vrijdag, december 8, 2023

Daylight Festival: beukend op wereldreis vanaf Breda Airport

-

Home » Genres » Hardstyle » Daylight Festival: beukend op wereldreis vanaf Breda Airport

Daylight, het zelfbenoemde 'hardste festival van West-Brabant', strijkt neer op een nieuwe plek: Breda Airport. Vlak naast de landingsbanen trilt en beukt het zaterdag op en rond 4 speciaal vormgegeven podia.
Daylight kende 4 edities op De Stok in Roosendaal, maar is langzaam uit zijn jas gegroeid. Kees-Jan Los (32) van het in Breda gevestigde EYE4Dance, samen met Focus Events uit Bergen op Zoom organisator van het festival: „Het vliegveld is natuurlijk een geweldige nieuwe locatie, ook al ligt alle vliegverkeer zaterdag uiteraard stil.”

De naam ‘Daylight’ is ontstaan vanuit het idee dat het altijd wel ergens op de wereld licht is. Het festival biedt een reis rond de wereld. Het logo met een steeds anders ingedeelde wereldbol is daar ook op gebaseerd.

Tussenlanding
Het festival kent zaterdag 4 plekken op de wereld waar een tussenlanding kan worden gemaakt, in de vorm van een podiumzone. Met steeds een ander beeld, andere sfeer en andere daarbij passende muziek.

In 2015 worden tijdens Daylight Festival de steden Athene, Miami en Angkor aangedaan, met respectievelijk muziek in de genres hardstyle, freestyle en raw hardstyle. Artiesten op Athene, de mainstage, zijn onder anderen Tilburger Brennan Heart, Frequencerz en B-Front.

Daylight 2012. Foto: Peter van Trijen/het fotoburo
Daylight 2012. Foto: Peter van Trijen/het fotoburo

Hardcore in hangar
Hardcore wordt dit jaar vanuit Area 51, een militaire luchtvaartbasis in de woestijn van Nevada, het luchtruim in geblazen. In een hangar van het vliegveld, passend met zijn rauwe setting, wordt gedraaid door onder meer Partyraiser, Ophidian en Tommyknocker.

„We gaan ieder jaar op zoek naar wat we met dit festival en bijbehorende muziek willen uitstralen. Daarna begin ik ruwe schetsen te maken, op de computer, met behulp van bestaande beelden. Uiteindelijk leidt dat tot de definitieve decorontwerpen en te bouwen, vaak houten elementen.”

Geheim
De steden die ze uitbeelden en naar podiumbeelden vertalen kiezen ze puur op gevoel. Los: „Angkor ligt in Cambodja. Het heeft een harde, rauwe uitstraling. Er zijn veel dichtgegroeide ruïnes en je ziet er aan alles dat ze de natuur ongecontroleerd zijn gang hebben laten gaan. Dat past perfect bij de muziek die straks van het podium gaat knallen.”

Om het verrassingselement zo groot mogelijk te laten zijn, worden de beelden van de podia niet op voorhand weggeven via de media. „Miami is dit jaar de stad die is gerelateerd aan freestyle. Die muziek is gericht op fun en daar past die stad wel bij. Die heeft voor ons die uitstraling van lang leve de lol.”

Omwonenden niet blij
Niet iedereen is blij met de nieuwe locatie. Omwonenden van Breda International Airport zijn verbaasd dat het Daylight Festival zo dichtbij hun woning wordt gehouden.

Daylight, toen nog in Roosendaal. Foto: Peter van Trijen/het fotoburo
Daylight, toen nog in Roosendaal. Foto: Peter van Trijen/het fotoburo

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

In maart, bij 10 graden en (nog net) wintertijd al met een buitenfestival komen? Waarom niet, dachten ze bij...

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...