zaterdag, februari 24, 2024

COLUMN DENIS DOELAND: Eerste bevindingen Festival Monitor 2017

-

Home » Uncategorized » COLUMN DENIS DOELAND: Eerste bevindingen Festival Monitor 2017

Om de week lees je op This Is Our House de column van Denis Doeland, voormalig dj en grondlegger van ID&T en tegenwoordig onderzoeker en data-expert. Dit keer schrijft hij – exclusief voor This Is Our House – over de eerste bevindingen uit de Dance Monitor 2017.

 

Het festivalseizoen is weer in volle gang. De cijfers van het eerste kwartaal van 2017 worden zichtbaar. Opvallend genoeg lijkt de groei van de dancemarkt niet te stuiten, zo lijkt het. Is de rek uit de festivalmarkt? Komt het plafond in zicht?

Dance Monitor 2017: de feiten

De eerste bevindingen uit de Dance Monitor 2017 laten zien dat het aantal festivals stijgt, van 32 naar 50. Een groei van 56 procent. Het aantal unieke merken (oftewel concepten) stijgt met 31 procent.

In het eerste kwartaal konden feestgangers 53 dagen aaneengesloten feesten. Tweederde van de festivals vindt voornamelijk binnen plaats en de geschatte capaciteit is tussen 1.500 en 5.000 personen. Het segment van deze capaciteit categorie groeide overigens lichtelijk.

Het aandeel uitverkochte evenementen daalde naar bijna 36 procent ten opzichte van 47 procent voor dezelfde periode in het afgelopen jaar. 1,9 procent in het eerste kwartaal werd geannuleerd. Een jaar eerder werden 2,8 procent van de festivals geannuleerd.

Dance Festival Monitor 2017

Festivals goedkoper

Bij de kaartverkoop zijn de inzichten interessanter geworden. Verschuiving bij de ticket-providers en het aandeel festivals dat zij vertegenwoordigen zijn goed zichtbaar. Als voorbeeld wordt een groei van Ticketscript zichtbaar en wordt Your Ticket Provider een significante speler.

Mooi die verschuiving van leveranciers, echter de verschuiving in prijs is natuurlijk interessanter. Want de gemiddelde kaartprijs is gedaald. Een regulier ticket kostte gemiddeld iets meer dan 29 euro ten opzichte van 41 euro vorig jaar.

De gemiddelde early bird korting is bijna gehalveerd. Vorig jaar werd nog 30 procent korting gegeven. Dit jaar is dat 16 procent. Met als bijkomend gevolg dat de gemiddelde service-vergoeding die berekend wordt bij de aanschaf van een ticket ook lager is.


Volg TIOH op Facebook


Tijdens economielessen op de middelbare school leerde ik het volgende: wanneer veel aanbieders op een markt actief zijn, heeft elk bedrijf slechts een klein marktaandeel en weinig invloed op de prijs. Zij zullen zich vooral richten op het optimaliseren van hun eigen aanbod. Indien er slechts enkele aanbieders op een markt zijn, hebben deze veel meer invloed op de prijs en hoeveelheid, oftewel, ze hebben meer marktmacht.

Daarnaast leerde ik: wanneer producten voor de afnemers geen onderlinge verschillen vertonen, spreken we van homogene producten. De productie is geautomatiseerd en weinig productdifferentiatie is mogelijk. Concurrentie geschiedt vooral op het gebied van prijs.

Het mag duidelijk zijn dat in de festivalmarkt, kijkende naar de basisprincipes van de algemene economie en de eerste bevindingen uit de Dance Monitor 2017, iets gaande is. Je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om te begrijpen dat de markt in 2017 wel eens echt zijn plafond zou kunnen bereiken. Toename van het aantal festivals, line-ups die weinig diversiteit vertonen, dalende prijs voor een ticket en groei van het kleinste segment zijn de eerste signalen.

Dance Festival Monitor 2017


Voetnoot

De Dance Monitor is een initiatief van DDMCA, Jibe Company en Fanalists. De monitor is tot stand gekomen op basis van data uit verschillende bronnen. Uiteraard kan het zijn dat een festival ontbreekt in de monitor. Gezien het een steekproef betreft geeft de monitor een goed beeld van de markt. De definitie van een festival is een indoor en/of outdoor evenement. Dank aan Rosa van de Hoven van Fanalists voor de verwerking van de data.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Geen Chinezen, wel allrounders: De DJ FACT Top 100 versus de DJ Mag Top 100

De verschillen tussen onze vorige week gelanceerde DJ FACT Top 100 en de laatste DJ Mag Top 100 zijn...

Tiësto nieuwe nummer 1 in DJ FACT Top 100

De DJ FACT Top 100 van 2022 kent een nieuwe, Nederlandse nummer 1. Tiësto lost Marshmello af aan kop...