zaterdag, februari 24, 2024

COLUMN – Ode aan het clubcircuit

-

Home » Features » COLUMN – Ode aan het clubcircuit

Huisschrijvers van Our House geven iedere week het toetsenbord aan elkaar door voor een column op de zondagmiddag. Dit keer: hoofdredacteur Mark van Bergen breekt een lans voor het authentieke clubgevoel, naar aanleiding van de heropening van 013 in Tilburg.

Euphoria
013 in Tilburg tijdens Euphoria. Foto: b2s

Ik houd enorm van festivals en locatiefeesten, maar ben van oudsher een man van de club en popzalen. Of het nou in Kadance, Zino, Arcade, de Escape, AIR of Now & Wow was; ik houd/hield van de puurheid van deze plekken.

Eén zaal met bijzaaltje, een line-up met een resident en daarna een lange set van een (inter)nationale dj, bekende gezichten, en dat in een setting die qua productie (licht, geluid, akoestiek, bars, dansvloer, zitgedeeltes) volledig afgestemd is op Het Feest.

De pure danceclubs zijn nog maar op één hand te tellen

Tegenwoordig heeft het clubcircuit het alleen lastig, zeker in het zuiden. De pure danceclubs zijn in Brabant nog maar op één hand te tellen.

Festivals in de zomer (ook steeds vaker erbuiten) en, in de koudere maanden, one-offs en terugkerende locatiefeesten bepalen het beeld.

Concurrentie

Voor een deel hebben clubs en podia het zelf laten liggen, kun je zeggen. Met hostings op of co-producties van festivals of satelliet-events op bijzondere locaties hadden ze beter kunnen anticiperen op de veranderingen.

Anderzijds is het lastig concurreren tegen evenementen in Brabant (Klokgebouw) die wel ruimere openingstijden hebben, net als clubs in de Randstad en – nog dichterbij – Antwerpen.

Gelukkig zijn er zo nu en dan lichtpuntjes. Vrijdag was ik in mijn thuisstad Tilburg bij de heropening van het grootste poppodium van Nederland, na een flinke verbouwing.

013 Tilburg

Datzelfde weekend kwam ook de afgestofte nachtprogrammering van 013 op stoom. Verdeeld over 3 dance-nachten waren er optredens van onder meer Dirtcaps, 2ManyDJ’s, ROD, Boddika en De Sluwe Vos.

Een warme Kruik word je ervan. Want het leek zowaar een eeuwtje geleden, een weekend met zo’n nachtelijke keuze aan de Veemarktstraat. Waar trouwens echt een fantastisch goed gerestyled popcentrum is verrezen.

Underworld, Beats & Beyond

In de jaren ’90 kon het niet op qua dance in 013, en liet ik het mij goed smaken. Met grote regelmaat concerten van top-acts als Chemical Brothers, Leftfield en Underworld, labelnights met dj-headliners als Carl Cox en vaste eigen concepten als Beats & Beyond en Loos.

De weelde van clubland zal niet meer terugkomen, en ik haat het als mensen blijven hangen in nostalgie. Maar het is zaak dat het niet helemaal verdwijnt.

Opstap

Door de jaren heen is het clubcircuit – met zijn vele, doorlopende tijdslots en avonden die economisch gezien ook eens mógen tegenvallen – altijd een belangrijke humuslaag geweest voor vernieuwing.

Dj’s krijgen er de kans hun eerste optredens voor publiek te doen, kleine organisaties mogen hostings verzorgen. Van daaruit kunnen ze dan weer doorgroeien naar grotere feesten en festivals.

Het is belangrijk dat er geen eenheidsworst ontstaat en er genoeg doorstroom blijft komen. Met het nieuwe 013 heb ik weer een beetje hoop gekregen dat dat goed komt. Maar wat zou het mooi zijn als er ruimere sluitingstijden komen. Het zou de bloeiende Brabantse scene echt toekomen.

Arcade Eindhoven
Club Arcade in Eindhoven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...