dinsdag, oktober 3, 2023

De duizelingwekkende passie van Draaimolen Tilburg

-

Home » Genres » House » De duizelingwekkende passie van Draaimolen Tilburg

Joris Voorn, Carl Craig, Tennis, Jeff Mills. Sinds 2013 worden met regelmaat nationale en internationale grootheden naar Tilburg gehaald door de organisatie Draaimolen. Op 19 september doet het collectief aan fanatieke liefhebbers er nog een schep bovenop. Tijdens de tweede editie van het Draaimolen Festival, op de unieke locatie van het voormalige Charlotte Oord, zijn er gigs van onder meer Ben Sims, Maceo Plex en Tale of Us.
door Peter Dijk

“Techno-dj Ben Sims? Die zit op 19 september na zijn optreden op de Machine Stage gewoon aan de Schrobbelèr met worstenbrood.”

Aan het woord zijn Milo van Buijtene en Elisa Giardini, twee drijvende krachten achter de Tilburgse organisatie Draaimolen. Frank Klick (bekend van de Banganagangbangers) maakt de harde kern van de Draaimolen-familie compleet. Sinds kort werkt ook Willem van der Ploeg (dj Will Oirson, voorheen bekend als Cursed P) mee.

“Ik ben me ermee gaan bemoeien omdat ik de de eerste flyer lelijk vond en ik een mooiere wilde maken” aldus Giardini, die vooral de publiciteit verzorgt. “Zo zijn we allemaal op een toevallige of minder toevallige manier bij Draaimolen betrokken geraakt. Wat ons bindt is de liefde voor muziek.”

‘We kunnen er niet van leven, hebben geen grote investeerder en er moet vaak geld bij’

Van Buijtene: “We drijven echt op de kracht van liefhebbers die geen 9 tot 5-mentaliteit hebben.” Zelf komt hij rond door zijn klussen als dj, op danceparty’s maar evengoed op studentenfeesten. “Iedereen doet nog iets naast Draaimolen, we kunnen er niet van leven, hebben geen grote investeerder achter ons en er moet vaak geld bij.”

 

Joris Voorn op Draaimolen Festival 2014
Joris Voorn op Draaimolen Festival 2014. Foto: Draaimolen

 

‘On-Tilburgs’

Des te meer respect dwingen ze af voor hun soms duizelingwekkende line-ups, tot voorheen ‘on-Tilburgs’.  Joris Voorn, Carl Craig, dj Tennis, Jeff Mills en vele anderen werden al naar het zuiden gehaald. De missie bij de start, nu 2,5 jaar geleden, is nu al glansrijk geslaagd.

Van Buijtene: “We zien het als onze taak mensen te laten proeven van muzikale stromingen waar je voorheen voornamelijk alleen in de Randstad mee in aanraking kon komen. Deze liefde voor muziek maakt dat we zelf ook veel feesten bezoeken om onze eigen achterban het neusje van de zalm voor te kunnen zetten”, licht Van Buitene toe.

Holy Pink

Een trouwe schare fijnproevers (ook uit de Randstad) weet de events van Draaimolen inmiddels te vinden. Er zijn uitverkochte clubavonden geweest in café Dudok en ook het gratis toegankelijke Holy Pink festival werd dit jaar ondanks het slechte weer ’s middags goed bezocht. Dat was op Roze Maandag tijdens de Tilburgse kermis, waaraan ze knipogend hun naam ontlenen.

“Het gaat inderdaad goed maar het kan altijd beter” aldus Van Buijtene. Vandaar dat er bij de festivaleditie op de nieuwe locatie Charlotte oord nog meer wordt uitgepakt. Zo wordt er samengewerkt met lichtkunstenaars uit o.a. Duitsland en staan er grote internationale namen als Maceo Plex, Pachanga Boys en Tale Of Us op het affiche.

Met het vastleggen van laatstgenoemde duo is Draaimolen ruim twee jaar bezig geweest. Het bleek in de praktijk lastig om het management van de Italianen te overtuigen van de serieuze bedoelingen als beginnende organisatie. “We zijn echt heel tevreden dat het na lang touwtrekken nu eindelijk is gelukt”, aldus Giardini.

Holy Pink 2015
Holy Pink 2015. Foto: Draaimolen

Ben Sims’ Machine Stage

Op 19 september is er naast het hoofdpodium ook nog de Machine Stage, een concept waarmee oudgedienden Ben Sims en Kirk Degiorgio de wereld overgaan. “Het is bijzonder dat we dit concept op Draaimolen kunnen programmeren”, zegt van Buijtene. “Normaal gesproken is het een avond die in grote clubs zoals Tresor in Berlijn wordt neergezet.”

