Om de week lees je op This Is Our House de column van Denis Doeland, voormalig dj en grondlegger van ID&T en tegenwoordig onderzoeker en data-expert. Dit keer schrijft hij over de dance-opleidingen in Nederland. Die zijn volgens Doeland te traditioneel en eigenlijk nog geen stap verder.
door Denis Doeland
Meer dan twee jaar geleden vroeg de Fontys Rockacademie wat ik van de stand van Nederlandse dance-opleidingen vond. Sinds februari 2016 is de wereld best veranderd. Helaas is er nog weinig veranderd aan de dance-opleidingen in Nederland. Dit is de stand van de dance-opleidingen in Nederland, in 2016 en in 2018. Wat zou je kunnen doen als je een nieuwe dance-opleiding zou starten?
Nederland als dancenatie
Dance is een belangrijk exportproduct geworden voor Nederland. Wereldwijd wordt het economische belang van dancemuziek op meer dan 7 miljard euro geschat. Nederland staat hoog in de top 5 van voorname dancelanden. We zijn een wereldspeler. De internationale status van Nederlandse dj’s zorgt dat Nederland een unieke en wereldwijde koppositie inneemt.
Nederland kent diverse (dance-)opleidingen, in verschillende segmenten. Van producer of dj tot manager van een artiest of organisator van een festival/evenement. De afgelopen jaren lijkt er sprake te zijn van een ware wildgroei. Ook internationaal zijn er recentelijk de eerste opleidingen in de dance-industrie opgestart. De Rockacademie was echter de eerste opleiding die dance als volwassen muziekstroming omarmde.
Dance-opleidingen zijn traditioneel
Wat de verschillende Nederlandse opleidingen die zich richten op dance of EDM gemeen hebben, is dat ze erg traditioneel zijn. Dat geldt voor de Hogeschool Inholland, Rockacademie, Fontys ACI, Herman Brood Academie, Codarts en HKU. Maar ook voor diverse conservatoria en universiteiten en de particuliere initiatieven. Denk aan The School of House en The Amsterdam DJ School.
De opleidingen gaan nog te veel uit van een analoge industrie. Dance is per definitie een digitaal genre omdat productie, distributie, promotie en consumptie (ook van de doelgroep) volledig digitaal is. De jongste generatie danceliefhebbers (uit 1980 – 2000) groeide volledig digitaal op, met internet en smartphones binnen handbereik. Daar sluiten de opleidingen niet op aan.
Het is dan ook een gemiste kans dat je bij de huidige opleidingen fysiek aanwezig moet zijn bij colleges. Leerstof sluit niet aan op de actuele praktijk. Dat biedt echter wel grote kansen voor een nieuwe opleiding die beter aansluit op het nieuwe businessmodel van de dance-industrie. Dat nieuwe businessmodel heeft digitaal als vertrekpunt.
Berklee College of Music en Universiteit van Nederland
Een (nieuwe) dance-opleiding zou een voorbeeld kunnen nemen aan Berklee College of Music, ’s werelds meest vooraanstaande opleiding in eigentijdse muziek. De universiteit kent John Mayer, Gavin Degraw, Esperanza Spalding en PSY (van de hit Gangnam Style) als alumni.
Hier is wel ruimte voor colleges over Copyright Law in Europa, Music Publishing en Licensing, Innovatie in de Music Business en New Business Models. De universiteit biedt diverse online cursussen aan. Studenten kunnen een bachelordiploma behalen via het internet. Berklee is niet de enige universiteit die deze stap heeft gemaakt.
Meer lezen? Volg ons op Facebook!
Ook de Universiteit van Nederland kent een model dat goed kan worden ingezet voor de nieuwe dance-opleiding. De beste hoogleraren van Nederland geven gratis college op internet. Elke werkdag komt er een nieuw college online en elke week een nieuwe hoogleraar.
Geïnspireerd op dit model zouden professionals van de verschillende opleidingen fysiek of digitaal college kunnen geven. Er zijn verschillende voordelen bij het online programma: het lesgeld voor een online diploma is minder hoog dan voor ‘fysieke’’ colleges en middelbare scholieren kunnen ook meedoen aan het lesprogramma.
Overige uitgangs- en verbeterpunten voor Nederlandse dance-opleidingen:
- Inrichting en operatie als netwerkorganisatie: samenwerkingsverband van meerdere opleidingen tezamen. Een nieuwe opleiding zou een samenwerkingsverband van opleidingen moeten zijn, die in juridisch opzicht of qua management geen centraal geheel vormen. De opleidingen werken op vrijwillige basis samen, vanuit het inzicht dat ze gezamenlijk een sterkere internationale marktpositie innemen dan wanneer ze afzonderlijk zouden opereren.
- Democratisering van de opleiding: kansen voor iedereen, ook al heb je geen vooropleiding. Veel talenten hebben niet de juiste (voor)opleiding, waardoor ze niet in aanmerking komen. Maak de opleiding democratisch en toegankelijk voor talenten zonder de juiste vooropleiding.
- De opleiding moet ook staan voor internationale toegankelijkheid: de opleiding moet open zijn voor studenten van buiten Nederland. Wereldwijd zijn meer dan 29.000 dj’s geregistreerd. Nederland kan door zijn prominente rol als voorlopers ook fungeren als docent voor deze dj’s.
- De nieuwe opleiding moet gedragen worden door de Popcoalitie. Door de relatie met de topsector creatieve industrie is de toekomst van de nieuwe opleiding gewaarborgd. Daarmee ontstaat draagvlak en ondersteuning vanuit de Nederlandse overheid.
Conclusie
Er ligt een enorme kans voor een nieuwe Nederlandse dance-opleiding, die het beste samenbrengt van de bestaande opleidingen en grotendeels online gefaciliteerd moet worden. Als inspiratie zou het model van Berklee moeten dienen.
Waarom zouden we in Nederland niet het voortouw nemen? Pionierden we in Nederland niet al met de eerste dance-opleiding? Laten we hopen dat de andere Nederlandse dance-opleidingen in de komende twee jaar wel een stap zetten! Het zou mooi zijn als in Nederland op dit gebied ook een significante rol spelen.