donderdag, september 22, 2022

COLUMN DENIS DOELAND: ‘Dj, pas op voor je digitale doodvonnis’

-

Home » Features » COLUMN DENIS DOELAND: ‘Dj, pas op voor je digitale doodvonnis’

Met regelmaat lees je op This Is Our House de column van Denis Doeland, voormalig dj en grondlegger van ID&T en tegenwoordig onderzoeker en data-expert. Deze keer deelt hij de eerste inzichten uit de reputatie-index, waarin de digitale performance van ’s werelds populairste dj’s is geanalyseerd. “Wie scoort goed en wie niet?”

Aan de hand van de reputation index, deden we onderzoek naar de prestaties van dj’s die de afgelopen 15 jaar in de DJ Mag Top 100 hebben gestaan. Facebook, Instagram, Twitter en YouTube zijn de uitgelezen kanalen om de digitale reputatie van een dj te volgen. Wie scoort er goed en wie niet? Welke trends signaleren we?

De prestaties van dj’s tussen 2016 tot en met het derde kwartaal van 2020 zijn gemeten en leveren interessante inzichten op. Ook is er in de loodzware corona-periode in ieder geval een lichtpuntje. De eerste vrouwelijk dj – Charlotte de Witte (hoofdfoto) – dringt binnen in de top van de reputatie-index. Ondanks dit lichtpunt, zien we een zorgwekkende ontwikkeling rondom de prestaties van dj’s.

>> Zie ook – DJ Mag Top 100: Tijd om af te kicken van ‘de doping van de dance’

Bijzondere trend

Een bijzondere trend is de sterke afname in het gebruik van Facebook. Tot 2017 plaatsten dj’s daar nog veel content en scoorden zo ook goede engagement-scores. In 2018 stortten deze cijfers weer flink in. Voor de corona-tijd presteerden de dj’s uit de DJ Mag Top 100 op een stabiele 50 procent van wat ze ooit presteerden. Er wordt daadwerkelijk de helft minder gepost en ook de interactie en engagement zijn gehalveerd.

Tegelijk begon YouTube steeds sterker te groeien. Vanaf 2016 begon het gebruik van het videoplatform steeds sterker te groeien. In 4 jaar tijd is het gemiddeld aantal volgers voor een dj uit de Top 100 zelfs 2,5 keer zo groot geworden. Voor wereldhits als ‘Lean On’ van Major Lazer en ‘Happier’ van Marshmello waren een miljard views vroeger een wereldrecord. Tegenwoordig is het voor topartiesten een haalbaar doel.

Dat YouTube zo relevant is, blijkt ook wel uit hoe graag fans de interactie aangaan door te liken, reageren en abonneren. Geen dj kan dit kanaal negeren. De artiesten in de DJ Mag Top 100 zijn slim genoeg om met groeiende regelmaat content te plaatsen op het videoplatform.

Laat dalend aantal gebruikers je niet misleiden!

Twitter, Instagram

Wat meer op de achtergrond bevinden zich Twitter en Instagram. Instagram groeit en krijgt steeds meer gebruikers en functies. Het gemiddeld aantal volgers van dj’s verdubbelde de afgelopen vier jaar dan ook. Bovendien is de interactie aanzienlijk beter dan op Facebook. Dit lijkt dj’s te motiveren om vaker te posten op Instagram. Het is geen loze verwachting dat Instagram in de toekomst nog belangrijker gaat worden in het digitale, publieke domein.

Twitter levert al jaren aan gebruikers in, maar de dj’s in de top 100 merken hier weinig van. Hun volgers-aantallen zijn in vier jaar niet gestegen of gedaald. De interactie is nog altijd hoog, al is het plaatsen van content een stuk minder impulsief geworden dan vroeger. Mijn advies voor dj’s: laat die dalende gebruikers je dus niet misleiden. Ook op Twitter is een specifieke doelgroep, zoals journalisten en bloggers, prima te bereiken.

Wat betekent de uitbraak van het coronavirus voor de manier waarop dj’s presteren op social media? Nadat Azië op slot ging, plaatsten dj’s massaal berichten over gecancelde shows en dat leidde tot een lichte opleving van de sociale kanalen. Maar 2 maanden later ging de wereld echt op slot.

Wat daarna volgde was motivatie, optimisme en opportunisme van de dj’s: talloze dj’s en evenementen besloten immers te livestreamen. Het post-ritme was nog nooit zo hoog geweest en de views stegen hard. Ook de betrokkenheid bij berichten en de interactie nam met rasse schreden toe. 

‘Ene na andere dj glijdt af’

Toch was het snel gedaan met het optimisme en opportunisme. Na het voorjaar, komt de algehele reputatie index onder druk te staan. Deze index daalt af naar scores die onder de winterdip van 2019 komen te liggen, toen corona net uitbrak. De ene na de andere dj glijdt af. Veel dj’s hebben geen strategie of plan hoe ze de aandacht van hun fans vasthouden.

Deze trend is een reden tot zorg. Hoe zorgen dj’s nog voor een verbinding met hun fans als er geen festivals meer zijn – en ze op sociale media ook het contact verliezen?

Op de site van Mixmag werd vorig jaar een interessant stuk gepubliceerd, met de niets aan de verbeelding latende titel: ‘FUCK THE ALGORITHM’. Hier wordt de vraag gesteld of dj’s een carrière kunnen hebben als ze geen gebruik maken van social media. Die vraag is nu erg relevant, omdat artiesten als Nils Frahm en The Black Madonna van social media afstand namen.

Reputatie-index

Stel je voor dat een dj of festival voor corona besloot om te stoppen met social media, of tijdens deze coronaperiode niet goed met de sociale kanalen aan de slag gaat. In feite betekent dat, zeker in deze tijd, dat je je digitale doodvonnis hebt getekend. 

Over het belang van een digitale reputatie is genoeg gezegd. Desillusie en vermoeidheid zijn slechte raadgevers en hebben impact op de social media kanalen van dj’s. Voor veel dj’s is het beste wat ze nu kunnen doen, investeren in de digitale reputatie. Zo kunnen ze de toekomst op de lange termijn veiligstellen. De komende maanden zal de reputatie-index een indicatie geven welke dj deze periode overleeft en welke dj wordt vergeten door het publiek.

Volgende maand volgen de eerste lijstjes. Wordt vervolgd!


Meer columns van Denis Doeland?

Check ze hier.

Hoe de reputatie-index tot stand komt kun je hier vinden. De analyse kwam mede tot stand in samenwerking met Ognjen Jovanovich en Simon Veerman van NXTLI.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Denis Doeland
Denis Doelandhttp://www.denisdoeland.com
Voormalig hardcore-dj (Weirdo), medegrondlegger van ID&T en tegenwoordig onderzoeker/adviseur op het gebied van digitale strategie. Verzorgt voor TIOH met regelmaat een column daarover. Ook ontwikkelde hij samen met dit platform de alternatieve ranglijst DJ FACT Top 100.

Gerelateerd

De top 3 hardstyle releases in september 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

De top 3 hardstyle releases in augustus 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...