dinsdag, februari 27, 2024

COLUMN DENIS DOELAND: Hoe ziet de industrie er in 2018-2020 uit?

-

Home » Uncategorized » COLUMN DENIS DOELAND: Hoe ziet de industrie er in 2018-2020 uit?

Om de week lees je op This Is Our House de column van Denis Doeland, voormalig dj en grondlegger van ID&T en tegenwoordig onderzoeker en data-expert. Dit keer beschrijft hij een vooruitzicht naar de dance-industrie in 2018, plus een vergezicht naar 2019. 

door Denis Doeland

 

Vorige week deed ik een lezing voor een groep zakenmensen. Ongemerkt gaf ik een lezing die volgens de aanwezigen het ‘three horizons framework’ in zich had. En een ‘BHAG’, oftewel een lange termijn visie, die in eerste instantie ‘ridicuul’ klinkt maar wel haalbaar is voor een industrie.

In de lezing ging het over de dance-industrie. Een vooruitzicht naar 2018 en vergezicht naar 2019 aan de hand van 3 horizonten met een doel dat tot verbeelding spreekt en uitdagend is. Ik kan me voorstellen dat de dance-industrie graag bij deze lezing aanwezig had willen zijn. Een mooi moment om de inhoud hier nog eens te delen.

De terminologie

Allereerst een uitleg. Het ‘three horizons framework’ werd oorspronkelijk gepubliceerd door Baghai, Coley et al (2000) en is sindsdien een belangrijk model gebleken voor groei, verandering en innovatie binnen organisaties. Aan de hand van 3 horizonten kan worden beschreven welke fasen organisaties of industrieën gaan doormaken.

De term BHAG – Big Hairy Audacious Goal – komt van Jim Collins en Jerry Porras. Zij ontdekten na uitgebreid onderzoek dat organisaties die zo’n doel hadden geformuleerd veel beter presteerden dan organisaties die dat niet hadden. Het ging daarbij om BHAG’s die tot de verbeelding spraken en uitdagend geformuleerd zijn.

BHAG

Voorbeelden van succesvolle BHAG’s zijn:

  • We put a man on the moon and will bring him back safely this decade (John F. Kennedy, 1961)
  • We crush Adidas (Nike, bij oprichting, terwijl Adidas destijds marktleider was)
  • In 2020 zullen er met Volvo’s geen verkeersdoden meer vallen (Volvo)

Hoe zien de 3 horizonten voor de dance-industrie er dan uit en wat is de BHAG?

Horizon 1 – 2018

Aan de achterkant ontstaat bij veel organisaties in de dance-industrie een blinde vlek. Dit is nu juist het meest interessante deel. Hier zit het digitale vermogen – een belangrijk deel van de financiële waardering – van het bedrijf waar je controle op kunt krijgen. De inzichten over Spinnin Records en Armin Only van Armin van Buuren geven aan wat organisaties in 2018 te doen staat.

Hoe kan je grip krijgen op het digitale vermogen? Daarvoor moet je op een data-gedreven manier jouw event en ecosysteem optimaliseren. Je moet aan de slag met het Business Acceleration Framework. Dit raamwerk omvat de gehele digitale verandering van een organisatie en laat jullie event en ecosysteem digitaal opstijgen, door slim gebruik te maken van data.

Horizon 2 – 2019

Google zet al een paar jaar in haar strijd tegen onnatuurlijke manipulatie van zoekresultaten steeds vaker ‘machine learning’ in om ‘big data’-patronen voor spamherkenning bloot te leggen. Waar voorheen handmatig gekeken werd op welke 2 à 3 factoren een onnatuurlijke link herkend kan worden, kan nu een zelflerend systeem enorm gecompliceerde patronen herkennen in de enorme berg data. Waar nieuwe trucs ontstaan, leert het systeem bij iedere update de daarbij behorende patronen te herkennen.

Iedere post of like, iedere piep van een supermarkt-scanner is een potentieel waardevolle informatiebron

Kijkende naar de technologische revolutie die gaande is, dan zie je dat er een ongekende hoeveelheid informatie beschikbaar is voor analyse en actie. Iedere Facebook-post of -like, iedere piep van een supermarkt-scanner, elk knipperend lampje van een medisch hulpmiddel kan worden uitgelezen en geanalyseerd. En is daarmee een potentieel waardevolle bron van informatie. De mogelijkheid om automatisch deze waardevolle informatie uit te pluizen, op zoek naar verbindingen die niet voor de hand liggend zijn, wordt ook machinelering genoemd.


Volg TIOH op Facebook:


In ons boek VanAnaloognaarDigitaal.nu noteerden we Mike Gualtieri, analist bij Forrester Research. Met een pragmatische definitie: ‘Big Data is het vermogen van een bedrijf om gegevens op te slaan, te verwerken en zichzelf toegang te verschaffen tot die gegevens, waardoor het bedrijf effectiever kan werken, beslissingen kan nemen, risico’s kan verminderen en klanten kan bedienen’.

Dit is een goed werkbare definitie. Maar ik ben wel van mening dat de term ‘big data’ – net als de term ‘social media’ – containerbegrippen zijn. Wanneer big data zijn volwassen stadium bereikt, zal de term gewoon weer data genoemd worden. En is het de normaalste zaak van de wereld geworden, net als de termen e-mail en website.

In 2019 zal het zover zijn. Het automatisch herkennen van patronen in het Business Framework is dan een feit. Organisaties in de dance-industrie maken gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning. Data is een containerbegrip geworden en een middel dat organisaties helpt sturen.

Hardwell Rauw Lauw

Horizon 3 – 2020

Eind van 2019, begin 2020: de dance-industrie begint langzamerhand een automatische industrie te worden. Chatbots, zoals die van Hardwell, zijn de normaalste zaak van de wereld. Je kunt niet alleen kletsen via deze bots, maar muziek luisteren, tickets en merchandise bestellen. Automatische analyses en beslissingen aan de hand van het Business Acceleration Framework is voor iedere organisatie in de dance-industrie part of the job.

Dit klinkt allemaal als een doel dat tot de verbeelding spreekt en uitdagend geformuleerd is, toch? Wat mij betreft zijn we hier niet zo ver meer vandaan. Kijkende naar voorbeelden uit China zie je dat dergelijke aspecten al een plek hebben gevonden. In mijn overtuiging zal de dance-industrie begin 2020 zover zijn. Bots als onmisbaar gereedschap in de relaties tussen fans en dj’s en fans en festivals.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Geen Chinezen, wel allrounders: De DJ FACT Top 100 versus de DJ Mag Top 100

De verschillen tussen onze vorige week gelanceerde DJ FACT Top 100 en de laatste DJ Mag Top 100 zijn...

Tiësto nieuwe nummer 1 in DJ FACT Top 100

De DJ FACT Top 100 van 2022 kent een nieuwe, Nederlandse nummer 1. Tiësto lost Marshmello af aan kop...