woensdag, oktober 4, 2023

De grootste muzikale familie ter wereld: TranceFamily

-

Home » Features » De grootste muzikale familie ter wereld: TranceFamily

Met deze meerdelige serie wil This Is Our House het belang van verschillende online dance community’s onder de loep nemen. Wat is een community, waarom is het anno 2021 zó belangrijk en wat is de meerwaarde van het samenbrengen van mensen voor jouw merk of (evenementen)organisatie? Kortom, een diepe duik in de wondere wereld van de dance community’s! Aflevering #3: TranceFamily Netherlands.

Een community die in deze reeks natuurlijk niet mag ontbreken is TranceFamily. In de wereld van de elektronische dansmuziek is het een begrip. Het is zo’n beetje de grootste muzikale familie ter wereld met leden van Nederland tot Australië, van India tot Mexico en van Zuid-Afrika tot Rusland. “Ik durf wel te zeggen dat TranceFamily een van de grootste community’s is van de wereld. Er zijn miljoenen volgers wereldwijd.”

This Is Our House had een interview met Marc Simz. Hij is niet alleen oprichter van TranceFamily Netherlands, maar met een dj-carrière van meer dan 20 jaar en vele producties op zijn naam, heeft hij ook muzikaal zijn steentje bijgedragen aan het genre.

#Trancefamily

Marc Simz: “Het is begonnen als #Trancefamily. Die hashtag werd wereldwijd gebruikt als er op social media ook maar iets werd gepost wat met trance te maken had. Muziek, dj’s, festivals, radioshows, ga zo maar door. Zo ontstond eigenlijk ook de eerste TranceFamily-pagina op Facebook. Van daaruit begonnen fans verschillende lokale community’s op te richten. Zoals TranceFamily SF, TranceFamily Belgium en TranceFamily Ireland. Toen zijn wij in Nederland in The Matrixx een indoorfeest gestart met de naam TranceFamily en vanuit daar groeide TranceFamily Netherlands.”

The Matrixx in Nijmegen was lange tijd een van de grootste clubs van Nederland. De discotheek opende in 2001 haar deuren en groeide in korte tijd uit tot de trance-tempel van Nederland. Gedurende hun bestaan sleepten ze drie keer de Nightlife-award binnen: de prijs van Horeca Nederland voor de populairste club. Eind 2014 sloten ze hun deuren en richtten ze zich op evenementen in binnen- en buitenland.

Marc Simz tijdens Tranceclassixx in The Matrixx op 21 april 2012

Prachtige mensen

Wat is volgens Marc Simz het belang van TranceFamily? “Het belang van deze community is saamhorigheid, één familie zijn met iedereen die ook maar iets met trance te maken heeft. Vooral in deze verschrikkelijke pandemie is het belangrijk om een community te hebben als bijvoorbeeld TranceFamily. De fans en de dj’s doen er alles aan om met elkaar in contact te blijven. Als we straks écht weer mogen, zie je hoe prachtig de mensen van TranceFamily wel niet zijn. Ze springen dan allemaal weer de vliegtuigen in om het volgende trance-event bij te wonen.”

Het mooiste wat hieruit is voortgevloeid, is dat wáár je ook vandaan komt, iedereen elkaar wel kent.

Altijd weer terug bij de family

Zelf volgt Marc Simz, naast de trance-, ook de techno-community op de voet. In de beginjaren werden deze twee stijlen vaak ook gecombineerd op één feest. Bij Innercity bijvoorbeeld, maar ook tijdens de eerste Sensation. Hij plaatst techno en trance qua sfeer in hetzelfde hoekje. “Nooit gezeik, feesten als een familie.” Maar als This Is Our House vraagt naar het schoolvoorbeeld van een community, komt Marc toch weer terug bij de familie die hij zo goed kent: “Ik denk dat het antwoord heel makkelijk is. En dat blijft toch echt de community van TranceFamily. Als je alleen al ziet hoeveel reacties er zijn op, bijvoorbeeld, een radioshow van A State Of Trance, of op een post op Facebook van Luminosity Events. En of het nou Europa is, de UK, India of de Verenigde Staten. We zijn allemaal gelijk. Er wordt niet gekeken naar hoe je gekleed bent, hoe je er verder uit ziet, of je blank of zwart bent. We zijn samen één. Alles draait om trance.”

