dinsdag, oktober 3, 2023

Dansen met jas aan: festivalseizoen raakt doorgewinterd

-

Home » Features » Dansen met jas aan: festivalseizoen raakt doorgewinterd

Dansen onder kale bomen, met je jas aan, terwijl het stoom uit je mond komt. Schrikbeeld? Doorgewinterde partygangers raken juist meer en meer gewend aan festivals in frissere maanden – of het nou (deels) buiten of binnen is. Een groeiend aantal organisatoren neemt de stap naar festival-achtige concepten die overdag plaatsvinden aan de periferie van het zomerseizoen.

Festyland

Natuurlijk, iedereen verdringt zich in – grofweg – de R-loze maanden rond het zonnetje. Festivalorganisatoren niet in de laatste plaats. Zonder enige garantie uiteraard in ons klimaat. Maar met alle early bird-acties kopen we onze tickets toch gewoon (met Ticketswap voor sommigen als noodrem), en bouwen we dat feestje hoe dan ook.

Mede hierdoor zagen we de markt van dancefestivals de afgelopen jaren al oprekken tot april en september. Met een (extra) tent of overkapping, maar toch.

Daydream en Festyland

In Brabant en omstreken mogen Par-T, Rebirth (Haaren) en First Vision gezien worden als de grote verruimers van de festivalkalender. Par-T, organisator van onder meer 7th Sunday en Harmony of Hardcore (mei), sloeg al jaren geleden 2 flinke grenspalen, die qua omvang nog altijd gelden.

Waar Paaspop gezien wordt als de opening van het popfestivalseizoen – toch zeker in het zuiden – is Daydream (Lommel) dat voor de dancefestivals. Soms is het nog bibberen in april, maar al vaak genoeg werden Par-T en zijn bezoekers getrakteerd op fraai weer.

Daydream festival in Lommel
Daydream festival in Lommel

“Daydream heeft hier qua dance echt een trend gezet”, zegt Jochem van Pelt van First Vision (o.a. Lakedance) en recreatiegebied Aquabest. “Iedereen was verbaasd toen ze die stap namen. “Maar ze kregen gelijk, al hadden ze die eerste editie geluk dat het heel mooi weer was.”

Par-T’s Festyland posteerde zich eerder al als ‘Dé afsluiting van het festivalseizoen’ zelfs prompt in begin oktober – met succes. Van een lokaal feestje van de Band Zonder Banaan groeide het vanaf 2007 uit tot een groot evenement met pop, rock en ook veel dance voor tienduizenden bezoekers.

Maart en november in trek

Met de komst van een nieuwe reeks overdaagse indoorfestivals aan zowel de voorkant (maart) als achterkant (oktober, november) van het festivalseizoen worden de grenzen nu weer verder opgerekt.

Early hardstyle-evenement Previous in Valkenswaard is in het zuiden de jongste loot aan de ‘koude kant’ van festivalland.

Aan de andere kant van de provincie maakt een week eerder ook PROTON zijn debuut, in Breda. Van 14:00 tot 1:30 uur dansen op rauwe deephouse en melodische techno in de industriële setting van culturele broedplaats Electron.

Winter Park Festival op Aquabest
Winter Park Festival op Aquabest

Winter Park Festival

Eerder maakten evenementen als Kletskoek (in maart op Aquabest in Best), Winter Park Festival (31 oktober voor de tweede keer op diezelfde locatie) en Aus Berlin Festival in Tilburg (28 november in de Spoorzone) hun intrede.

Pussy Lounge zette vroeg dit seizoen al voet aan de nog bevroren grond, met een Wintercircus-editie op Aquabest. Daar gaan Van Pelt en co. overigens een grote multifunctionele evenementenhal bouwen, die ruimte moet geven aan meer indoor festivals gedurende het hele jaar.

“Met deze hal willen we het seizoen verlengen”, zei Roland van Pelt, vader van Jochem, eerder op Our House. “Vanaf september stopt het hier abrupt en dan worden we in de lente weer een keer wakker. We willen vanaf 2016 het jaar door evenementen aanbieden.”

DGTL

In Amsterdam nestel(d)en ook DGTL (april), Welcome To The Future (indoor in november, mede noodgedwongen na de door noodweer afgelaste zomereditie) en ADE (dit jaar met opvallend veel overdaagse evenementen) zich in de periferie van festivalland.

“Tien jaar geleden was het nog geen optie, nu zijn we doorgewinterd aan het raken”

“Mensen vinden het geen probleem meer om met een jas aan naar een festival te gaan”, zegt mede-eigenaar Pieter Lepelaars van Minority Events, organisator van Previous. “Tien jaar geleden was het nog geen optie, nu zijn we letterlijk doorgewinterd aan het raken.”

Dus strijken hij en z’n team eind oktober neer op een terrein naast het Eurocircuit in Valkenswaard, voor een evenement waar vroege hardstyle centraal staat. De keuze voor een dagfestival onder tentzeil is een bewuste.

“Wij vinden het financieel aantrekkelijker dan een vaste binnenlocatie en het geeft meer festivalgevoel. Daarnaast bedient Minority een wat ouder publiek, dat overdag feesten sterk waardeert. Ze hebben niet altijd zin in hele nachten feesten met weinig slaap.”

Erwtensoep op Winter Park Festival
Erwtensoep op Winter Park Festival

Warmtebronnen

Jochem van Pelt: “Je ziet langzaamaan een verschuiving plaatsvinden van festivals en overdag-evenementen die de randen van het jaar opzoeken. En als het facilitair goed geregeld is, met bijvoorbeeld voldoende overkappingen en warmtebronnen, waarom dan niet buiten?”

Zelf heeft hij zijn roots nog in de clubwereld. “Uitgaan deed je vroeger alleen ’s nachts, in discotheken en clubs. Maar door de vele festivals en losse evenementen is dat voor de huidige generatie heel anders. Het maakt niet meer uit of ze nou ’s nachts of overdag feesten.”

Het hele jaar door festivals?

Of het festivalseizoen straks het hele jaar beslaat? Lepelaars: “De markt zal het bepalen, maar het zou me niet verbazen.”

Clubs zullen het nog lastiger gaan krijgen, verwacht Van Pelt. “En toch blijft dat circuit heel belangrijk. Het is dé voedingsbodem voor nieuwe initiatieven.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...

Par-T trapt festivalseizoen af met LIVE AGAIN! Festival in juli

Par-T heeft razendsnel geschakeld en komt met een van de allereerste festivals sinds de lockdown: LIVE AGAIN! Festival. Op...