donderdag, mei 6, 2021
HomeFeaturesDaan Rijkers over Krëk: 'Soms is het daarboven een grote bende'

Daan Rijkers over Krëk: ‘Soms is het daarboven een grote bende’

-

Het is een uiterst kleurrijke verschijning, de 25-jarige Daan Rijkers uit Uden. Met zijn geverfde krullen, fleurige outfits en indrukwekkende houding kijkt iedereen wel even om. Zowel op straat als op het podium. Van origine is hij rapper, maar achter de producties zit een arsenaal aan electronische beats. Voor de beats is Daniël van Hoorn verantwoordelijk, maar voor de uitwerking Daan Rijkers zelf. Zijn nieuwe track en videoclip Krëk is zojuist uitgekomen. Reden te meer om eens in gesprek te gaan met de altijd vrolijke rapper.

Voor de mensen die je nog niet kennen: Wie is Daan Rijkers en waar is het allemaal begonnen?

“Het is begonnen in de brugklas toen ik een nummer moest schrijven voor de muziekles. Dat vond ik heel tof, maar het was natuurlijk nog niet serieus. Dat kwam op de Herman Brood Academie in Utrecht waar ik de opleiding van artiest in de richting van hiphop heb gevolgd. Daar is het balletje gaan rollen. Na anderhalf jaar heeft Diggy Dex mij meegevraagd naar zijn shows en als je daar drie jaar elke dag mee bezig bent leer je wel je eigen stijl kennen. Wat misschien nu nog steeds moeilijk te definiëren is.”

Daan Rijkers
Daan Rijkers – Foto: Ralph Roelse

Hoe zou je je stijl zelf omschrijven?

- Advertisement -

“Alles wat ik op single uitbreng is heel electronisch. Het is allemaal electronisch eigenlijk. Super dansbaar voor in een discotheek. Maar ik heb ook rustige en persoonlijke tracks, want ja, je staat natuurlijk niet elke dag in de club.”

Op je Facebookpagina omschrijf je het genre als ninetieshop. Wat bedoel je daarmee?

“We gebruiken alleen maar synthesizers uit de jaren ‘90. Echt analoge synthesizers. Net als 2Unlimited en 2 Brothers on the 4th Floor dat deden. Maar het wordt electronisch wel wat vervormd, want met die sound kom je echt niet meer weg. Dat is ontiegelijk achterhaald.”

Je staat niet alleen op het podium. Wie ondersteunen jou live en met je producties?

“Eddie van Dongen is de drummer die live meespeelt. Hij begon bij ons met drummen toen we twee jaar geleden met de Grote Prijs meededen en sindsdien staat hij bij ons op het podium en speelt hij ook in de tracks die we uitbrengen. Daniël oftewel Kromabis is mijn dj en hij produceert eigenlijk alles.”

Krëk
Artwork: Derde Divisie

Je nieuwe single Krëk is nu uit. Wat is daar zo vernieuwend aan?

“Het is een mix van hiphop en future house. Tot op heden is die combinatie in Nederland nog niet te horen. Op een paar tracks van Mr. Polska na dan, maar dat is niet te vergelijken.” 

‘Mr. Polska mag met ons mee carnaval komen vieren’

Waarom niet? Qua stijl is het toch best te vergelijken?

“Nou ik drink sowieso meer dan Polska. Durf te wedden dat hij geen carnavalsdag met ons volhoudt. En ja, dat is bij deze een uitnodiging.

Qua drop kunnen mensen het best vergelijken, maar ik vind Polska meer een MC dan een rapper. Niks ten nadele van Polska. Hij doet het super goed en de podia die hij beklimt wil ik ook naar toe. Maar als je de beat onder zijn teksten weghaalt, blijft er weinig meer over.” 

Hoe is Krëk ontstaan?

“Ik heb het geschreven op een feestje van een vriend uit Veghel. Hij woonde toen nog in een kraakpand. Ik was toen zo ver heen dat ik even in m’n eentje boven ben gaan zitten. Beneden hoorde ik een track en op die beat ben ik gaan schrijven. De volgende dag stuurde ik het door naar Daniël en hij heeft er een beat onder gebouwd. Een week later was het af.”

Waar gaat de single precies over?

“Het gaat over mijn gevoel op dat feestje en dat zie je in de clip goed terug. Op dat feestje ging alles langs me heen, ik zat helemaal in mijn hoofd. Soms is het daar een grote bende en dat gevoel heb ik beschreven.”

Naast de single breng je ook een nieuwe mixtape uit. Wat komt daar precies in voor?

“Dat is eigenlijk het vervolg op de single. De reden waarom ik zo vertiefd was op het feestje komt doordat het net twee maanden uit was met m’n ex. De mixtape gaat over de serieuze kanten en de verwerking na zo’n periode.”

‘Al laat je anderhalf uur scheetjes op Lowlands, dan waardeert het publiek het nog’

Wat is uiteindelijk je ultieme droom?

“Lowlands. Zonder meer. Daar hangt zo’n unieke sfeer. Al laat je anderhalf uur scheetjes op het podium, dan waardeert het publiek het nog. Niet dat ik dat zou doen natuurlijk, maar het is anders dan andere festivals. Lowlands is heel dienend naar een artiest toe. Naar mijn weten is dat nergens anders te vinden. Het lijkt me zo’n bizar gevoel om het podium op te rennen. Of het nou in de kleinste of grootste tent is.”

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

De grootste muzikale familie ter wereld: TranceFamily

Met deze meerdelige serie wil This Is Our House het belang van verschillende online dance community's onder de loep...

Nagenieten van Koningsdag: herbeleef de sets van o.a. de Streamers en 538 Koningsdag

Hoewel dit al de tweede Koningsdag is die we thuis moeten vieren, hebben Supersized Kingsday, de Streamers en 538...