vrijdag, december 8, 2023

DDW Music 2017: een rondje langs de ‘muzikale designers’

-

Home » Uncategorized » DDW Music 2017: een rondje langs de ‘muzikale designers’

De Dutch Design Week staat weer voor de deur. Een week waar prototypefetisjisten, ontwerpvirtuozen en liefhebbers zich als een kind in de snoepwinkel voelen. Het is de week waarin Eindhoven – met Strijp-S als creatief epicentrum – een designerjasje aan trekt. Uiteraard kan het feestvertier niet zonder muziek en daarom mag DDW Music niet ontbreken. Onze redacteur Tjeerd Leendertse neemt jullie mee in de symfonie die de Dutch Design Week gecomponeerd heeft.

De Effenaar

Het Eindhovense paradepaardje mag uiteraard niet ontbreken. Het poppodium – op struikelafstand van het Centraal Station – heeft in zijn rijke geschiedenis de crème de la crème van de (inter)nationale muziekwereld naar Brabant gehaald en ook tijdens de Dutch Design Week komen de nodige namen van formaat optreden.

Joep Beving

Als Joep Beving je op straat passeert zou je denken dat de boomlange Doetinchemmer fervent aanhanger van het ruige AC/DC is. Niks is minder waar. Met zijn perfect getrimde baard en lange lokken in de nonchalante ‘out of bed look’ straalt streamingsensatie Beving een serene rust uit. Zodra zijn vingers over het ivoor van zijn Duitse vleugel glijden wordt het leven net een stukje mooier. Vrolijke toonladders, lieflijke klanken en een teder geluid strelen je trommelvliezen. Als je fijnste dromen een sonate zouden dragen, zou deze gecomponeerd zijn door Joep Beving.

Intergalactic Lovers

Deze Belgische indieband timmert al jaren aan de weg. Het kwartet floreerde in heel Europa en met optredens op Pinkpop en het kunstenaarshart van Parijs Montmartre is de band geen onbekende over de landsgrenzen. Recentelijk is hun nieuwe album ‘Exhale’ uitgekomen. Een album dat in tegenstelling tot hun kwetsbare, introverte twee eerdere albums juist naar buiten treedt (it’s in the name). Met dit album toont de band zijn diversiteit en de drang naar wereldoverheersing. Die ambitie is kracht bijgezet door dit album in samenwerking met de veelgevraagde producer Gil Norton – van onder meer Foo Fighters – te produceren.

Alex Vargas

Het stemgeluid van de Deens-Uruguayaanse singer/songwriter is uitmuntend. Eigenlijk zo verschrikkelijk goed dat we de stem van de elegante zanger geen specifiek genre willen toedichten. Iedere muziekstroming is gezegend als Vargas zijn geluid er op los zou laten. Dit multitalent – even divers als zijn roots – klimt naar de hoogste octaven die passen in operazalen, maar tegelijkertijd kan de zanger een equalizer aan zijn stem toevoegen. Menig hiphopper zou daarom staan te springen om met hem samen te werken. Absoluut een aanrader!

De Bron

“Een zwak stroompje waar iets groots uit ontstaat, dat zie ik als de functie van De Bron.” Zo noemde initiatiefnemer Gianni Jorissen De Bron in een eerder huisbezoek. De club – gelegen op het Stratumseind – mag bijna zijn eerste kaarsje uitblazen en in opmaat naar de verjaardag worden de slingers alvast opgehangen. Met verve.

Afbeeldingsresultaat voor elias mazian

Elias Mazian

Als korporaal van het Voyage Direct-vlaggenschip vaart de Amersfoortse Elias Mazian over stoer vaarwater. Wanneer Elias achter de CDJ’s plaatsneemt en op ‘play’ drukt beginnen je middenvoetsbeentjes vanzelf te ‘grooven’. Dat kan door een sample van soulkoning Donny Hathaway of een bekende plaat van Kerri Chandler. Mazian is muziekliefhebber pur sang en dat hoor je aan zijn sets. Of je het wil of niet, je lichaam wordt als een marionet mee gezogen in de slipstream dat het bootje van Elias met zich mee brengt. Ondertussen is hij druk bezig met een nieuwe EP waar wij niet op kunnen wachten.

LeftO

Een muzikale duizendpoot, hiphopkenner van de bovenste plank en radio-dj bij Studio Brussel. LeftO is bij zijn geboorte in een ketel vol bladmuziek gevallen, want muziek zit in het DNA van de Belg. Het is ook onmogelijk om Stephane Lallemand – de naam op zijn geboorteakte – in een muzikaal hokje te plaatsen. Zijn sets gaan van funky bass naar jazz house en zwoele soul krijgt een electro-upgrade. Wij durven ook niet te speculeren uit welk vat getapt gaat worden, maar juist dat maakt muziek zo magisch. Wat we wel op een tegeltje durven te plaatsen is dat LeftO – met een jarenlange curatie op het welbekende Dour Festival – je een avond gaat bezorgen die je nog lang zal herinneren.

FIFTH | NRE

Dit industriële pand heeft zijn originele naam een modern jasje gegeven. De Gasfabriek was tot het jaar dat de Berlijnse Muur viel het vijfde pand van de Nutsbedrijven Regio Eindhoven (NRE). Waar jaren geleden ambachtslieden zich in het zweet werkten, is het anno 2017 het toneel voor muzikale hoogstandjes.

Cid Rim

Als je aan Wenen – de geboorteplaats van Cid Rim – denkt, denk je aan de Weense Wals, Ludwig van Beethoven en de smaakvolle Mozartkugeln. Strak, gestructureerd en vastgeketend aan patronen. Clemens Bächer heeft lak aan die richtlijnen. De Oostenrijker experimenteert in zijn producties met zijn achtergrond als jazz-drummer, hiphop, dance en progressive. Juist het wegvagen van die muzikale grenzen maakt de sound van Cid Rim uniek in zijn soort.

Ares 

Het is 2015 als een delegatie kroonprinsen – met onder anderen Neerlands meest gehate en geliefde hiphopper Lil’Kleine – van Top Notch naar de Waddeneilanden trekt om een nieuw album te maken. Het is de fundering voor veel succesnummers van de formatie. Op één iemand na: Ares. Het is verbluffend hoe realistisch de teksten zijn, hoe tegenstrijdig het is met wat de overige kompanen produceren. Aan grootspraak doet Ares niet, sterker nog, hij ziet veel Nederlandse hiphop als tijdverspilling. Ondanks dat is zijn EP Prins een pareltje voor je subwoofers.


Line-up DDW Music

De volledige line-up en locaties van DDW Music check je hier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

MY FIRST GIG: Darlene Jackson aka Lady D (VS)

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...

ROCK THE HOUSE #62: Fab x Paans

Als onderdeel van een podcast-serie maken zuidelijke artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun...