maandag, december 4, 2023

COLUMN DENIS DOELAND: belangrijk signaal voor dance-industrie

-

Home » Uncategorized » COLUMN DENIS DOELAND: belangrijk signaal voor dance-industrie

Om de week lees je op This Is Our House de column van Denis Doeland, voormalig dj, grondlegger van ID&T en tegenwoordig onderzoeker en data-expert. Eigenlijk zou hij nu zijn derde aflevering publiceren in de serie over de dancefestivalmarkt in 2016. De actualiteit beslist echter anders.

door Denis Doeland

De actualiteit rondom Youtuber Pewdiepie laat mij niet los. Disney en YouTube keren de uiterst populaire YouTuber de rug toe. In het midden gelaten of de actie van beide bedrijven terecht is, wordt het eens en te meer duidelijk dat platformen van derden ook kunnen zorgen dat een businessmodel onder druk komt te staan.

Wat de YouTuber overkomt zou een dj of festival in de dance-industrie ook kunnen gebeuren. Welke richting zou de dance-industrie moeten kiezen om te voorkomen dat daar hetzelfde gebeurt?

Content producent

De 27-jarige PewDiePie is de populairste YouTuber. Hij heeft 53 miljoen volgers en zijn video’s zijn in totaal bijna 14,7 miljard keer bekeken. Hij verdient naar schatting 14 miljoen dollar (13 miljoen euro) per jaar met zijn filmpjes. Zijn zaken worden gerund door een onderdeel van Disney.

PewDiePie

De Dutch YouTube Gathering (DYTG) is hét evenement voor iedereen die van online video houdt. Vloggers, muzikanten, gamers, cabaretiers en fashion goeroes. De DYTG is hét evenement van het jaar waar de online video community samenkomt. Vorig jaar tijdens de gathering in Utrecht legde ik al uit dat binnen de dance-industrie verandering plaatsvindt in het videolandschap.

Tijdens dit evenement deponeerde ik deze stelling: als YouTuber ben je videoproducent in de breedste zin des woords en dien je de content zo breed mogelijk te distribueren om het maximale uit het businessmodel te halen. Pewdiepie is in mijn optiek een content producent in plaats van een YouTuber. Zo kunne ook dj’s en festivalorganisatoren videoproducenten zijn. Voor veel dj’s, maar ook voor festivalorganisatoren is YouTube een substantieel verdienmodel binnen het businessmodel.

Business model

Door digitalisering van netwerken, de opkomst van breedbandinternet en de ontwikkeling van efficiënte en slimme distributietechnieken is de capaciteit op vaste en mobiele netwerken in het afgelopen decennium astronomisch toegenomen. Organisatoren van festivals – maar ook dj’s – kunnen via steeds meer digitale netwerken, platforms en apparaten content verspreiden. Zo bereiken ze hun fans steeds meer kanalen. 


Dankzij nieuwe technologieën en hogere verbindingssnelheden wordt voorzien in de behoefte van veel fans om videocontent on the move tot zich te nemen. De manier waarop video ervaren wordt, blijft steeds evolueren. De rol van traditionele media om te informeren en te entertainen wordt in toenemende mate overgenomen door digitale platforms. Die zijn inmiddels dominant qua consumptie van videocontent.

Voor de dance-industrie ligt er de uitdaging die video heet. Een essentieel onderdeel van het businessmodel. Mijns inziens niet een aspect dat je in handen legt bij één platform. Kijk je naar de getallen van Pewdiepie, dan zie je dat het overgrote deel van zijn digitale vermogen in handen ligt van de videodienst van Google.

Digitaal vermogen

Elke organisatie die met sites actief op het web aanwezig is, apps en online stores bouwt en social media kanalen aanmaakt is per definitie een virtueel sociaal netwerk waar digitaal vermogen in opgesloten zit. Wanneer een dj of festival er voor kiest om één kanaal in te zetten is het gevolg dat een groot deel van het digitaal vermogen in handen is van één videodienst.

Digitaal vermogen ontstaat uit de context van data van gestructureerde en ongestructureerde bronnen die opgesloten zit in interne en externe netwerken. Door deze data te verzamelen, op te slaan en om te vormen tot bruikbare informatie kun je marketing, communicatie en verkoopprocessen sturen en optimaliseren. Dit is vandaag de dag een belangrijk financieel component in het businessmodel van een dj of festival.

Take aways

Wat op het ene moment nog nieuw is, kan op het volgende moment weer achterhaald zijn. Sommige inzichten zijn op de ene plek nog maar net opgedaan.  Op een andere plek is men er al volop mee aan de slag. De bevindingen uit het eerder gepubliceerde visiestuk zijn take aways voor de dance-industrie om op te pakken. Zo kunnen ze de exploitatie van video en de keten voor contenteigenaren te optimaliseren. Hopelijk zorgen de inzichten er voor dat de industrie leert van het debacle dat de YouTuber nu overkomt.

Het derde deel van de serie over de festivalmarkt verschijnt over twee weken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Geen Chinezen, wel allrounders: De DJ FACT Top 100 versus de DJ Mag Top 100

De verschillen tussen onze vorige week gelanceerde DJ FACT Top 100 en de laatste DJ Mag Top 100 zijn...

Tiësto nieuwe nummer 1 in DJ FACT Top 100

De DJ FACT Top 100 van 2022 kent een nieuwe, Nederlandse nummer 1. Tiësto lost Marshmello af aan kop...