maandag, december 4, 2023

COLUMN Pricilla Molle: 4 tips tegen FOMO

-

Home » Features » COLUMN Pricilla Molle: 4 tips tegen FOMO

Huisschrijvers van Our House geven iedere week het toetsenbord aan elkaar door voor een column op de zondagmiddag. Dit keer: ons grootste feestbeest Pricilla Molle over haar strijd tegen FOMO: the Fear Of Missing Out.

‘Goh, jij bent ook overal hè?’, is een veel voorkomende opmerking als ik weer eens op een feestje ben. “Tsja, ik doe m’n best”, zeg ik meestal daarop.

Maar waarom eigenlijk? Is het erg om een keer een feestje te missen? Of zou ik dan afkickverschijnselen krijgen?

Toen een vriend aan mij vroeg of ik mee ging naar Nachteville, een nieuw festival in bungalowpark de Eemhof, zei ik dat ik heel graag wilde, maar gewoon geen geld had. Je betaalt niet alleen voor je ticket, maar ook voor het huisje. Hij had hetzelfde probleem.

FOMO: Fear Of Missing Out

“De enige reden dat ik wel wil gaan is omdat ik bang ben voor FOMO”, zei hij. FOMO?, dacht ik eerst. Wat bedoelt hij? Na een snelle zoekactie op Google kwam ik erachter: Fear Of Missing Out betekent het dus.

Nu denk ik dat ik niet de enige ben die wel eens bang is om iets te missen. Vooral nu is het lastig om je ertegen te verzetten met al die Facebook-uitnodigingen, groepsapps en aftermovies. Ze vliegen je om de oren.

Maar is het erg om ergens een keer niet bij te zijn? Nee, ik denk het niet.

Al is het voor veel mensen lastig om een keer nee te zeggen. En daarom 4 handige tips om van je FOMO af te komen in een lijstje, want daar houden we van. Lijstjes.

1.De eerste ‘nee’ maakt alle andere ‘nee’s’ makkelijker. 

Dat wetende is het beste wat je nu kunt doen ‘nee’ zeggen zodra de eerstvolgende FOMO-situatie zich voordoet. Is je reden om ‘ja’ te zeggen niet meer dan angst om iets te missen? Zeg dan voor de verandering eens ‘nee’ en zie hoe gemakkelijk dat gaat. De keren daarop worden ook alleen maar makkelijker.

2. Het woord ‘nee’  is genoeg

Je afwijzing behoeft geen ellenlange verantwoording. Hoe korter de boodschap, hoe duidelijk en sterker deze overkomt. Ga je daarna alleen maar doorratelen over waarom je ‘nee’ zegt, dan zwakt dit je standvastigheid alleen maar af. “Nee, ik ben er vanavond niet bij”, “Nee, ik sla deze over” of “Nee, ik kan je hier niet bij helpen” is genoeg.

3. Je hoeft echt niet overal bij te zijn

Dat is ook onmogelijk. Je kan nooit overal zijn. Zet jezelf alleen op ‘aanwezig’  bij Facebook-events waar je echt heen wil zodat je niet telkens de neiging krijgt om alle updates te lezen terwijl je er toch niet bij kan zijn. Dat zorgt er ook voor dat je de feestjes uitkiest waar je echt naar uitkijkt.

4. Geniet van het moment

Als je dan toch op een feestje bent geniet er dan ook van. Laat je mobiel in je tas en maak je niet druk om wat er op andere feestjes gebeurt. Je bent nu hier. Geniet van het moment, van je vrienden en van de muziek. Daar draait het uiteindelijk allemaal om toch?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd