Monitor. Hieronder vind je de cijfers over Nederlandse dancefestivals van het derde kwartaal van dit jaar. In deze monitor vergelijk ik dit kwartaal met het derde kwartaal van vorig jaar en de eerste twee kwartalen van dit jaar.

Elk kwartaal zoek ik naar trends en analyseer ik verschillen tussen dancefestivals. Ik hoop je meer te kunnen leren over de verkooptijd van kaarten en de ontwikkeling van nieuwe festivals en bestaande edities. Hieronder lees je ook meer over de geografische spreiding en de hoe lang het tegenwoordig gemiddeld duurt voordat een festival is uitverkocht.

Aantal festivals en prijsontwikkeling

In het afgelopen kwartaal hebben 90 dancefestivals plaatsgevonden. Dat is negen procent minder dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Het aantal unieke merken nam met zeven procent af.

Ook de prijs van een regulier ticket nam af. Tickets waren drie procent goedkoper dan vorig jaar. De korting die festivals dit jaar gaven voor de aankoop van een early bird-ticket, verschilde nauwelijks in vergelijking met dezelfde periode van het afgelopen jaar.

[Klik hier voor een vergroting van de afbeelding]

 

Meer dan 40 procent van de festivals is een meerdaags festival en bijna 90 procent van de dancefestivals vindt buiten plaats. De weekender-kaarten waren meer dan twaalf procent goedkoper dan vorig jaar. In de ‘vroege vogel-fase’ werd echter minder korting gegeven dan vorig jaar. De tickets waren gemiddeld zo’n 5 euro duurder in deze fase.

Annulering en uitverkoop

Festivals vermelden maar al te graag dat ze zijn uitverkocht. Maar klopt dat ook altijd? We kunnen het niet nagaan. Toch heeft het zin om te analyseren hoeveel festivals vermelden dat ze uitverkocht zijn, al is het maar om een trend te zien.

35 procent van de festivals geeft aan uitverkocht te zijn. Dit is bijna het dubbele van vorig jaar. Ook is het een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal.

Tegenover de groei van het aantal uitverkochte festivals, staat het aantal festivals dat geen doorgang vond. Dit aantal groeiende ook. Er vonden meer festivals niet plaats dan in het tweede kwartaal.


Volg TIOH op Facebook:


Voorverkooptijd en ticketproviders

Een festival verkoopt gemiddeld 170 dagen lang zijn kaarten. De mediaan bedraagt 166 dagen. De langste verkooptijd van een festival is 352 dagen, de kortste is 75 dagen. Slechts een handjevol festivals verkoopt zijn kaarten binnen een week uit. Het festival wat daarop volgt, verkocht in 52 dagen uit. Gemiddeld duurt het 139 dagen voordat de meeste festivals uitverkocht zijn.

In het vorige kwartaal van het jaar was Paylogic de meest gekozen ticket-provider. Paylogic wordt gevolgd door de combi Eventbrite/Ticketscript en Your Ticket Provider. Voor het derde achtereenvolgende jaar zijn de servicekosten in dit kwartaal gedaald. Gemiddeld betaalde een festivalbezoeker 2,88 euro aan servicekosten.

Denis Doeland dj's

Weinig aanwas

Al vaker had ik de indruk dat de markt ‘op slot zit’ en aan zijn plafond zit. Daarom analyseerde ik dit kwartaal het aantal terugkerende festivals en festivals met een eerste editie. Bijna 90 procent van alle dance-festivals in dit kwartaal waren edities die eerder hebben plaatsgevonden. Een opmerkelijke ontwikkeling en de vraag oproept: kun je iets zeggen over de levenscyclus van een festival, en die van de markt?

Komende weken hoop ik hier meer inzicht in te hebben. Ook zal ik delen wat er verwacht mag worden voor einde van het jaar en 2019. Ook zal ik de cijfers van het Amsterdam Dance Event onder de loep nemen. Wordt vervolgd!


Meer columns van Denis Doeland

Kijk hier voor meer columns van de hand van Denis Doeland.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Geen Chinezen, wel allrounders: De DJ FACT Top 100 versus de DJ Mag Top 100

De verschillen tussen onze vorige week gelanceerde DJ FACT Top 100 en de laatste DJ Mag Top 100 zijn...

Festivalseizoen 2022: Optimisme onder organisatoren, wel zorgen over productie en kosten

De verwachtingen voor het Europese festivalseizoen 2022 liepen als een rode draad door de eerste conferentiedag van Eurosonic Noorderslag...