Andere hoogtepunten noemt hij het back to back-optreden van Dj Tennis met de Pachanga Boys en de afsluiting van het festival op het hoofdpodium door Maceo Plex.

‘We zijn al weken met bulldozers in de weer’

Niet in de laatste plaats roemt Draaimolen het terrein van het voormalige Charlotte Oord. De locatie zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Giardini: “Omdat we niet op andere plekken terecht konden, zijn we noodgedwongen letterlijk rond gaan rijden met Google Maps en kwamen zo uit bij het voormalige revalidatieterrein aan de Dongenseweg.”

Een unieke en enigszins vergeten locatie. Een bewerkelijke plek ook. “We zijn al weken met bulldozers in de weer, hebben boomstronken verwijderd en elektriciteit aangelegd maar het komt goed.”

Draaimolen
Het tot voor kort verwilderde terrein van Charlotte Oord, locatie van Draaimolen Festival 2015.

Geen sterallures

Het is deze Tilburgse selfmade mentaliteit die inmiddels op veel sympathie kan rekenen bij gevestigde namen die optreden. Artiesten die op eerdere edities te bewonderen waren in Tilburg komen graag terug. “In het begin werkte de focus op ons Tilburgse karakter alleen maar tegen ons, nu is het helemaal gekanteld.”

Met sterallures is inmiddels ook afgerekend.  Geen denderende eindshows met vuurwerk bij Draaimolen. “We hebben alleen sterretjes als er iemand jarig is” grapt Van Buijtene.

Artiesten verblijven niet in dure hotels maar in een charmante bed en breakfast en vrijwilligers helpen om op de dag zelf ook alles in goede banen te leiden.  Zo rijdt een vader van een medewerker de dj’s in een stationwagon van en naar de festivallocatie.

Van Buijtene: “Het zijn vooral de boekers en managers die we hebben moeten overtuigen van deze manier van werken. Artiesten vinden het meestal prima en zien in dat we liefhebbers zijn die een mooie muzikale programmering voor ogen hebben.”

Samenwerking

Dat Draaimolen bestaansrecht heeft, daar zijn alle buitenstaanders het inmiddels wel over eens.  Hoe zit het met de samenwerking met andere organisaties in Tilburg?

‘We moeten in Tilburg juist van elkaars kracht en netwerken gebruik maken’

Van Buijtene: “Onze ervaring is dat het bundelen van krachten in Tilburg vaak moeizamer gaat dan goed is voor de stad. In de praktijk blijkt het lastig te zijn voor mensen om over hun eigen schaduw te stappen en wordt er argwanend naar relatief nieuwe organisaties als Draaimolen gekeken. Erg jammer omdat het een gemiste kans is en Tilburg als stad daar echt te klein voor is. We moeten juist van elkaars kracht en netwerken gebruik maken.”

Veel verwachten ze van de programmering van 013 na de huidige verbouwing. Zelf proberen ze ondertussen het goede voorbeeld te geven door ook ruimte en aandacht aan andere feesten en avonden te bieden bijvoorbeeld op de Facebookpagina van Draaimolen.

Van Buijtene: “Ik denk dat we in de kern ook wel een makkelijke organisatie zijn om mee samen te werken. We krijgen geen subsidies, draaien op vrijwilligers en stagiaires en zijn echt geworteld in de Tilburgse scene.”

Holy Pink 2015
Holy Pink

Henrik Schwarz in concertzaal

Toekomstplannen zijn er genoeg, de draaimolen staat niet stil. Plannen die volgens het tweetal ook zeker breder zijn dan alleen technoavonden. Zo heeft Draaimolen in Theaters Tilburg een partner gevonden waarmee ze in januari een optreden van Henrik Schwarz, Bugge Wesseltoft en Dan Berglund in de Concertzaal van de Tilburgse schouwburg organiseert. Bij dit concert, dat afgelopen ADE al indruk maakte, worden de grenzen van elektronische muziek en jazz verkend.

Van Buijtene: “Ook voor ons spannend omdat het een zogenaamd seated concert is en geen reguliere techno- of danceavond. Toch nemen we dit risico graag omdat we ervan overtuigd zijn dat we onze achterban, weliswaar in een andere setting, ook hier kwaliteit voorzetten. We kiezen bewust niet voor de makkelijke weg en willen ook nieuwe dingen uitproberen om mensen te verrassen. Wat is er mooier dan om dat in je eigen stad te kunnen doen.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...