De boot in

Veel van de berichten binnen een community gaan normaal gesproken natuurlijk over festivals. Met corona zijn die festivals er niet. Hoe gaat de TranceFamily daar mee om? Marc Simz: “Dat is heel moeilijk. In het begin werd je doodgegooid met livestreams. Maar uit ervaring weet je gewoon dat dit niet te doen is. Er is veel geregel en de hits zijn middelmatig. Wie er ook draaien, of welke grote organisatie er een online event geeft: het is gewoon niet hetzelfde. Wij hadden zoiets van, bespaar je de moeite en ga kijken wat er nog méér mogelijk is binnen de regels. En het was ons bijna gelukt! Maar liefst vier keer uitverkocht met een voorinschrijving. En nog iets van 700 mensen die op de reservelijst stonden. Voor ons ongekend, want het ging maar liefst om ruim 3100 bezoekers, alleen al vanuit Nederland en België. De rest van Europa wist nog van niks. Totdat die vervelende gemeente Amsterdam de protocollen maar weer eens ging veranderen en besloot dat we zo dus niet mochten uitvaren. We hadden alles corona-proof geregeld, tot in de puntjes. Maar net vóórdat de kaartverkoop van start zou gaan, ging de deur voor ons definitief dicht.”

We hadden vorig jaar een bootfeest zo goed als rond.

TranceFamily Outdoor

Maar nu er steeds meer mogelijk is, gaat het uiteindelijk alsnog gebeuren. Niet op een boot, maar gewoon, op locatie: Watergoed Slijk-Ewijk, in de buurt van Nijmegen. De voorinschrijving voor TranceFamily Outdoor is inmiddels gestart en het gaat harder dan ooit. Het TranceFamily-concept dateert al van de eerste jaren van de dj-carrière van Marc: “Ik ben zelf als resident-dj begonnen in de beste club van Nederland: The Matrixx. Ik draaide op alle trance-avonden. Totdat ik van David Brons (eigenaar van The Matrixx) mijn eigen concept mocht opzetten. Met zo’n ontzettend grote community, kon ik het niet anders noemen dan TranceFamily. Toen The Matrixx haar deuren sloot, wilde ik het concept door laten gaan en zijn we begonnen met het geven van feesten op verschillende locaties. Nu, in 2021 vonden we het tijd voor een outdoor-event. Zodra de crisis voorbij is, willen we dit ook jaarlijks neer gaan zetten.” En daar blijft het niet bij: “We hebben nog andere plannen. Zoals TranceFamily in het buitenland organiseren.”

De aftermovie van TranceFamily 2016

Liefde voor muziek

Geld verdienen met de community zit er niet in. “Eerlijk gezegd niet. We doen alles uit liefde voor muziek. En om de winst zo laag mogelijk te houden, kun je bij onze festivals altijd gratis naar het toilet, is er een gratis garderobe, parkeer je gratis en rekenen we normale consumptieprijzen. In de liefde voor je community is ‘lekker’ verdienen juist niet het belangrijkste.”

Over de toekomst van TranceFamily Netherlands zegt Marc: “Zelf denk ik dat de community niet meer heel erg groter gaat groeien. Dit omdat er zoveel verschillende stijlen zijn binnen de dance. En trance valt toch lekkerder bij een wat ouder publiek.” Community’s blijven wel belangrijk, denkt hij: “In tijden van een wereldwijde crisis zie je dat je júist contact houdt met al die community’s. Want anders word je toch snel eenzaam. Wie zegt dat er na corona niet weer een ander virus de kop op steekt? En dat we opnieuw verbannen worden naar ons computerscherm? Dus het is heel belangrijk dat deze community’s blijven bestaan.”


Meer over dance-community’s?

Lees ook de interviews die Huis-gids Peter de Valck had met de mensen achter Dedicated to Hardstyle en Hardstyle Classics Lovers. Wil je meer lezen over trance? Vind hier de eerdere artikelen van Erwin.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Erwin Herkelman
Erwin Herkelman
Enthousiast muziekblogger en tranceliefhebber. Bijzonder geïnteresseerd in de historie van de housemuziek. Leest graag boeken en kijkt documentaires. Wil jij dat Erwin verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe trance of house releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

21×2021: het jaar van Marc Simz

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...

Trance in oktober: De tips van Erwin Herkelman

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....