woensdag, oktober 4, 2023

COLUMN JOEYSUKI: Vroegah in de club

-

Home » Uncategorized » COLUMN JOEYSUKI: Vroegah in de club

Woensdag is column-dag op Our House. Twee gastschrijvers uit de dancewereld vertalen – ieder in een eigen bpm – de hartslag van de scene. In de even weken lees je JoeySuki, alias voor Tilburger Lelieveld. Na een burn-out verruilde hij zijn carrière als internationale dj/producer voor een rol als artiestencoach, met muziek ernaast. Dit keer laat hij, mede naar aanleiding van de zorgelijke ontwikkelingen in Eindhoven, zijn licht schijnen op de clubscene; ooit florerend, nu ondergaand.

Ik herinner het mij nog heel goed. De dag dat ik 16 werd en officieel het uitgaanswereldje in mocht. Geen fake ID’s of sleep-overs meer bij vrienden maar uitgaan zoals de grote mensen dat deden.

Dat is inmiddels bijna 12 jaar geleden. Een van de dingen die mij opvielen is dat er muziektechnisch eigenlijk maar twee keuzes waren in de stad. Enerzijds Après Ski/R&B/HipHop/Top40. En anderzijds House.

Je had de welbekende studentenkroegen waar letterlijk van alles werd gedraaid. Het ‘U vraagt, wij draaien’-concept. En je had discotheken waar dj’s er alles aan deden om de nieuwste muziek te draaien en zo min mogelijk hitjes.

Bierviltje, pen en Soulseek

Dat laatste is hetgeen mij het meest is bijgebleven en waar mijn grootste interesse ook lag. Ik vond het heerlijk om op stap te gaan en gemiddeld zo’n 10 keer per avond naar de dj te rennen om te vragen welke plaat hij draaide.

Want nee, lieve mensen: Shazam bestond nog niet dus ik moest het doen met een ouderwets bierviltje en een pen. Om de dag erna op Soulseek op zoek te gaan naar de desbetreffende plaatjes.

Als je die plaat eenmaal had, kon je dag niet meer stuk en stond ie een maand lang op

Zo zal ik nooit meer het moment vergeten dat ik voor het eerst de Fedde Le Grand-remix hoorde van Ida Corr’s ‘Let Me Think About It’. Man, man, man… wat heb ik een zoektocht afgelegd naar die plaat. Het leuke daarvan was wel dat als je hem eenmaal had, je dag niet meer stuk kon en die plaat vervolgens een maand aan een stuk op stond.

Toen mijn eigen carrière begon te lopen heb ik ook nog in aardig wat clubs gedraaid in Nederland maar ik merkte wel dat dit al snel begon te verminderen. Ze gingen een voor een failliet. In mijn ogen doodzonde, want hier heb ik mijn mooiste tijd beleefd.

Wie durft nog een club te openen?

Ik vraag me dan ook af met welke gedachte de jeugd van tegenwoordig op stap gaat. Willen zij niet meer verrast worden door nieuwe muziek en alleen maar het herkenbare voorgeschoteld krijgen? Of is er wel degelijk vraag naar een discotheek en durft niemand het aan om er een te openen omdat de laatste jaren niet de beste waren voor de underground industrie?

Als het aan mij ligt vind ik dat elke stad in ieder geval één club moet hebben. Ik heb er een onvergetelijke jeugd gehad en ervaringen opgedaan die mijn passie voor muziek alleen maar hebben versterkt.

>> Zie ook onze serie artikelen rond de sluiting van club Arcade:
Clubscene Eindhoven krijgt almaar hardere klappen <<

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

DE DANCE-ADVOCAAT over boekingskantoren: Op naar meer shows, liefst via duurzame deal

Achter de industrie van events, dj’s, labels en releases gaat een wondere, maar niet zo vaak belichte wereld van...